Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Még mindig napirenden a határon átvezető utak kérdése

Budapest - Az Országgyűlés hétfőn külön napirendként újratárgyalta a schengeni csatlakozást követően a határokon átvezető utak kérdésében kialakult helyzetet. Sopron országgyűlési képviselője az utak járhatóvá tételét szorgalmazta.
Firtl Mátyás (KDNP) a schengeni határnyitás kapcsán november közepén fordult a gazdasági miniszterhez a határ menti településeket a szomszédos országokkal összekötő utak fejlesztése kérdésében. A képviselő az utak járhatóvá tétele érdekében tett lépéseket hiányolta a kormánytól.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium akkori államtitkára válaszában egyetértett azzal, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni. Válaszát azonban sem az interpelláló Firtl Mátyás, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A február 27-i gazdasági és informatikai bizottsági ülésen viszont egyhangúan fogadták el azt a jelentést, amely hétfőn került vissza a parlament elé és amelyet Podolák György bizottsági elnök ismertetett. Eszerint az eddigi intézkedések mellett „az érintett térségek igénye további fejlesztéseket sürget". A jelentés kapcsán elhangzott tegnapi felszólalásában Firtl Mátyás felhívta a figyelmet arra, hogy kormányzati pénzforrásokból kell finanszírozni a határon áthaladó utak rendbetételét, miután a helyi önkormányzatok nem rendelkeznek semmilyen forrással, amiből ezt finanszírozhatnák. A gazdasági, a kulturális és az emberi kapcsolatok erősítése a zsáktelepülések gazdaságélénkítését növelné, mondta a képviselő, aki az országszerte közel ötszáz érintett településsel együtt konkrétan is említette választókerülete érintett településeit, ugyanakkor egy részletes költségvetést tartalmazó szakmai anyagot is átnyújtott Dióssy Gábornak. Az államtitkár kifejtette, az utak megépítése függ az ország gazdasági helyzetétől, az uniós politikától és a határ két oldalán tapasztalható együttműködéstől.

Olvasóink írták

  • 1. joco1 2008. március 07. 06:52
    „Korábban hasonlo volt a helyzet az osztrák /német határon, de az idő megoldotta.Pedig ök "rokonok" ,nem csak "sogorsági" viszony van/volt köztük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságtalan a rendeletmódosítás?

Sopron - Antiszociális és igazságtalan az önkormányzat frissen módosított vagyonrendelete –… Tovább olvasom