Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Mechatronikai mérnöki BSc és mérnökasszisztens-képzések

Új szerepet vállal a régióban az NYME, Zalaegerszegen mechatronikai mérnök BSc, Sopronban mechatronikai mérnök-asszisztens felsőfokú szakképzést indít.

A Nyugat-magyarországi Egyetem veszi át a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnökképzését Zalaegerszegen, a következő évfolyam képzése már a soproni székhelyű intézmény szervezésében történik. Ezenkívül Sopronban elindul egy mechatronikai mérnökasszisztens kétéves felsőfokú szakképzés is. Mindkét évfolyamba várják a jelentkezőket.


Gépészeti és Mechatronikai Intézet

– A faipari mérnöki kar gépészeti intézetét az egyesítés miatt immár Gépészeti és Mechatronikai Intézetre keresztelték át – tudtuk meg prof. dr. Varga Mihály intézetigazgató egyetemi tanár, szakfelelőstől. – Zalaegerszegen szeptembertől mechatronikai mérnökalapképzés kezdődik, évfolyamonként a terveink szerint 40 államilag finanszírozott és 20 költségtérítéses hallgatóval. Az oktatás nappali tagozatú, kreditrendszerben működik és 7 féléves időtartamú. Az elméleti órák az intézet Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központjában, míg a gyakorlati kurzusok iparvállalatoknál, illetve a Ganz–Munkácsy-szakközépiskola magas műszaki színvonalra fejlesztett laborjaiban zajlanak.

Tatai Sándor egyetemi adjunktus (balra) a festő mechatronikai laborban tartott gyakorlatot hallgatóinak.
Tatai Sándor egyetemi adjunktus (balra) a festő mechatronikai laborban tartott gyakorlatot hallgatóinak.

Dr. Varga Mihály hozzátette, céljuk olyan mérnökök képzése, akik képesek a gépészet, az elektronika-elektrotechnika és az informatika tudományterületeinek egymást segítő integrációja révén komplex termékeket és gyártórendszereket tervezni és üzemeltetni. – A kreditrendszerű képzés a természettudományos és a műszaki alapozó ismeretek oktatásával kezdődik – tette hozzá az intézetigazgató. – Kiemelten kezeljük a számítástechnika és a műszaki ismeretek oktatását, de a választható tantárgyak lehetővé teszik a speciális műszaki és gazdasági ismeretek elsajátítását is.


Kollégium mindenkinek

A képzés tanterve négy féléves testnevelési lehetőséget és öt féléves ingyenes nyelvoktatást is biztosít. A gyakorlati képzés során a hallgatók megismerkedhetnek a városban és környékén működő, igen korszerű iparvállalatokkal és vállalkozásokkal, amelyek kölcsönös elégedettség esetén elhelyezkedési lehetőséget is jelenthetnek számukra. Minden hallgató számára kollégiumi elhelyezést és ingyenes internet-hozzáférést biztosít az intézmény.


Gyakorlati oktatás

A BSc-képzés mellett Sopronban elindul egy érettségi utáni kétéves mechatronikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés is. Ebben az oktatásban a gyakorlat nagyobb szerepet kap, az elméletet csak a gyakorlati ismeretek megalapozásához szükséges mértékben tanítják. A megszerzett ismeretek lehetővé teszik, hogy a mérnökasszisztensek önállóan dolgozni tudó szakemberek legyenek, akik kisebb csoportot tudnak irányítani, a mérnökök munkáját segítik. A hallgatók tanulmányaik befejezése után bekapcsolódhatnak az NYME faipari mérnök, gazdasági informatikus, illetve mechatronikai mérnök BSc képzéseibe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetés és egyben biztosítás a GRAWE-től

A GRAWE Életbiztosító Zrt. a közelmúltban egy újszerű, egyedien magas, garantált hozamot nyújtó… Tovább olvasom