Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Még az idén parkosítják a határátlépési pontot

18 kilométert spórolnak a harkaiak azzal, hogy a légvonalban öt kilométerre fekvő Sopronnyék (felé immár kerékpárral és gyalog is át lehet kelni az úton.
– Hosszú évek óta vártunk arra, hogy megnyíljon a B41-es jelű átkelési pont, s így kerékpárral vagy gyalog átmehessünk a legközelebbi osztrák faluba, Sopronnyékre – fogalmazott Szabó Károly, a közel ezerhétszáz lelket számláló Harka polgármestere. – Örömünket azonban kissé beárnyékolta a hazai bürokrácia: amikor az osztrákok jeleztek nekünk, egy hét múlva közösen ünnepelhetjük a reggeltől estig nyitva tartó határátkelési pont átadását, nekünk erről semmi információnk nem volt.
Telefonálgattunk, de sem a határőrség, sem a minisztérium részéről nem tudtak konkrétumot mondani.

Végül másfél nappal a kishatár megnyitása előtt a határőrségtől kaptunk tájékoztatást. Gondolja el, másfél napunk volt egy ilyen várva várt jelentős esemény megünneplésének a megszervezésére. Még jó, hogy az osztrákok előre szóltak...

– Az eddig eltelt egy hónap tapasztalata kedvező, egyre élénkebbé válik a szomszédolás – folytatta Szabó Károly polgármester.
– Ennek keretében szilveszterkor is koccintottunk osztrák partnereinkkel a falu központjától közel két kilométerre fekvő átkelési ponton. A két faluvezetés már a jövőbeni együttműködés kiszélesítését tervezi. Osztrák oldalon egészen az átlépőig aszfaltszőnyeg borítja az utat, nálunk a helyzet viszont igen rossz, köves az út. Ettől függetlenül parkosítani szeretnénk az átkelési pontot. Mivel nálunk nagyobb a szabad terület, padokkal, autóbeállókkal, információs táblákkal látjuk el a B41-est. Természetesen szándékunkban áll, hogy gépkocsiforgalmat elbíró aszfaltos utat építsünk odáig.

Olyan út tervét készíttettük el, amelyen a kerékpárút nyomvonala is szerepel. A projekt költsége pár éve meghaladta volna a százmillió forintot, mára biztosan több tízmillióval is többe kerülhet. Mivel olyan beruházásról lenne szó, amelynek kihatása határon átnyúló, nagyon bízunk az uniós pályázati lehetőségekben. Saját erőből addig is bazaltos megoldással próbálkozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt használják ki a vízbázist

Még 2005-ben vetődött fel annak a lehetősége, hogy az észak-burgenlandi vízmű Fertőzug (Seewinkel) térségének ivóvízellátását úgy tenné biztonságosabbá, hogy a tavat délről megkerülve, magyar területen építene új vezetéket. Az elmúlt időszak alatt a folyamatos egyeztetések eredményeképpen egy új megoldás körvonalazódott. Tovább olvasom