Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Még reménykednek a gazdák

Napraforgó-ügyben minden változatlan. A rendőrség egyelőre változatlanul keresi Faller Ákost.
Napraforgó-ügyben minden változatlan. A rendőrség változatlanul keresi Faller Ákost, és változatlan a termelők türelmetlensége is. Csak a nagylózsi Növény Kft., valamint  számos környékbeli őstermelő 30 milliót bukott az üzleten, és kérdéses, hogy túlélik-e a veszteséget.
Működőképessége határához érkezett a nagylózsi Növény Kft., amely 30 millió forintot bukott az elmúlt évi napraforgóügyleten, de nehéz helyzetbe kerültek azok a nagylózsi, sopronkövesdi, ebergőci és röjtökmuzsaji családok is, amelyek a kft.-nek adták el tavalyi napraforgótermésüket. 

Mint arról a Kisalföld többször is beszámolt, a Növény Kft. az általa termelt és felvásárolt napraforgót a győri székhelyű  T+P Kft.-nek adta el, amely továbbadta az Agrokapu nevű kapuvári cégnek. Ők értékesítették az ugyancsak győri Lamterra Bt.-nek. Ennek ügyvezetője, Faller Ákos aztán egy osztrák érdekeltségű céggel kötött üzletet, és a napraforgót kiszállították az országból.

Faller Ákos bizonyíthatóan felvette a napraforgóért járó pénzt, azonban „elfelejtette" kifizetni az eladót. Annyira megfeledkezett a dologról, hogy eltűnt, ezért hazai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.  Az ügy szálai több megyébe vezetnek, összesen mintegy 800 millióra tehető a napraforgósok kára, ebből „csupán" 30 millió a Sopron környéki termelőké.

– Megrendült a kft. helyzete és azoké a családoké is, amelyek velünk voltak szerződésben – kesergett Homor Antal, a kft. egyik ügyvezetője. – Önhibánkon kívül kerültünk ilyen helyzetbe, s csak hitelekből tudjuk fenntartani magunkat. Még reménykedünk, de nem sok jóval bíztatnak bennünket. Úgy tudjuk, Faller Ákos még mindig nem került elő.
– Ebből a harmincmillióból akár egymillió forintot is felajánlunk annak, aki előbbre viszi ezt az ügyet – tette hozzá Hadarits Kálmán, a cég másik ügyvezetője. Az ügyvédünk szerint addig nem is várható eredmény, amíg nem fogják el Faller Ákost.

Rumpf Tibor 20 hektárnyi napraforgótermését adta el a kft.-nek, káruk 3,5 millió forint. Mint mondotta, türelmesek, nem a céget hibáztatják, de elkeserítő, hogy már hónapok óta nincs előrelépés ügyükben. Egyetértett vele Mikó István és a röjtökmuzsaji Újvári József is. Nekik 2,5, illetve 1 millió forintjuk bánja az üzletet. 

A károsultak ügyvédje, dr. Rákosfalvi Zoltán sem látja a közeli megoldást. Megerősíttette, addig nem várható újabb fejlemény, amíg kézre nem kerül Faller Ákos.

– Faller Ákost továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette ki Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. – Érvényes hazai és nemzetközi elfogatóparancs van ellene. A rendőrség különösen nagy értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt – távollétében is –  folytatja a nyomozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítás előtt a mentőszolgálat

Sopronban is kiírták az állomásvezetői pályázatot, amelyre az itt dolgozó mentőtisztek közül információink szerint ketten pályáztak. A kormányfő fejlesztéseket ígért az életmentőknek, kérdés azonban, mit éreznek meg ebből a kisebb állomások. A kormányfő fejlesztéseket ígért az életmentőknek, kérdés azonban, mit éreznek meg ebből a kisebb állomások. Tovább olvasom