Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Matekérettségi 2009: Kettest könnyű, ötöst nehéz kapni

Sopron - Megosztotta a vizsgáról kiözönlő diákokat a 2009-es középszintű matekérettségi. Sokan állították, nagyon nehéz volt, mások szerint egy kettest összehozni azért nem igényelt nagy erőfeszítést. A szakember szerint jó jegyhez a feladatsor komoly munkát követelt, de nagy meglepetést nem okozott.
Kedden a matematika-feladatsorral folytatódott az idei írásbeli érettségik sora. Országosan a kilencvenötezerből 2531 vizsgázó írt emelt szintű érettségit. A középszintű feladatlap első részét könnyűnek tartották a tanulók, a második szakasz összetett feladatai azonban sokaknak gondot okoztak.

– A feladatsor első része nem igényelt különösebben nagy felkészülést, ez jobbára egyszerű, de sokrétű kérdésekből álló, változatos kérdéssor volt – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Hegyi Ferenc, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola igazgatója. – A második részben azonban már „igazi" tudást igénylő feladatokat kaptak az érettségizők, melyek megoldása komoly munkát igényelt. Ennek sikeréhez komplex ismeretekre volt szükség, de úgy gondolom, aki felkészült, képes volt venni az akadályt.

Hegyi Ferenc igazgató
Hegyi Ferenc igazgató

Hegyi Ferenc hozzátette, nagy meglepetést nem okozott a feladatsor. Aki általában elégséges jegyet szerzett matematikából, az most is tudta hozni ezt a szintet, aki pedig ötös volt, annak vélhetően most sem esett nehezére jó jegyet szerezni. – A könnyebbik feladatsorra 30 pontot kaphat a vizsgázó, és az elégséges már 20-tól megvan. A nehezebb feladattípusok pedig – mint a statisztika és a valószínűségszámítás – várhatóak voltak, így ezekre is készülhettek az érettségizők.

Szabados László
Szabados László

– Legnehezebb a valószínűségszámítás volt, de a második rész összességében elég bonyolult feladatokból állt – vélekedett Szabados László (12. c). – Habár igyekeztem mindegyik feladathoz „hozzászólni", abban korántsem vagyok biztos, hogy mind jó is lett. Az osztálytársak is hasonlóan vélekedtek – bizakodunk.

Kántor Kinga
Kántor Kinga

Kántor Kinga (13. d) is könnyűnek látta az első és nehéznek a második feladatsort. – A függvénnyel meggyűlt a bajom, ott nem akart kijönni az eredmény. Emiatt az egész nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna – mondja a diáklány. – Korábban még az emelt szintű vizsgát is fontolgattam, de arról végül letettem.

A nehezebb feladattípusok – mint a statisztika és a valószínűségszámítás – várhatóak voltak, így ezekre is készülhettek az érettségizők. Fotó: Magasi Dávid
A nehezebb feladattípusok – mint a statisztika és a valószínűségszámítás – várhatóak voltak, így ezekre is készülhettek az érettségizők. Fotó: Magasi DávidEgyszerűbb és összetettebb feladatok

Középszinten az első rész megoldására 45 percük volt az érettségizőknek, alapfogalmakról, definíciókról és alapvető összefüggések ismeretéről adtak számot 12 kérdésben. A második feladatlapon 135 percet dolgozhattak: e feladatok között található volt három 17 pontot érő összetettebb feladat is, amelyek közül kettőt kellett megoldani. Korábban a híres-hírhedt zöld könyv feladatai közül kellett megoldani hatot, ezek közül kettő szöveges feladat volt, és szerepelt a kérdések között egy tételbizonyítás is. 2005 óta azonban központi feladatsort kapnak a vizsgázók, éppúgy, ahogy a többi tantárgy írásbeli érettségi feladatai esetében is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: A gazdaságot élénkíteni kell

Sopron - A közelgő Európa parlamenti választásra való felkészülés egyik állomásaként Sopronban járt… Tovább olvasom