Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

MaVíz-elnök Sopronban: Mérföldkő lesz a készülő víziközmű-törvény

Tizenötödik alkalommal találkoznak egymással a hazai víziközmű szakma vezetői Sopronban, hogy az ágazatot érintő aktuális kérdésekről tárgyaljanak.

- A készülő víziközmű-törvény elfogadása mérföldkő lesz, amire már 20 év óta vár a szakma - fogalmazott a konferencia szünetében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke.

Elmondta, a víz ˝az ország legalapvetőbb élelmiszere˝, szükség van arra, hogy a mostaninál biztonságosabb, kiszámíthatóbb körülmények között jusson el a fogyasztókhoz. Akkreditáció központú lesz a törvény, a szolgáltató társaságoknak különböző, szigorú feltételeknek kell majd megfelelniük.

Mint elhangzott, a díjak megállapítása jelenleg az önkormányzatok kezében van, a törvény ebben is változást hozhat: a vízügyi miniszter dönthet az árakról hatósági felterjesztés után.

Meg kell szüntetni a keresztfinanszírozást, a bevételekből elsősorban a víz- és csatornaművek fenntartása kell, hogy történjen - hangsúlyozta Kurdi Viktor, aki a vezetékes vízellátás napja alkalmából szervezett Guiness-rekordkísérletről és egy jótékonysági akcióról is szólt. Utóbbi a Japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére irányult, mintegy másfél milliónyi összeg gyűlt össze a MaVíz munkatársainak adományából.

Bánhidy Péter, a szervezet társelnöke elmondta, jelenleg 400 víziközmű-társaság működik az országban. Nemcsak a magas létszám a probléma, többségük nem áll megfelelő műszaki szinten. Megdöbbentő adat, hogy a hatvanmilliós Nagy-Britanniában összesen nyolc ilyen társaság működik.

A sajtótájékoztatón egy érdekességgel is szolgáltak: az asztalra kis zöld palackban szénsavval dúsított soproni ivóvíz került. Havas András, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, nem tervezik kereskedelmi forgalomba hozni, kizárólag a konferenciára készültek mintegy 2400 palackkal. Havas András hozzátette: ők a csapvíz mellett kampányolnak, s nem az ásványvíz ellen.

Szénsavval dúsított soproni ivóvíz
Szénsavval dúsított soproni ivóvíz

Olvasóink írták

 • 3. IkvaHírLACEE 2011. június 17. 14:31
  „ilyen limitált kiadású palackos vízhez hol lehet hozzájutni? :)”
 • 2. Filtec 2011. június 17. 10:24
  „Kíváncsi vagyok, hány vízmű, kút van már Izrael kezében Magyarországon?
  Az utóbbi 2 évben én is csapvizet iszom itthon Sopronban.
  Nyaraláskor meg sört.”
 • 1. kumpala 2011. június 16. 18:07
  „"Szénsavval dúsított soproni ivóvíz"
  Vagyis szóda. De tetszik. Remélem, az ésszerűsítés után az árak is csökkennek, a világ egyik legdrágább országa vagyunk vízdíjakban, ha jól tudom. Az eredmény meg a siralmas infrastruktúra. Még szerencse, hogy a természeti adottságaink jók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyapiszok-gyűjtés Sopronban: megnehezítik a rongálók

A rongálások, valamint a forráshiány miatt a kutyaürülék-gyűjtők száma folyamatosan csökken. A… Tovább olvasom