Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Még pénz nélkül az alvállalkozók

Sopron - A soproni mélygarázsban már az első napokban is sokan használták a föld alatti parkolóhelyeket. A létesítmény megépítésén dolgozó 26 alvállalkozó viszont még nem jutott hozzá a pénzéhez.

A szeptember végig ingyenesen használható mélygarázzsal még ismerkednek a helyiek és a városba érkezők. Üzembe helyezése után le is teszteltük a létesítményt. Odalenn már az első napokon sok autó állt. Tapasztalataink szerint beázásnak nyoma sincs, porral oltók és tűzzáró ajtók vannak, a szellőzőrendszer pedig – úgy tűnt – működik. Problémaként talán csak annyit említhetnénk, hogy a lift még nem használható és a beállók kissé szűkösek. Mi kis autóval érkeztünk, de nem tudtuk elkerülni, hogy a kanyarokban át ne sodródjunk a szemközti sávba.

A ˝felszín alatt˝ azonban számos olyan ügy is megoldásra vár, mint például az alvállalkozók helyzete. A kivitelezésben részt vett huszonhat cég a számítások szerint 400–600 millió forintra vár. A vállalkozások közül kilencen összefogtak, az ő hiányuk 360 millió forint. A tavaly év végén a létesítményben tartott fórumon elhangzott: a Petőfi téri mélygarázst az SPT Kft. megbízásából építő Rapo-Bau Kft. mint fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozóknak járó részt.

A mélygarázst már használhatják a soproni és a városba érkező autósok, a kivitelezésben részt vett alvállalkozók azonban még futnak a pénzük után. Fotó: Magasi Dávid
A mélygarázst már használhatják a soproni és a városba érkező autósok, a kivitelezésben részt vett alvállalkozók azonban még futnak a pénzük után. Fotó: Magasi Dávid

A kivitelezésben részt vett huszonhat cég a számítások szerint 400–600 millió forintra vár.
– Annak idején biztosítékként visszatartottuk azokat az iratokat, amelyek a megnyitáshoz a szakhatósági engedélyek kiadásánál szükségesek – mondta el a portálunknak Lőkös Zoltán, a Makadám Kft. ügyvezető igazgatója, a kilenc vállalkozó alkotta csoport képviselője. – Bár örömmel vettük tudomásul, de meglepődtünk rajta, hogy az említett iratok hiánya ellenére is megnyílt a létesítmény. Reméljük, mi is mihamarabb hozzájutunk a pénzünkhöz, már abba is beleegyeznénk, hogy a kamatokat elengedjük. A mostani gazdasági helyzetben minden forintra szükség van, és nem értjük, hogy miért azon kivitelezőknek kell bűnhődniük, akik rendesen elvégezték a rájuk kiszabott feladatot.

Az alvállalkozók azonban nem biztos, hogy gyorsan megkapják a pénzüket. Ehhez még számos egyeztetésre lesz szükség. Kuslics Balázs, az önkormányzat szóvivője kifejtette, a felvetett problémák mind a szocialisták hagyatékai. Az előző városvezetés ugyanis rossz szerződést kötött, mert a város jogszerűen nem felügyelhette az építkezést, a bekerülési költségeket sem tisztázták, valamint az alvállalkozók kifizetését sem rendezte megfelelően a megállapodás.

– A tartós bérlet rendkívül drága, 25 éven át évi 150–160 millió forint kiadást jelentett volna – egészítette ki Kuslics Balázs. – Ezen túl még négymilliárd forint kifizetése után sem került volna a város birtokába a létesítmény. Ezzel szemben a Legfelsőbb Bíróság a szerződést megsemmisíttette, és a soproniak tulajdonába adta a mélygarázst, csupán a gazdagodás mértékét kell megtéríteni. Ez pedig az eredeti állapothoz képest milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelent.

Olvasóink írták

 • 4. TancsKaszabell 2009. augusztus 04. 07:50
  „Kedves vitriol2 !
  Nehéz lesz,mert ha a politika lenyelte a "köteles részt" azt onnan visszaszerezni csak a bíróságon
  lehetne.Az erre vonatkozó tapasztalataink nem igen biztatóak.A fővállalkozó talán már nem is elérhető !
  A sokadik változáson mehetett át ,és ezért ez a helyzet a számomra is átláthatatlan jelenleg.

  Én a kisvállalkozók oldalán állok értelmi és érzelmi alapon.Lehet,hogy már tönkre mentek ?
  Fizetni pedig a város fog de nem nekik HANEM A BANKNAK,hiszen nincsenek jogviszonyban,bár a LB döntése új viszonylatokat is megnyitott.................
  Zavaros ez az egész !”
 • 3. vitriol2 2009. augusztus 04. 06:43
  „Kuslics úr!
  "Petőfi téri mélygarázst az SPT Kft. megbízásából építő Rapo-Bau Kft. mint fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozóknak járó részt." érti ugye?
  "alvállalkozók kifizetését sem rendezte megfelelően a megállapodás" tudja az alvállakozokkal a fővállalkozo kötött szerödést, amelyben -mint általában minden "rendes" szerződésben rögzitésre kerül a kifizetés modja /ideje stb. tehát fidesznyik papagájkomando tagja tán a lényeggel foglalkozna , vagyis mint a "hatalmon"lévők miért nem lépnek-kényszeritik- a fővállalkozot KIFIZETÉSRE”
 • 2. rebetli 2009. augusztus 01. 14:48
  „A szocialisták hagyatékai,a mélygarázs,Deák-tér,stb.nem sorolom,mert van elég!Az újra választott,vagyis a szocialisták után megválasztott testület,miért nem folytatta az elkezdett,félbemaradt munkákat?Azért,mert más dolguk nem akadt mint pereskedni!Ennek a költségeit meg halmozni!Az alvállalkozók költségeit ha elma-
  radt ennek a v.vezetésnek kellett volna rendezni,szerintem!A régi vezetést kizárták mindenből az új okos hozzáértők!?”
 • 1. bobo 2009. augusztus 01. 12:37
  „"- A tartós bérlet rendkívül drága, 25 éven át évi 150-160 millió forint kiadást jelentett volna - egészítette ki Kuslics Balázs. - Ezen túl még négymilliárd forint kifizetése után sem került volna a város birtokába a létesítmény."

  Gondolom az "ezen túl még" helyett a "de a mintegy" formulát akarta használni a T. szóvívő úr (vagy a T. újságíró).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70-es tempó helyett 107-tel hajtott

Sopron - Huszonkilenc autóst kaptak el a soproni kapitányság rendőrei a 84-es főúton tartott… Tovább olvasom