Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Még alszik a szőlő

A soproni szőlőültetvények még nyugalmi állapotban vannak. A gazdák nem aggódnak a tavaszias tél és a várható zordabb időjárás miatt.
„ Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" – tartja a néphagyomány, s ebben sok igazság van. Ugyanis, ha Vince-napon jó idő van, akkor bőséges szőlőtermés várható. A Soproni borvidéken nincs irodalma a Vince-napi „terményvarázslásnak", de a gazdák pontosan tudják, hogy milyen termésre számíthatnak. Az idei enyhe tél – más kultúrákkal szemben – nem ártott a szőlőnek. Sőt, az enyhe és csapadékmentes időjárás lehetővé tette, hogy sokan már november végén elkezdjék a metszést.

– A szőlő még mély nyugalmi állapotban van, ebből most kezd „ébredezni", de nem tartunk attól, hogy a következő hetek esetleg hidegebb időjárása kárt okozna a növényekben, mert még van tartalékuk – tudtuk meg Molnár Tibortól, a Soproni Hegyközségek Tanácsa elnökétől. – Az időjárás viszontagságait sokkal inkább az alföldi szőlők sínylik meg, kevésbé a hegy- és dombvidéki ültetvények, különösen ott, ahol magas művelési módot alkalmaznak. Összességében mondhatom: „köszönik szépen", jól vannak a borvidék ültetvényei. Utoljára 1977-ben okozott rendkívüli károkat a szőlőkben az időjárás, amikor a tavaszi fagyok miatt átlagosan csak 23,6 mázsa termett hektáronként.

Mint megtudtuk, a gazdák már november végétől metszenek, s a következő hetekben befejezik a munkálatokat. Bár még korai lenne megjósolni az idei termés minőségét, Vince napján bizakodóak voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran késnek a mentők

Sopronban január 3-tól minden 104-es hívás a győri központi mentőügyeletre fut be. Az átállás tapasztalatai kedvezőtlenek, gyakoriak a kommunikációs zavarok, az utcanév félrehallása, az ebből eredő időveszteség. Tovább olvasom