Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Meddig tart a fertőszéplaki huzavona?

Megalapozott vád vagy bosszú? Ezt kell eldöntenie a rendőrségnek abban az ügyben, amelyet ismeretlen tettes elleni feljelentésével Siegfried Fischer.
A történet még 1991-re nyúlik vissza, amikor a fertőszéplaki önkormányzat három telket – meglehetősen jutányos áron – egyenként 260 ezer forintért értékesített – , négy éven belüli be építési kötelezettséggel. A telkek tulajdonosa azonban az idő pont módosítását követően sem teljesítette vállalását, sőt 1999-ben értékesítette az ingatlanokat a Seewinkel Kereskedel mi Kft.-nek, amelynek ügyvezetője Siegfried Fischer.

A Kft. még az év júniusában 600 ezer forintot befizetett a fertőszéplaki ön kormányzat javára, Fischer úr szerint azért, hogy a majdani épí tési engedély birtokában a telkeket rácsatlakoztathassák a köz művekre. Ezzel szemben Bozsvári István Fertőszéplak polgármestere állítja: „Az említett összeget azért kértük – telken ként 200 ezer forintot –, mert az önkormányzat utólag hozzá járult az adásvételhez, ugyanis még érvényben volt a testület 1991-es határozata, amely szerint a telkekre az önkormányzat értékesítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be.
A testület ekkor az adásvételhez való hozzájárulásával lemondott a telkek azon nali visszavásárlásról, egyúttal ismételten meghosszabbította a beépítési határidőt, ezúttal 2001. december végéig. A 600 ezer forint azt az áremelkedést tükrözi, amely a telkek 1991-es ára és esetleges 1999-es értékesítése közötti különbség lehet".

Pálfordulás egymillió forintért?

A fertőszéplaki önkormányzat 2001. október 24-én az egyik telekre 2002. március 31-ig, míg a másik kettőre ugyanazon év szeptember 30-ig módosította a beépítési határidőt.
Aztán egy váratlan fordulattal 2002. január 23-án hatályon kívül helyezte korábbi döntését, és úgy határozott, él a telkek visszavásárlási jo gával, melyhez meg is tették a szükséges lépéseket. A határozat megszületését eltérően magyarázza a két fél. Si egfried Fischer szerint azért történt a pálfordulás, mert többszöri felszólításra sem adott át a polgármesternek egymillió forintot, amit még az októberi döntés előtt kért tőle. Mint mondotta, először nem merte határozottan elutasítani a pénz kifizetését, de igenlő választ sem adott. Január 12-én Fischer úr szerint felesége társaságában ismét találkozott a Bozsvári Istvánnal. Ekkor már határozottan megtagadta a pénz átadását.

 Ezt követően – állításuk szerint – a polgármester mindent elkövetett, hogy megaka dályozza az építkezést. Természetesen másképp látja a történteket Fertőszéplak polgármestere. Azt mondja, rosszindulatú rágalmazás az egész. Sohasem kért pénzt Fischer úrtól. Januárban azért változtatta meg a testület korábbi döntését, mert kiderült, hogy az októberi határozat után a kft. hitelt vett fel, s jelzálogot kívánt bejegyeztetni a telkek tulajdoni lapjára. Ehhez véleményük sze rint nem volt joguk, így az önkormányzat helyesen járt el, ami kor megváltoztatta döntését. (A Kisalföld megtudta, az önkor mányzat csak elidegenítési tilalmat jegyeztetett be a telkek tu lajdoni lapjára, igaz viszont, hogy egy 1999. június 2-án kelt megállapodásban a két fél megegyezett az elidegenítési és terhe lési tilalomban.)

Megindult a nyomozás

A tényekhez tartozik, és persze az ügyet bonyolítja, hogy köz ben az egyik telken már felépült egy ház, és kiadták a jogerős lakhatási engedélyt is. Viszont Fischer úr szerint a mai napig nem érkezett meg számlájukra az önkormányzattól a telkek visszavásárlásáért járó összeg, amely a polgármester szerint hónapokig ügyvédi letétben volt. A vevő szerint a fertőszéplakiak nem jogosultak a telkekre, ezért a kft. megfellebbezte a visszavásárlás földhivatali bejegyzését. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk, a feljelentés nyomán az ügyben megindították a nyomozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vellai szerint a Globex teljesített

A Globex teljesítette Sopron felé a szerződését – állítja Vellai Györgyi, a Globex Holding… Tovább olvasom