Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Mátét csak Amerikában lehetne gyógyítani

Sopron - Egy philadelphiai intézetben lehetne gyógyítani a hatéves Mátét, aki olyan neurológiai betegséggel született, ami Magyarországon szinte ismeretlen. A kisfiú nem beszél és kezelhetetlen epilepsziával küzd.
Máté hatéves. Születésekor ugyanolyan volt, mint bármelyik egészséges baba, igaz, csökkent izomtónust állapítottak meg nála, de semmi nem engedett következtetni súlyos elváltozásra. A kisfiú ma már nem beszél és kategorizálhatatlan idegrendszeri betegségben szenved.

– Néhány hónaposan kezdődtek a problémák, Máté nem tudott ülni, sőt, a fejét sem tudta megemelni – emlékezik vissza Sipos György, Máté édesapja. – Később úgynevezett reflexepilepsziája alakult ki, ami semmilyen gyógyszerre nem reagál. A kipróbált szerektől ráadásul egyre rosszabb a fiam állapota. Gerincferdülése is van, amit csak műteni lehetne és egyensúlyzavarokkal küzd. Sok gyermekneurológusnál jártunk már Mátéval, legutóbb egy osztrák magánkórházba is elvittük, de tanácstalanok vagyunk. A kórképet ugyanis semmilyen típusos betegségbe nem lehet besorolni.

– Máté az egyszerűbb mozdulatoktól is elszédül, nyugtalan lesz – teszi hozzá Katalin, az édesanya. – Kétéves kora körül – hála a Dévény-módszernek – szépen elkezdett fejlődni, már a járásig is eljutottunk, sőt, egy-két szótagot is kimondott. Ekkor jókedvű, nyitott lett és elvittük a korai fejlesztőbe is. Most azonban ismét a visszafejlődés jelei mutatkoznak nála.

Máténál minden létező biokémiai és genetikai tesztet megcsináltattak, de a betegség valószínűleg ismeretlen. Nemcsak Magyarországon, de Ausztriában is tanácstalanok az orvosok. – Elképzelhető, hogy Kati terhessége során egy növény okozta fertőzés miatt alakult ki a betegség, ami épp az ötödik hónap körül történt – teszi hozzá az édesapa.– Hiszen éppen abban az időben alakul ki a magzatban az egyensúlyi és idegrendszer.

Sürgős lenne a segítség, mert Máté már hatéves, fontos a mielőbbi felzárkózása.

– Egy ismerősük révén megkerestünk egy szombathelyi házaspárt, akik a Down-kóros kisfiukat egy philadelphiai intézetben gyógyíttatták – folytatta Sipos György. – A gyermek nagyon szépen fejlődik, kilencéves és már rendes iskolai osztályba járhat. Amint meghallottuk, rögtön jelentkeztünk és szerencsénkre az első kezelésre csak Olaszországig kell utazni. De április végén már valószínűleg az Egyesült Államokba kell mennünk, ami három-négyezer dollárba kerülne. Ha tudnánk mindketten dolgozni, akkor megfizethető lenne. Katalinnak itthon kell lennie, hiszen Mátét nem lehet egyedül hagyni. Ráadásul nekem is megszűnt a munkám. Máté ugyanis szintén Amerikában született, ahol én sejtbiológusként dolgoztam. De mikor a Dévény-módszer miatt hazajöttünk, feladtam mindent. Bécsben átmeneti állást kaptam, de ennek jó ideje vége szakadt. Magunkra maradtunk, mert a család messze, Borsod megyében él. És a különféle alternatív kezelési próbálkozások sajnos kimerítették tartalékainkat. Sürgős lenne a segítség, mert Máté már hatéves, fontos a mielőbbi felzárkózása. A fiunkért mindent megtennénk. Ha mielőbb megkezdődhetne a kezelése, talán szebb, teljesebb életet élhetne.


Aki szeretne, segíthet

A család várja a segíteni tudók felajánlásait Gál Katalin számlaszámán: 12094002-00519224-00100006.

Olvasóink írták

  • 1. Gál Katalin 2008. február 04. 09:53
    „Nagyon köszönjük Bagóné Hoffmann Krisztina, Kovács Kornélia, Varga Tiborné, Hulman Péter, a Vanos Autószalon, Triber Viktor, T.Gézáné, Csicsay Pál és minden névtelenül adakozó kedves segítségét. Minden út kis lépésekből áll, és mi ezekkel a segítségekkel elindulhatunk..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozói ankétot tartottak

Fertőszentmiklós - Vállalkozói ankétot szervezett a hétvégén a fertőszentmiklósi önkormányzat. Az… Tovább olvasom