Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

MÁZS: Színészek vagyunk, játszadozunk

Mészáros Árpád Zsolt az újságok címlapjaira került az elmúlt napokban, de nem új szerepéről kérdezték. Magánéletétől volt hangos a sajtó.

Mészáros Árpád Zsolt legújabb szerepeként Professzort alakítja a Miss Saigonban, a musicalt egy hatalmas szabadtéri színpadon, monumentális díszletek között a hétvégén mutatják be Sopronban. Az utóbbi napokban a színész gyakran került az újságok címlapjaira, de nem az előadásról kérdezték. Magánéleti ˝botlásától˝ volt hangos a sajtó.

MÁZS a soproni közönségtalálkozón. Fotó: Szemerey Bence
MÁZS a soproni közönségtalálkozón. Fotó: Szemerey Bence
Közönségtalálkozóra várják a színészt egy söröző teraszán. Nők fecserésznek az egyik asztal körül, beszédükből kihallani, hogy Mészáros Árpád Zsolt botrányba fulladt törökországi nyaralása a téma. Nyilvánvaló azonban, hogy ha lehetőségük lesz kérdezni kedvencüktől, nem ezzel a problémával indítanak. Jól teszik, ha feledik a pletykát, ugyanis miután MÁZS megérkezik, s elkezdődik a beszélgetés, színes életút, közvetlen, tehetséges személyiség képe bontakozik ki.

Matekdolgozat elől menekült meghallgatásra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba több mint húsz évvel ezelőtt Mészáros Árpád Zsolt, becenevén MÁZS. Mivel nem készült sem verssel, sem prózával, amikor szólították, röhögőgörcs tört rá. Az ítészek kiküldték, majd visszahívták: szerepet kap, ha egy monológban képes megismételni „produkcióját", egyszerre tud röhögni és sírni. A Danton halála című darabban megmutathatta tehetségét.
Névjegy. Mészáros Árpád Zsolt 1974. március 23-án született Nyíregyházán. 1989-ben beválogatták a nyíregyházi színház Danton című előadásába, de igazán megszállott színésszé csak 23 éves kora után, komoly betegségből felépülve vált. Toldi Máriánál kezdett éneket tanulni, és a zenés szerepek felé fordult: volt Berger a Hairben, Maugli A dzsungel könyvében, Riff a West Side Storyban. Főszerepeket játszott Nyíregyházán a Made in Hungária és Debrecenben a Pán Péter darabokban.


A színész 2002-ben került a Budapesti Operettszínház vérkeringésébe, először Riffet játszotta a West Side Storyban. MÁZS azóta több musicalben főszerepet alakított. Mint viccesen megjegyzi, arcán is nyomot hagytak a szerepek: ˝megöregedett˝, megmaradtak a ráncok, amiket a különböző karakterekhez vett fel.

Hamarosan sebhellyel is ˝gazdagodik˝ az előadó, szerencsére csak pár óráig, a Miss Saigon Professzorának alakításával jár együtt a maszkírozás. A külsőségekre többen is figyelnek, az alakítás hitelessége teljességgel Mészáros Árpád Zsolton múlik.
– Kaszás Attilát láthattuk korábban ebben a szerepben, nehéz feladat utána eljátszani a Professzort. Még nem tudom, hogy „megvan-e" számomra a karakter, de közel áll a szívemhez, s az előadásig még több próba segít eljátszásában – fogalmaz a színész.

A sok gyakorlás szinte kizárja a lehetőséget, de természetesen néha előfordul, hogy ˝függöny hull˝ egy színész elméjére, s nem jut eszébe a szöveg – mondja MÁZS. – Ilyenkor átlényegül az ember költővé. A karmester ˝kalimpál˝, a zenekar játszik tovább, te sem állhatsz meg. Volt már, hogy blablablablát énekeltem a szöveg helyett. Attól függ, milyen szituációba kerül az ember, régi trükk, hogy tátogással elhitethetjük, a mikrofon romlott el abban a pillanatban.

A közönségtalálkozón a rivalizálás is szóba kerül, az érdeklődők arra kíváncsiak, jelen van-e a társulat tagjai között. – A munka elveszi róla a figyelmet, s személy szerint az amatörizmus egyik jelének tartom. Tudjuk, hogy mire képes a másik, nincs rivalizálás köztünk.

Részlet a Rómeó és Júlia musicalből. Mészáros Árpád Zsolt Benvolio szerepében adja elő a ˝Hogy mondjam el?!˝ című számot a videó 4. percétől.

– A Rómeó és Júlia óta a Dolhai Attila–Bereczki Zoltán–Mészáros Árpád Zsolt hármasa élénkebben él a köztudatban. Milyen viszonyban vannak a valóságban?
– Azzal az előadással történelmet írtunk. Másfajta minőségben álltunk színpadra. Nagyon jó barátságban vagyunk, a közös sikerek összekovácsoltak, s mindkét fiatalember, anélkül, hogy fényezném őket, példás családapa.

Rómeó és Júlia történetéhez hozzátartozik, hogy amikor Benvolio dalát, a „Hogy mondjam el?!" című számot énekeltem Bereczki stúdiójában, édesapám betegen feküdt a kórházban. Sajnos nem tudott megvárni. Arra kértem Zolit, ez a dal úgy kerüljön fel a lemezre, amikor akkor felvettük, hiszem, hogy ez okkal történt így. Amikor közönség előtt álltam a dallal, s a végén másfél percig tapsoltak, kisírhattam magam a színpadon. A zene máskor is segített a gyógyulásban.

- Színházi szerepei mellett koncerteket is ad. Nem is akármilyen tartalmat ígér a cím: Gengszterek Éjszakája.
– Három kőkemény gengszter együtt tölti életfogytiglan tartó büntetését a „show-business cellában", ahol megalakítják a ˝Gengszterek Éjszakája˝ nevű bűnszervezetet. Ez a kerettörténet, a koncert alatti műsorban felcsendülnek igazi pop-rock slágerek, s musical is. Vastag Csaba és Hujber Ferenc a partnereim. Csaba a Hangokba zárt X-Faktor, Ferenc a Valami Amerikát kergető színész, én meg vagyok a ˝Hogy mondjam el?!˝ musicalszínész.

– Egy fotósorozat került nyilvánosságra a napokban, amin az látszik, hogy a török tengerparton egy ismeretlen fiatal lánnyal múlatta az időt, miközben párja itthon volt. Nem tudom megkerülni a kérdést, számított rá, hogy ebből ekkora botrány lesz?
– Taszít a bulvár, ingerszegénnyé teszi az embereket. Felfújtak egy olyan dolgot, amikor igazán nem is történt semmi komoly. Színészek vagyunk, játszadozunk.

Olvasóink írták

 • 2. Manic 2011. augusztus 16. 21:33
  „Megáll az eszem! De önérzetesek vagyunk! Érdekes,hogy az sérti a kommentelőt,hogy a cikk írója fecsérészésről beszél,miközben nyilván csak elmondták a magánvéleményüket.Az pedig nagyon rendben van,hogy a Művész úr "botladozik".Sőt,tovább megyek.Más posztokon egyenesen meglincselnék a fotóst.Érthető! Szégyellje magát az,aki a képeket csinálta.Mégis hogy képzeli? Merthogy amiről nem tudunk,az nem fáj.Ez teljesen igaz,de azért én elgondolkodnék azon,hogy a főszereplők bele tudnak-e nézni a tükörbe,anélkül,hogy leköpnék saját arcmásukat?! Tulajdonképpen az ő dolguk,de mégiscsak röhej,hogy milyen mentalitással élnek egyesek.Tehát dögöljön meg a szoméd lova. A Művész urat meg nagyon szeretjük,csak viccesre sikeredett ez a sztori.”
 • 1. dina22 2011. augusztus 16. 12:14
  „T. Újságíró!
  Szeretném felhívni a kedves figyelmét, hogy az említett hölgyek nem fecserésztek a dologról, maximum elmondták a magánvéleményüket, de ha ez már nem érdekelte Önt, ne írja inkább le. Egyébként annyi hangzott el, hogy valószínű féltékenység miatt készültek a képek, mondván miért nem Engem választott.
  Minden tisztelet a Művész úré, nagyon szeretjük ezen semmi nem változtat, ott leszünk az előadáson is, és kérném legközelebb egy picit figyelmesebben hallgatózzon!
  Tisztelettel az egyik Fecsegő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saigon-terasz: Dolhai Attila félt a tanító bácsi szerepében

A Miss Saigon egyik főszereplője, Dolhai Attila várta közönségtalálkozóra az érdeklődőket a hétfői… Tovább olvasom