Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mázli újabb esélyt szeretne - gazdára vár az elgázolt kutyus

Mázli névre keresztelte a Seszták család azt a fiatal keverék kutyust, akit a múlt héten gázolt el és hagyott a sorsára egy autós Sopronban.

Ők fogadták be ideiglenesen az állatot, de náluk nem maradhat, kisgyerekek és számos négylábú tartozik már a családhoz. A névadás viszont tényleg jól sikerült. Mázlinak óriási szerencséje volt... A felvételen Bella Renáta és Fodor Judit, akik egy nap alatt összegyűjtötték a kutya operációjához a szükséges összeget. – Éppen munkába mentem, amikor a Táncsics utcában megláttam a vértócsában fekvő kutyát. Tavaly már halálra gázoltak a szemem előtt egy fiatal vizslát, nagyon megviselt, most mindenképpen segíteni akartam. Emberek állták körül szerencsétlent, csak nézett a nagy barna szemeivel. Azonnal a közeli állatorvoshoz rohantam – meséli a kalandos történet kezdetét Bella Renáta. Az orvos éppen rendelt, nem tudott a helyszínre menni, ezért Renáta telefonon azt a kolléganőjét hívta, aki ismerősei körében már elhíresült állatmentő akcióiról. Fodor Judit azonnal intézkedett.

Renáta és Judit abban bíznak, hogy gazdit is találnak a megmentett kutyusnak. Mert ha valaki nem jön a kutyusért, kénytelenek lesznek visszavinni a gyepmesteri telepre és a hatóságra bízni az eb további sorsát...
– Mire a kutyáért küldött autó és Reni visszaértek a helyszínre, a gyepmester már elszállította a vérző állatot. Persze rögtön utánamentek és meglátogatták másnap reggel is. Kapott fájdalomcsillapítót, de a törött lábát csak a bőr tartotta egyben.

Szívszorító látvány volt – veszi át a szót Fodor Judit, akit mindig ˝megtalálnak˝ a mostoha sorsú állatok, s akit emiatt már jól ismernek nemcsak a soproni, de a távolabb dolgozó állatorvosok, állatvédők is. – Nem nézhettük tétlenül, hogy pusztul el szerencsétlen, fiatal kutya, tennünk kellett valamit – magyarázzák már egymás szavába vágva a manikűrösként, körömépítőként dolgozó hölgyek, akik aznap minden vendégükkel csak erről beszéltek. Minden bizonnyal teljes hévvel és odaadással ecsetelték szegény kutya esetét, mert estére összejött a közel ötvenezer forint a Judit által  leszervezett szombathelyi műtéthez, sőt, egy vendégük, Butor Anett le is szállította és haza is hozta autójával a megoperált kutyát. Mázli lábában több csavar és fémlemez van, de ha kíméli is még a mancsát, már újra van kedve ugrálni is. Főleg, ha a megmentőit meglátja.

– Mindenki nagyon segítőkész volt, a szombathelyi állatkórház is kevesebbért műtött és Sopronban is beszerzési áron kaptuk meg a gyógyszereit – sorolja Mázli szerencséjének összetevőit Renáta és Judit, akik abban bíznak, hogy gazdit is találnak a megmentett kutyusnak.

Renáta negyedik emeleti lakásába nem viheti, Juditnak pedig már így is több állata van. Attól nem tartanak, hogy egykori gazdája jelentkezik érte, Mázlin ugyanis nem volt sem nyakörv, sem csip, pedig utóbbi már kötelező. Mázli és a lányok tehát újabb szerencsés fordulatban bíznak, mert ha valaki nem jön a kutyusért, kénytelenek lesznek visszavinni a gyepmesteri telepre és a hatóságra bízni az eb további sorsát...

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. SzImike 2010. június 25. 14:03
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Valóban szükség lenne egy ekkora városban egy állatmenhelyre, de ismerve az embereket, rövid idő alatt meg is tellne. Más városokban is előfordul, hogy nem leadják, hanem egyszerűen bedobják a kerítésen, gondolva, hogy majd az állatvédők gondját viselik. A helyi gyepmesteri telepen is előfordult már ilyen. Egy menhely fenntartása havi szinten - 80 állattal számolva - hozzávetőlegesen 300-500.000 Ft között mozogna. Ebben benne van az orvosi költség és az alkalmazotti bér. Az önkéntesek pedig díjmentesen dolgoznak. Csak és kizárólag összefogással lehet menhelyt létrehozni. Kik is kellenek hozzá? Azok akik állatbarátnak gondolják, mondják magukat, valamint az önkormányzati segítség is szükséges. Az önkormányzatnak nem pénzt, hanem területet kellene biztosítania. Sajnos a tapasztalatom az - mint elnöknek -, hogy ezek jelenleg csak szavakban élnek Sopronban!
  Az elütött állatokkal kapcsolatban. Szite mindig az állat tulajdonosa vonható felelősségre. Sajnánom szegény kutyákat, macskákat, hiszen ők azok, akik nem tehetnek erről. Kártérítésre az ebtartó csak akkor kötelezhető, ha egyértelműen beazonosítható, az állat tulajdonosa. Chip, oltási biléta vagy tetoválás valamelyike.

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete
  elnök”
 • 41. életmüvész 2010. június 25. 13:22
  „Itt nagyon sok az állatbarát ember de eddig csak szóban, segiteni kellene a soproni állatvédöknek egy menhely kialakitásában orvosi felügyelettel és az ilyen elütöt kutyákat már lehetne hova vinni. nem volna enyi felhajtás egy baleset véget. Meg akkor az emberek talán nem dobnák utcára az ebeiket.Aki teheti segitsen az állatvédöknek tettel is.Én nem vagyok állatvédö de egy menhely sokat segitene. dr.Kovácsnak anyit irék ha valaki ősszetöri az autoját lehet hogy a munkaeszköze,és egy felelötlen gazda véget aki nem vigyáz a kutyályára elveszti a munkáját.”
 • 40. Monesz 2010. június 25. 09:54
  „dr.Kovacs! Szívemből szólsz!!!”
 • 39. dr.Kovacs 2010. június 24. 23:21
  „Kedves Máris, szívesen segítenék ha megtehetném, de foglalkozásomból adódóan férek hozzá több információhoz mint mások. ( nem kisalföld )
  A kommentekhez még annyit, hogy én nem a szaros kocsimat siratnám, hanem betenném a kutyát és azonnal álatorvoshoz vinném, kit érdekel a kocsim ha már elütöttem. Viszont megmenthetek egy állat életét, ami munkabeli tapasztalataim alapján olykor többet ér mint egy két emberé ( értem itt pl egy gyerek molesztáló/gyilkos életét ) Azok az emberek akik ilyenkor még mindig "begőzőlve " az autójuk körül "anyáznak" na ők azok akik egy balesetnél kiszállnak és elverik az okozóját.. persze kellemetlen a kár, és kevés ember engedheti meg magának ezt az anyagi terhet, de a gázolás után nem ez a fő probléma..hanem egy ÉLET..”
 • 38. életmüvész 2010. június 24. 13:32
  „A 28as nak válaszolnék hogy lebunkoztál eszedhez értem, a csaje megmondja az igazat még ha drasztikusan is most mindenki állatszeretö, de ha kár keletkezik az autoban és nincs meg a kutya gazdája a biztosito nem fizet. A kutya gazdáját kellene szidni hogy nem vigyázzot a kutyályára,chip sem volt ben lehet hogy oltva sem. A hogy családokat kilakoltatnak gyerekestöl az senkit sem érdekel? Lehet valaki állatszeretö de azért ekkora reklám nem kell,sok ilyen eset van mégsem reklámozzák magukat.”
 • 37. soproni 2010. június 24. 12:59
  „30.Mert nem lehet hozzászólni!”
 • 36. Filtec 2010. június 24. 12:39
  „ 
   
   
  Én a következőket hallottam egy szemtanútól.
   

  A kék színű is autó kb. 30-40-nel ment. A kutya a járdáról egy autó mögül az autó elé ugrott.
  Nagy sírás a kutya részéről, jobb első lába eltört, és utána a kutya egyből a laktanya, majd a templom irányába "elfutott" 3 lábon.
   

  A sofőr kiszállt, majd érdeklődött a szemtanuknál, majd az italkereskedésben, egy részeg férfitól is, (aki azt mondta, hogy már több napja ott mászkál ez a kutya).

  5 perc múlva hívták a sintért, aki később megtalálta, majd elvitte a kutyát.
   

  Mit kell ilyenkor tennie egy sofőrnek, ha a kutya elfut, még 3 lábbal is elég gyorsan?
  Kézzel én sem mernék megfogni egy sérült kutyát.
  Póráz nem volt rajta.
  A sofőr megállt, kiszállt, érdeklődött, hogy kinek a kutyája, majd hívta az illetékest.
  Tehát nem hajtott el, ezt nem nevezném "cserbenhagyásnak"!
  Ö is nagyon sajnálja a kutyát, és mérges annak a gazdájára, aki nem törődik a saját ebével. Napok óta mászkált!!!
   
   
  A lányoknak én is gratulálok!
   
   
   ”
 • 35. Monesz 2010. június 24. 11:25
  „Gondolom a hajléktalan tudta hogy működik, egy vonat! Minek feküdt a sínekre! Szerencsétlen kutya nem tudja mi az az úttest! Bár csaje, neked hiába magyarázunk, intelligenciád és az agyad is elég csökevényes! Remélem olvastad a többi válaszomat is mielött törölték!”
 • 34. pc 2010. június 24. 11:05
  „20. csaje 2010.06.23. 09:16
  máris mit akarsz te az e-mail címmel?
  nem vagyok buzi nem akarok tőled semmit
  19. máris 2010.06.23. 08:45
  dr KOVÁCS ELKÉRHETNÉM AZ e-mail CÍMÉT. KÖSZÖNÖM!

  MÁRIS, NEKED NEM DR. KOVÁCS VÁLASZOLT,HANEM CSAJE, MERT Ő ÚGY GONDOLTA, HOGY AZ Ő (MÁRMINT CSAJE) E-MAIL CÍMÉT AKAROD ELKÉRNI DR. KOVÁCSTÓL, NEM PEDIG A SAJÁTJÁT (TI. DR. KOVÁCSÉT). KICSI FÉLREÉRTÉS ASSZEM!”
 • 33. daisly 2010. június 24. 10:13
  „"A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magadnál!"”
 • 32. SzImike 2010. június 24. 09:10
  „Nekem is vannak kutyáim és össze sem tudom őket hasonlítani az emberekkel! A kutyáimról csak jót tudok mondani, az emberekről nem mondhatnám ezt. Többek között ezért is foglalkozom állatvédelemmel.”
 • 31. Shaki 2010. június 24. 05:56
  „. hozzászólás fura 2010.06.23. 09:20

  Üdv mindenkinek!

  "Drága csaje"!
  Nem tudom érezted-e már egy állat feltétlen szeretetét...gondolom nem. Az emberek épp eleget foglalkoznak saját magukkal és a siránkozásokkal.DE szerencsétlen állatok nem tudnak segítségért kiáltani! A mi feladatunk tekintettel lenni rájuk.Az autónk nem vígasztal meg ha bánatosak vagyunk,nem fogad kirobbanó örömmel ha fáradtan hazaérünk.Nekem sokszor a kutyám adott felüdülést ha az emberekből már kiábrándultam.
  Ráadásul a kutya feltétel nélkül szeret, mert bár ahogy csaje írta, legyen neked is gyereked, majd kitörő örömmel fog fogadni. Hát nem tudom, nekem három van, jelenleg a kötörő öröm messze van tőlük, bár szeretnek, csak ez tök mindennapos. Nem debilek, hogy kitörő örömmel fogadjanak. De 1 kutya az más. Remélem ha van Isten a bumburnyák csajénak nem enged majd kutyát, bár ezek után gyereket sem kéne!!!!”
 • 30. csaje 2010. június 23. 18:29
  „Halálra gázolt a vonat egy hajléktalant Veszprémben!
  na ez a szomorú ehhez nem szólt senki.”
 • 29. fcsopron60 2010. június 23. 17:12
  „SZE!! Nem a bécsidomnál ütötték el?
  Mert azt láttam,És az a kutyus is igy végezte!”
 • 28. fcsopron60 2010. június 23. 17:03
  „életmüvész!!

  <moderálva...>

  Lehet,hogy a kutyus egy öreg nénié vagy bácsié ebbe nem gondoltál bele?
  És neki ez a mindene !! ....
  És ha te kutyáddal történik ez? Vagy netán véletlenül a gyerekek nyitva hagyták az ajtót és elszökött a kutyus ?
  Tiszta véletlen!
  Én is láttam olyan esetet a bécsi dobnál de ott sajnos a kutyus életét vesztette!
  Egy bunkó Audis várt kb 2-3 mp a kutya átt akart menni az uttesten akkor mikor elindult a kutya ő is elindult és elütötte annyi esze nemvolt a soförnek,hogy rádudáljon akkor megijed a kutya és elfutmiután elütötte várt kb 1/2 percet aztán a vérbe fagyva kutyust ott hagyta,de nemcsk ő hanem arra közlekedet vagy 20-30 autó egyik sem állt meg peddig a kutyus gyalogos áttkelő helyen ütötte el!”
 • 27. máris 2010. június 23. 14:42
  „KIVETTÉK, AMIT A csaje-nak ÍRTAM, MERT GYŐZIKÉHEZ VALÓ, Ő IS ÁLLANDÓAN csaje--zott!! AKKOR IS IS SZÉGYELD MAGAD " csaje"!!”
 • 26. máris 2010. június 23. 14:27
  „dr KOVÁCS ! ÉN NŐ VAGYOK! NEM AZÉRT HÍVNAK " MÁRISNAK" MERT A dr BUBÓ A KEDVENCEM, TÖBBSZÖRI FELHASZNÁLÓ NEVET NEM VETT BE, ÉS AKKOR JUTOTT ESZEMBE,MÁRIS SZÉTÜTÖM A GÉPET. OLYAT SZERETTEM VOLNA KÉRDEZNI TŐLED, AMIT NEM ADHATSZ MEG, A NYILVÁNOSSÁG ELŐTT! ENGEM IS ÉRDEKELNE, AMIT A csaje-nak ÍRTÁL! DE, HA NEM?, HÁT NEM ERŐLTETEM! ÜDV.....”
 • 25. csaje 2010. június 23. 13:14
  „Végre valaki rávilágított a lényegre.”
 • 24. életmüvész 2010. június 23. 12:29
  „Sziasztok.
  Szép az állatszeretet de nem csak az autos a hibás,hol van a kutya gazdája? Ha az a kutya a ti autotok elé fut ki és csináltok egy karambolt kiváncsi lennék hogy utánna még elviszitek-e orvoshoz. Ha az a kutya az autotokban több százezer forintos kárt csinálna akkor is babusgatnátok, vagy esetleg egy kisgyerek megsérül mit szolnátok. Ha egy ember fekszik a járdán odamentek hogy segitsetek neki vagy azt mondjátok megint egy részeg,pedig lehet hogy nem.Ez az egész kutyaűgy tulvan lihegve.Szép amit a lányok tettek és enyi.”
 • 23. sopronivalaki 2010. június 23. 09:44
  „ez az végre valami húzd csak az agyukat csaje!
  biztos csak <moderálva> őket.
  Abban igazad van nem való lakásba semmilyen kutya.
  nekem sincs csak a kertben.ott jól érzi magát.
  ezt a kutyát meg jobb lenne valami farmra elvinni.ahol nem járnak autók.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a kábszer ellen: már 45 eljárás indult

- A rendőrség a kábítószer fogyasztókkal, terjesztőkkel szemben mérlegelés nélkül eljárást indít -… Tovább olvasom