Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Még nincs késő tenni az éghajlatunk védelméért

Sopron - A Greenpeace legújabb hazai kampányában azt mutatja be, Magyarország miként veheti ki részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemből. „Még nincs késő, de most már mindenkinek cselekednie kell az éghajlat védelme érdekében" - figyelmeztetnek a szakértők és az aktivisták.
– Országos túránk során szeptember 24-én érkezünk Sopronba, 25-én Győrbe. A soproni programjainkat 11 órakor a Bástyagödörnél kezdjük – tájékoztatta a Kisalföldet Kappel Judit, a Greenpeace irodavezetője.

– Az érdeklődők a helyszínen az éghajlatváltozásról, a megújuló energiaforrásokról, az energia hatékony felhasználásáról tekinthetnek meg kiállítást, de viszünk olyan kiadványokat is, amelyek az otthoni takarékoskodáshoz adnak tippeket. Lehet halogatni a dolgokat, de az éghajlatváltozás valós veszélyeket rejt. Különösen itt, a Kárpát-medencében hatványozottan jelentkezhetnek a gondok és jelenhetnek meg árvizek, máskor aszályok formájában – folytatta.

A kiállítás mellett a környezetvédők egy szélkereket is felállítanak, amelyet szél esetén működés közben is megtekinthetnek a látogatók, csakúgy, mint a napelemeket és az árulkodó nevű napszakácsot. A programot kerekasztal-beszélgetés zárja a témáról, erre 17 órától a Széchenyi téri Demmer tea- és kávéházba várják az érdeklődőket.

Másnap – szeptember 25-én – a kampány Győrben folytatódik. Itt a rendezvényt 11-től 18 óráig a Dunakapu téren tartják, a kerekasztal-beszélgetés 17 órakor az Apáca utca 10. szám alatt lévő Nem Szingli Caféban kezdődik.

A napszakács segítségével és a nap energiájával akár palacsinta is süthető. Fotó: Kappel Judit/Greenpeace
A napszakács segítségével és a nap energiájával akár palacsinta is süthető. Fotó: Kappel Judit/Greenpeace


Petíció a kormányzatnak

A Greenpeace petícióval akar nyomást gyakorolni a kormányzatra. Többek között azt szeretnék, hogy 2020-ra évente legalább 1000 megawatt áramot szélerőművek termeljenek Magyarországon. Egyebek mellett azt is szorgalmazzák, hogy javuljon és egyszerűsödjön az a lakossági pályázati rendszer, mellyel energiahatékonysággal kapcsolatos beruházásokra nyerhetők források. Azt tapasztalják ugyanis, hogy a lakosság igen fogékony, szívesen építene például napkollektort az otthona tetejére, ha erre nem utólag, s nem csak hosszú és bürokratikus úton kapna támogatást.


Olvasóink írták

 • 7. ds 2008. október 02. 16:31
  „BÜDÖS SOPPRONI SZÉL! CSAK FINXAGOT EREGET!!!!!!!!!”
 • 6. dió 2008. szeptember 25. 15:56
  „Nálunk is elfogadják.
  Többet kapnak érte a gazdák, mintha művelnék a földet.
  Csak az energialobby (maffia) ott tart be, ahol tud. Paksról és a MOL-tól kapják a fizetésüket. Ez Magyarország.

  Jedy, elég hülye hozzászólás volt !”
 • 5. gondolkodo 2008. szeptember 24. 13:31
  „Érdekes ausztriban elfogadták a szélerömüvet,olcsobb is a az energia,mi meg lassan már gyetyával világitunk,mert lassan megfizethetetlen lesz a villany.Majd a zöld megmondja,hogy a konnektorbol kapja az áramot,ezt a tv ben mondta,ennyire sötétek”
 • 4. fúzióember 2008. szeptember 24. 10:56
  „Persze, persze napszakács. Szép dolog, nem mondom, de inkább az USA-nak, meg Kínának kellene szólni, hogy hagyják már abba, amit művelnek, mert amit mi itt tehetünk, az a bolha köhögésénél is gyengébb.

  2.

  Mi bajod a szélerőművel? Túzok vagy? Ha az én földem végében felhúznának néhányat, én boldog lennék.”
 • 3. FREDDY/S 2008. szeptember 24. 09:44
  „Kedves Jedy!
  Ha a környezetszennyezés nem zavar, akkor a házad végén egy szennyvíztisztító is elfér, nemde...”
 • 2. Jedy 2008. szeptember 24. 07:53
  „Hát persze ! Remélem közvetlenül a kerted végébe huzznak fel egyet ! Akkor is ilyen jó ötlet lenne ?!? Kedves első hozzá szoló ????”
 • 1. FREDDY/S 2008. szeptember 24. 05:09
  „Még nincs késő, de azért már nagyon elkésett a szélerőműpark, avagy a soproni szelet máshol jobban hasznosítják, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magasból mentő a bemutatón sem volt tökéletes

Sopron - Átadása után elromlott, így kéthetes csúszással, kedden mutathatták be a tűzoltóság új… Tovább olvasom