Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Még nem késő megvizsgáltatni a kéményeket

Kistérség - Bár már elkezdődött a fűtési szezon, de a biztonság érdekében még mindig nem késő átvizsgáltatni a kéményeket. Egy átlagos családi ház ellenőrzése és seprése 800–1400 forintba kerül.
A szilárd tüzelésű kazánok kéményeit évente kétszer, a gáztüzelésűeket pedig egyszer kötelező bevizsgáltatni. Így a fűtési szezon kezdetén különösen aktuális az ellenőrzés. A falvakban előre küldenek értesítést, hogy várhatóan mikor érkezik a kéményseprő, Sopronban pedig folyamatosan keresik fel a lakásokat a szakemberek.

– Egy átlagos, gáztüzelésű rendszer megvizsgálása mintegy 800–1400 forintba kerül – mondta el Nyerges Miklós, a Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. kirendeltségvezetője. – Havi száz forint a biztonságunkért igazán nem mondható soknak.  A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint a kéményseprők a kéményt és a tüzelőberendezést ellenőrzik. Mindez a következő szezontól megváltozik, ugyanis már azt is vizsgálni kell, hogy a kazánnak van-e elég levegő utánpótlása. Ez azért is fontos, mert a korszerű – műanyag – nyílászárók túlságosan is leszigetelik a helyiséget.

A bevizsgálás után a szakemberek minden esetben igazolást állítanak ki a tüzelőberendezés biztonságosságáról. Ez a megnyugvásunk mellett egy esetleges kárigénynél is hasznos lehet. Lakástűz esetén a biztosítók elsőként a szakvéleményt kérik. Ennek hiányában nehéz kártérítést kérni.
– Nem újdonság, hogy a gázról egyre többen térnek át a fatüzelésre – folytatta Nyerges Miklós. – A kémények ellenőriztetését ilyenkor sem szabad elfelejteni. Fafűtés esetén a kéményben szurok rakódhat le, ami egy idő után magától is begyulladhat, a tűz pedig hamar átterjed a lakásra. Ilyen tűzesetre sajnos már volt példa a közelmúltban. Fontos, hogy új tüzelőberendezés vásárlása után is nézessük át a kéményt, mert csak szakember engedélyezheti a bekötést.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elnököt választott a mezőgazdasági zrt.

Hegykő - Dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. új elnök-igazgatója csütörtökön… Tovább olvasom