Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Még szabadlábon a Pilis vezetői

Több évig is eltart a Pilis Invest felszámolása, miközben az igazgatóság tagjai továbbra is szabadlábon vannak.
A Pilis Invest igazgatósági tagjai ellen hiába kezdeményezte a Fővárosi Főügyészség a háziőrizetbe vételt, a bíróság elutasította, sőt a fellebbezésnek sem adott helyt, így továbbra is szabadon védekezhetnek a rendőrségi eljárás során, amely még mindig tart.

Mint ismert, összesen 2927 kisbefektető – közöttük sok soproni és győri – kér kártérítést a felszámolási eljárás során, összesen 11,7 milliárd forint összegben, de ma még kérdéses, hogy akár csak egy töredékét is visszakapják-e pénzüknek.

Egy név nélkül nyilatkozó úgy fogalmazott, ő már azzal is „elégedett" lenne, ha a befektetett összeg húsz százalékát visszakapná az ügy lezárása után. Abban már szinte senki sem reménykedik, hogy teljes egészében megtérül „kölcsönadott" pénze, nem szólva a kamatokról.
A Pilis Invest felszámolója, Buga Imre az elmúlt időszakban több peres eljárást is kezdeményezett.

A Fővárosi Bíróságra tizenhat ügy került, összesen 1,6 milliárd forint értékben. Öt másik esetben pedig a bíróság fizetési meghagyást bocsátott ki, mintegy 1,7 milliárd értékben.
Kérdéses azonban, miképp zárulnak majd a peres ügyek, illetve behajtható-e a fizetési meghagyások ellenértéke.

A Pilis igazgatósági tagjai több száz hektár külterületi földet vásároltak, a szövetkezet pénzén, de a saját nevükre íratva. Ebből 320 hektárt zár alá vettek, 280 hektárra azonban a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet jelzálogjogát jegyezték be. A felszámolás során eddig néhány kisebb értékű ingatlant értékesítettek, de az ezekből befolyt összeg messze elmarad a követelésektől.

A Pilis Invest hat kft.-ben és egy rt.-ben rendelkezik többségi vagy kizárólagos üzletrésszel. Három cég – Magdolna-völgy, Alginit Kft., Holiday Invest Kőszeg – felszámolása, illetve értékesítése a hitelezőknek várhatóan nem jelent fedezetet, a vagyon csak a saját hitelezői igények kielégítésére lehet elég. A Zebu (bútorgyártó) Kft. ellen több hitelező nyújtott be felszámolási kérelmet, adóssága több százmillió forint, ezzel szemben jegyzett tőkéje nem éri el 140 milliót. Az Agyerő Kft. a vagyonát felélte, 2004 júniusában végelszámolás alá került.

A Társ-Lak Kft. ellen a felszámoló indít felszámolást. Vagyona Hévíz belterületén van, egy 4,7 hektáros terület, amelyet a K&H Bank Rt. 1,8 milliárdos jelzálogjoga terhel, a Holiday Invest Kőszeg Kft.-nek adott hitele miatt.

A Pilis Invest Alapkezelőt 2004 januárjában hozták létre, értéke ma már csak alig valamivel több, mint 773 millió forint. Az időközben a Prudent-Investhez került alapkezelő már értékesítette a miskolci irodát, folyamatban van a soproni, a pécsi, a székesfehérvári, a debreceni és a nyíregyházi ingatlanok eladása is.

Kapcsolódó anyagok >>

A Pilis egyelőre nem fizet (2004-03-04) >>
A Pilis-Invest vagyonát felmérik (2004-09-14) >>
Felszámolják a Pilis-Investet (2004-06-02) >>
Nyugtalan Pilis-befektetők (2004-03-05) >>
Zárolják a Pilis-Invest vagyonát (2004-07-15) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húzódik a bérlakások átadása

„ A Hátulsó utcai negyven szociális bérlakás lakói nyár elején foglalhatják el új otthonukat" – írta korábban a Kisalföld. A bérlők boldogan birtokba vennék a lakásokat, erre azonban még várniuk kell. – Nagyon örültünk a kiutalásnak, bárcsak már bent lakhatnánk – mondja a bérlők egyike, egy többgyermekes édesapa. – Az ígéretek szerint már július elején költözhettünk volna. Tovább olvasom