Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Meddig terjed a titoktartás?

A közoktatási törvény szerint a nagykorú diák korlátozhatja szülei tájékoztatását az iskolai ügyekben. A pedagógus titoktartási kötelezettsége kiterjed a bizalmasan tudomására jutott információkra, a tanulmányi eredményekre azonban nem.
A gyermekek jogairól a Magyarországon 1991-ben ratifikált New York-i nemzetközi egyezmény rendelkezik, mely szerint a szülőnek tiszteletben kell tartania gyermeke magánéletét. Ennek és a személyes adatok védelmének szellemében került a közoktatási törvénybe a nagy vitát kiváltó módosítás, mely a tanárok titoktartási kötelezettségére vonatkozik. A törvény korábban is tartalmazott rendelkezéseket, hogy a diákokról és alkalmazottakról milyen adatok rögzíthetők és továbbíthatók, az új szabályozás szerint viszont a pedagógust bizonyos esetekben titoktartási kötelezettség terheli, ami a korábbinál jóval nagyobb felelősséggel jár.

A tanár-diák kapcsolatért

A gyermek adatai és egyéb őt vagy családját érintő információ nem adható ki, csak a törvényben meghatározott keretek között kezelhető. A tanulói jogviszonnyal összefüggő adatok (tanulmányi eredmény, fegyelmi ügyek) viszont korlátozás nélkül ismertethetők a szülővel és a nevelőtestület tagjaival. Ha a tanuló bizalmas közléssel, kéréssel fordul a pedagógushoz, a tanárnak mérlegelnie kell, hogy a konkrét esetbe beavatja-e a szülőket. Más elbírálás alá esik a tettenérés: fegyelmi eljárás természetesen továbbra is indítható. A tanár köteles az iskolaigazgatón keresztül értesíteni a gyermekjóléti szolgálatot, ha úgy érzi, a diák veszélyhelyzetbe került; ilyen esetekben nincs szükség hozzájárulásra.

A kiskorú – 14 év alatti – gyermek szülőjének tájékoztatása nem minősül törvénysértésnek, de a pedagógusnak meg kell győződnie arról, hogy nem hozza hátrányos helyzetbe a gyermeket. A titoktartási kötelezettség alól a nagykorú tanuló írásban a tanárnak felmentést adhat, jogszerűtlen azonban a diákokkal év elején aláíratni az egész évre szóló felmentési nyilatkozatot. A szabályozás célja egyértelműen a tanár-diák kapcsolat erősítése, a bizalom megteremtése.

Az általános iskolát kevésbé érinti

Varga Alfréd, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója szerint a tanintézmények egyelőre nehezen értelmezik a a szabályozást, tapasztalatok hiányában nehéz lesz kezelni a felmerülő eseteket. Az általános iskolákat kevésbé érinti a törvénymódosítás, hiszen az életkor miatt komolyabb problémák ritkán merülnek fel, de természetesen ezekre fel kell készülni.

A középiskolákban bizonyos szintű diszkréció eddig is létezett – véli Bokor Ákos, a Vasvilla igazgatóhelyettese – az egységes álláspont kialakítása még országszerte folyamatban van. Az Oktatási Minisztérium honlapján rövidesen konkrét helyzetek bemutatásával nyújt segítséget az értelmezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a kulturális tagozat

Nagycenken tegnap megalakult a Fidesz–MPSZ megyei kulturális tagozata. Elnökükké Szarka… Tovább olvasom