Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Mecénásokat keres a soproni kamara és a városszépítők

A társadalmi felelősségvállalásról tartanak konferenciát Sopronban.

A kezdeményezés részleteiről az ötletgazdák, a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Soproni Városszépítő Egyesület elnökei tartottak tájékoztatót.

– Rá szeretnénk irányítani a figyelmet arra, hogy szükség van a rég elfeledett társadalmi felelősségvállalásra, amit egykor mecenatúra néven emlegettek. Ma is vannak példamutató személyek és cégek, de sokkal többen élnek itt, akik tehetnének a városért, az intézményekért, az elesettekért. Az utóbbi évek nehézségei és – valljuk be – az önzés is kicsit befelé fordulóvá tették az embereket, de látni kell, hogy a kisebb közösségek előrejutása csak összefogás és egymás segítése révén valósulhat meg – fogalmazott az őszi rendezvény szükségességéről, a konferencia céljairól Horváth Vilmos kamarai elnök.

Józan Tibor, a városszépítő egyesület vezetője hozzátette, Sopron egykori népszerű polgára és mecénása ifj. Flandorffer Ignác lesz a rendezvény központi alakja, követendő tevékenységét állítják a ma élők elé, s mellszobrot is avatnak tiszteletére, születésének 195. és halálának 120. évfordulója alkalmából.

A szervezők várják az érdeklődők felajánlását a konferencia megszervezéséhez és a szobor felállításához. Információ a titkarsag@sopronikamara.hu, illetve a varosszepitok@sopron.hu e-mail címen kérhető. A pénzfelajánlásokat az OTP 11737083-20121273 számlaszámra várják ˝Flandorffer szobor˝ megjegyzéssel.

Ezrek sírtak a koporsójánál

Ifj. Flandorffer Ignác (1816-1891) Sopron fejlődésének fellendítője volt, vagyonával a köz javát is szolgálta. Létrehozta a városszépítő egyesületet, az országban az elsőt. Gázgyárat, takarék-pénztárat alapított, utóbbi az uzsorásokkal szembeszállva, kedvező feltételekkel nyújtott hitelt. Idősotthont építtetett, segítségével épült az Orsolya rend iskolája. Nevéhez fűződik a soproni borászat felvirágoztatása, az ő érdeme Sopron vármegye első vasútvonalának kiépítése, sokat tett az oktatás ügyéért, de gondot fordított az utcák fásítására is. Kétszer választották a helyi kamara elnökévé. Több kitüntetést kapott, temetésén soproniak ezrei kísérték utolsó útjára.

Olvasóink írták

 • 4. hehe08 2011. március 02. 13:51
  „ennyi erővel a sparnál álló kurvák is csak mecénást keresnek..... :)”
 • 3. FREDDY/S 2011. március 02. 09:47
  „"takarék-pénztárat alapított, utóbbi az uzsorásokkal szembeszállva,"”
 • 2. Wotan01 2011. március 02. 02:59
  „Érdekes én is mecénást keresek évek óta:)”
 • 1. hehe08 2011. március 01. 20:32
  „nem is értem, hogy hogy van egy kamarának létjogosultsága.......
  a semmiért teszik el a pénzeket..... érdemi munkát nem végeznek, előnyhöz nem juttatják a helyi vállalkozásokat.....
  akkor meg minek???
  ne mecénást (pénzeszsák) keressenek hanem dolgozzanak meg végre a pénzükért!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A névadóra emlékeztek a soproni szakképző iskolában

Jubileumi ünnepséget tartottak a Handler Nándor Szakképző Iskolában a névadó születésének 175.… Tovább olvasom