Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mederrendezés és új híd a soproni Rák-patakon

190 millió forintból, több mint kettő kilométer hosszan végezték el a soproni Rák-patak mederrekonstrukcióját. Új hidat is építettek.

Évek óta problémát jelentett, hogy nagyobb esőzések után rendre kiönt a Rák-patak. A leginkább ériontett 2,2 kilométer hosszú szakasz mederrendezésével már 2012 nyarán végzett a kivitelező, de a projekt keretében pótmunkákat is végeztek. Így elbontottak egy hidat, amely helyére egy újat építettek.

A beruházás záróeseményét tartották szerdán.

- Rák-patak a városon halad keresztül, de a Bánfalvi szakaszon a nagyobb esőzések után problémát okozott a patak kiöntése - mondta Fodor Tamás polgármester.

- Nem kevés kárt okozva ezzel. Most, hogy elkészült a mederrendezés,1600 lakos ingatlana mentesíthető az esetenkénti áradásoktól. A természetvédelmi szempont is fontos, ugyanis tisztább lett a víz is. A kivitelezés során olyan részeket is kibontottak, melyekhez eddig nem lehetett hozzáférni. Így újabb látványossággal gazdagodott a város.

A polgármesteri bevezető után Csorba László, a Magyar Vízépítő Zrt. területi igazgatója vette át a szót.

- Négyezer négyzetméteren volt cserjeirtás, 2700 köbméter törmeléket kellett elszállítani - kezdte az adatok sorolását a szakember. - 750 négyzetméternyi partszakasz újult meg, a meder szélére pedig 2000 köbméter követ raktunk le, míg 6000 négyzetméteres terület lett befüvesítve.

Csorba László kifejtette, a 2012 nyara óta többször vonult le a patakon árhullám. Ez azonban kár nem okozott, így mondhatni, jól sikerült a főpróba.
Rövid múltidézés

A soproni önkormányzat 2009-ben kezdeményezte, hogy a patak belterületi szakasza kerüljön a város kezelésébe. Így részt vehetnek uniós pályázatokon.

Akkor az volt a terv, hogy a Frankenburg út-Hajnal tér közötti szakaszon lehet elvégezni meder rendbetételét. A kivitelezés 2011 szeptemberében kezdődött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingázóknak nagyon is megéri Ausztriában tankolni

Egy, évek óta Ausztriában dolgozó benzinkutas tapasztalata az, hogy van olyan kút, ahol a vevőkör… Tovább olvasom