Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Még több patikára kerülhet lakat Sopronban

A patikusokat is utolérte a válság. Az utóbbi években Sopronban sorra nyíltak a gyógyszertárak, de most megtörtént, amire jó ideje nem volt példa: kettőre is lakat került. Az országban mintegy négyszáz van csőd közelében.

A Várkerületen a Kamilla gyógyszertár, a Tescóban pedig a Gyógyszerpont gyógyszertár üzletében húzták le végleg a rolót, s a hozzáértők szerint országszerte patikusok százait fenyegeti a bezárás. A megszűnt soproni gyógyszertárak mindegyike egy-egy nagy lánc tagja volt, nem helyi szakemberek alapították.

Nemrégiben bezárták a Várkerületen lévő Kamilla Patikát, csődbe ment a gyógyszertár. Sopronban bezárt a Tescóban lévő is, országszerte pedig mintegy négyszáz van veszélyben. Fotó: M. D.
Nemrégiben bezárták a Várkerületen lévő Kamilla Patikát, csődbe ment a gyógyszertár. Sopronban bezárt a Tescóban lévő is, országszerte pedig mintegy négyszáz van veszélyben. Fotó: M. D.

Lapunk kérdésére dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, a megyei gyógyszerészkamara elnöke elmondta: gyakorlatilag csődbe mentek az említett üzletek. Forgalmuk elmaradt a várttól, így nem pótolták a készletet, gyérebb lett a választék, ami miatt még inkább elpártoltak a páciensek. A város frekventált pontján és a hipermarketben viszont a több százezer forintot is elérte a bérleti díj, amit csak úgy lehetett kifizetni, ha a beszállítókkal szemben maradt tartozás. Végül a nagykereskedők elégelték meg a dolgot, nem adtak több haladékot, és rács került az üzletekre.


A napokban a gyógyszerárak csökkenéséről írtunk, ám a szakemberek szerint a közeljövőben kedvezőtlen változások következnek be a szektorban.

– Ebben az évben 26 milliárdot akarnak kivonni a gyógyszerkasszából, jövőre 120 milliárd forint körüli összeget, a rendelkezésre álló pénz közel egyharmadát. A tervek szerint a betegek érdekei nem sérülhetnek, így elképzelni sem tudjuk, hogyan valósítja majd ezt meg a kormányzat. Azt tervezik, hogy a gyártóktól még több „fejpénzt" követelnek minden egyes orvoslátogató után, s azt is, hogy hatósági árakat szabnak meg. Ez utóbbi nagy kiesést jelenthet mindenkinek, hiszen a korábban drágábban megvásárolt készleteket olcsóbban értékesíthetjük majd. Emiatt még többen juthatnak csődbe, s nehezen tudjuk azt is elhinni, hogy a betegek érdekei nem sérülnek a változások miatt – fogalmazott dr. Várnagyi Gergely, az egyik soproni gyógyszertár tulajdonosa.

Tervek

A tervek szerint az OEP jövőre 35 százalékkal fizetne kevesebbet a gyártóknak a támogatott orvosságokért, ezzel százmilliárd spórolható meg egy év alatt. Szakértők szerint ez bezárásra ítélné a patikák harmadát – mintegy 400 már most is csődközeli helyzetben van –, mert jelentősen csökkenne a jövedelmük. Jelenleg több mint 2600 orvoslátogatót foglalkoztatnak a cégek, az utánuk befolyó pénzekből 2011-ben kétmilliárd pluszbevételt remél a kormányzat.

Olvasóink írták

 • 10. dzsi 2011. június 06. 17:18
  „Szerintem meg zärjon be az összes,es az emberek kezdjenek el a termeszet adta lehetösegekkel elni....sajnos az emberek 99% änak fogalma sincs mi minden gyogyithato különbözö növenyekkel,akär teljes gyogyuläst eredmenyezve...nem pedig a mär bocsänat a jelzöert,de a zsido erdekelt gyogyszeripart tämogatni es nem mellesleg felülni az ö szekerükre ami lassu,igen lassu halälhoz vezet...”
 • 9. coolzsu 2011. június 05. 19:34
  „1. az ember nem mer beteg lenni, mert egyrészt nem tudja kiváltani a horriblis árú gyógyszereket, másrészt megbüntetik a munkahelyén, annyira kevés táppénzt kap....
  2. mi a bánatos nyavalyának minden harmadik kapualjban patikát nyitni???? untig elég szerintem, ha a körzeti orvosi rendelők mellett van, illetőleg egy a kórháznál!...
  3. komolyan gondolták, hogy egy hipermarketben működni fog a gyógyszertár?.... na persze... veszek két liter tejet, húsz deka parizert, fél kiló dalárt húst és két doboz hashajtót..... - halkan kérdezem: mióta volt ott patika? sose láttam.... igaz, nem is nagyon járok arra, de mégis... a lottózót láttam, a kulcsmásolót láttam, de hogy patika?! ... álmomban se jutna eszembe ott keresni”
 • 8. xxyy 2011. június 05. 13:54
  „Igazából minek is nyílt ennyi?!”
 • 7. sopron700 2011. június 05. 09:02
  „Sajnos én is patikajáró vagyok,de ha tehetem mindig a megszokott patikában vásárolom meg a gyógyszereimet.A régebbi társadalombiztosítás elszámolásnál, előre átutalták a patikusnak a várható forgalom utáni a támogatást, amiből szépen tudott gazdálkodni - gazdagodni. Sajnos a legtöbb helyen már csak alkalmazottak vannak, ha családi vállalkozásba üzemeltetnék - úgy mint hajdanán, nem kellene ROLÓ.”
 • 6. pkajos 2011. június 04. 21:11
  „.. naná, hogyne lehessen venni kalmopirint a benzinkutaknál, vagy a drogériákban.. Ezzel a kiegészítéssel érthetőbb..”
 • 5. pkajos 2011. június 04. 21:08
  „Egyrészt eszetlenül tiltakoztak, hogy ne lehessen kalmopirint venni.. persze csak szakmai okok miatt, nehogy a nem vényköteles gyógyszerekből fél kilót megegyen valaki..

  Öt éve volt kb. 5-6 gyógyszertár... két-három éve a csúcson volt vagy 12-13...

  Azért ennyivel nem lettünk betegebbek... az eszkimók meg a fókák jutnak az eszembe...

  Most a "látványpékségek", kenyérboltok.. péksüteményesek aratnak... Ez jó is meg nem is... lehet, hogy túlkínálat lesz ebből is..

  Bár a többől jobban tudunk válogatni... A Parola boltok saját gyártású kenyérre váltották le a korábbi soproni, meg peresztegi kenyereket.. Jómagam a peresztegi félkilóst kedvelem, így a Paroláékról leszoktam..

  Remélem, nem mennek csődbe, mert kedvesek, rendesek... csaka kenyerük...... Az nem nyerő”
 • 4. IkvaHírLACEE 2011. június 04. 18:59
  „Csak a Várkerületen volt vagy 4 gyógyszertár”
 • 3. MotorosPista 2011. június 04. 18:39
  „Ami nem megy, nem kell erőltetni!”
 • 2. ujidok 2011. június 04. 17:43
  „Sajnos, lassan lassan minden elsorvad.
  Elsorvad, mert nincs pénz a gazdaságban, elsorvad, mert nincs pénz az embereknél, ami felpörgetné a belső keresletet.
  Ezért a gazdaság zsugorodik.

  Vajon mennyi olyan ember van aki nem tudja kiváltani a felírt gyógyszert?
  Mi lesz ezen emberekkel?
  Rokkant társadalom leszünk?”
 • 1. gmentes 2011. június 04. 11:00
  „Szegények, még a végén megsiratom őket!!!
  Ha túl sok van valamiből, előbb vagy utóbb elkezd hanyatlani. Itt sincs másképp!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velux: Egymillió eurós beruházást adtak át

Egymillió eurós beruházással tovább fejlesztette napkollektorgyártását a Velux Magyarország Kft. A… Tovább olvasom