Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Megalakult a Soproni Védegylet

Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap, hogy a Soproni Védegyletet május 5-i dátummal hivatalosan is bejegyezte a cégbíróság.
A védegylet célja a város életének, döntéshozatalának befolyásolása a környezetvédelem és a civil kezdeményezések érdekében.

„ A Soproni Védegylet a környezetvédelem és a kulturális örökség megőrzése mellett elkötelezett civil szervezet" – jelentették be tegnapi, első nyilvános rendezvényükön az egylet tagjai: Vadon László elnök, valamint Németh Árpád és Pethő István alelnökök. – A védegyletet olyan, többségükben a közpolitikával eddig közvetlenül nem foglalkozó emberek alakították, akik véleménye szerint a rendszerváltás óta Sopron nem élt a környezete és hagyományai által kínált lehetőségekkel – tette hozzá az elnök.

A szervezet jelmondata: „Nem a hatalmat akarjuk, hanem a soproniak összefogását." Vadon László hangsúlyozta, nem a hatalomért vívott politikai acsarkodás, hanem a közös akarat és felelősség vezeti a szervezet tagjait, akikben véglegesen tavaly decemberben fogalmazódott meg a védegylet létrehozása. Tíz alapító taggal indultak, jelenleg mintegy ötvenen vannak. Végcélként százfős tagságot céloztak meg. A lakosság minden rétegére számítanak világnézettől, párthovatartozástól függetlenül. A cégbíróság május 5-én jegyezte be hivatalosan a szervezetet.

Eddigi összejöveteleiken a közlekedés, az oktatás, az építésügy kérdéskörét beszélték át. Ezek megoldására javaslatokat, terveket dolgoznak ki. Az elnök úgy fogalmazott: – Közvetlen környezetünk aktuális problémáit szeretnénk orvosolni. Bárki megkeres bennünket például az oktatással, az egészségüggyel, az épített környezettel kapcsolatos gondjával, arra rá fogunk fókuszálni. Nem riadunk vissza attól sem, hogy az adott helyszínen demonstráljunk. Feladatunknak tekintjük egy-egy konkrét ügyben a közvélemény tájékoztatását, a döntéshozók meggyőzését.

A védegylet indul az őszi önkormányzati választásokon, hiszen érdekeiket a közgyűlésben tudják leghatékonyabban érvényesíteni. Szeretnék minden körzetben megméretni magukat és természetesen polgármesterjelöltjük is lesz. Az ő személyéről mindössze annyit árult el Vadon László: olyan, magasan kvalifikált gazdasági szakemberben gondolkodnak, aki képes hatékonyan irányítani a város gazdaságát. Arra a kérdésre, hogy mely pártokkal, esetleg egyesülettel képzelnek el együttműködést, Németh Árpád elmondta, ezzel egyelőre nem foglalkoznak, az őszi választásokon önállóan indulnak.
Kérdésre válaszolva Vadon László elmondta, a Soproni Védegylet országos szervezethez nem tartozik, bár a köztársasági elnököt jelölő Budapesti Védegyletet „szellemi előfutáruknak" tekintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védettség átok is lehet

Nagy bajban van a Podmaniczky család. Az édesapjuktól örökölt balfi házukat ugyanis nem tudják eladni, mert – tudtuk nélkül – helyi védelem alá helyezték. Miután kiderült, futkostak fűhöz-fához, de úgy tűnik, eredménytelenül. Az önkormányzat az elmúlt évben helyi védelem alá a házat, de erről a tulajdonosokat nem értesítették. Tovább olvasom