Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Mással újíttatta fel ingatlanát az önkormányzat

˝Szeretem a szépet, de nem szeretném, hogy kihasználjanak˝ – mondta el szerkesztőségünkben Brandstätterné Raposa Tünde, aki csaknem teljes egészében önerőből újíttatta fel azt a műemlék épületet, aminek csupán tizenkét százalékban tulajdonosa.

– A Balfi u. 13. és Halász utca 12. szám alatti műemlék jellegű épületről van szó, ami két utcafronti homlokzattal rendelkezik. A ház nyolc lakásában bérlők élnek, a többségi tulajdonos 87 százaléknál is nagyobb részben az önkormányzat – kezdett történetébe a hölgy. – A pince, az üzlethelyiség és az iroda az enyém alig több mint 12 százalékban.

Résztulajdonosként nem nézhettem tovább a ház állagának a romlását, ami esztétikai problémát és balesetveszélyt is jelentett. Az önkormányzatnál azt tanácsolták, pályázzak a város műemlék épületek felújítását célzó kiírásán, amin nyertem kétmillió forintot. Ezt a pénzt a mai napig nem kaptam meg az önkormányzattól, amely egyben a tulajdonostársam. De ez is csak egy kis részt fedezne, hiszen csaknem hatmillióba került a rekonstrukció. A tervek elkészíttetése, az engedélyek beszerzése is az én dolgom volt – fogalmazott.

Ilyen volt...
Ilyen volt...

Olvasónk úgy tudja, az önkormányzat szeretné értékesíteni a lakásokat. Remélte, hogy a tulajdonosok összefogásával – ő és az önkormányzat – könnyebben célt érnek, mintha később az összes lakóval tárgyalnia kellene. A felújítás elkészült, a város gazdagabb lett egy szép műemlék épülettel, Tünde pedig szegényebb néhány millióval. A városházán szerdán egy levelet nyomtak a kezébe: ˝Jelzésére a kezelő Sopron Holding Zrt. a homlokzatfelújítás engedélyezési tervei előkészítésének lehetőségét vizsgálja. Önkormányzatunk a műemlék épületek felújításával kapcsolatosan kiírásra kerülő pályázat megnyerésével tudná esetlegesen a felújítások magas költségének egy részét előteremteni.˝ A hölgy számára ebből világossá vált, hogy az illetékesek nincsenek képben a történésekkel. Egy jövőben megvalósuló beruházásról beszélnek, noha a homlokzat rekonstrukciója már régen elkészült. Tünde szerint pedig egy már befejezett beruházásra pályázati pénz semmiképpen nem nyerhető.

ilyen lett: A Balfi utca 13. szám alatti homlokzat régen és ma.
...ilyen lett: A Balfi utca 13. szám alatti homlokzat régen és ma.

A Kisalföldnek az önkormányzat állítja, a beruházó tudatában volt annak, hogy kétmilliót utalnak számára a rekonstrukcióhoz, a hölgy viszont úgy nyilatkozott, mindvégig abban a hiszemben dolgozott, hogy a város állja a maga részét. A kétmilliós támogatásról csak szeptember 15-e után kapott értesítést, amikor már javában zajlottak a munkálatok. 

Olvasóink írták

 • 14. bobo 2010. november 07. 13:56
  „11. és 13.: biztos sokba kerülhetnek a felsorolt dolgok, nem tagadom.

  De viszonyításkép: a társasházunk homlokzatát pont most szeretnénk felújítani (mintegy 600 nm), és hőszigeteléssel együtt kaptunk 6 milliós árat az összes munkára anyaggal együtt.”
 • 13. egysoproni_ 2010. november 07. 12:39
  „10. bobo!
  A rendes vakolóanyag sem olsó és a festék vagy pác sem amivel a nyílászárok vannak lekenve! Nem olcsó a duszperzit sem főleg nem a kültéri. Ezekhez jön még a munkadíj és az állványozás ami szintén nem olcsó mulatság. A ház lábazata amint látom műkő! Hoagy ez új e vagy csak lecsiszolt azt nemtudom, de ez sem olcsó jéték.”
 • 12. petry 2010. november 05. 14:37
  „Nekem úgy tűnik, az alsó 2 méter volt igazán rossz állapotban, a többit csak színezhették. De pl. a lépcső ugyan olyannak tűnik.”
 • 11. Hozzászóló 2010. november 05. 08:50
  „#10. Amint a cikk is írja két utca felé van homlokzata a háznak, a Balfi és a Halász utca felé. Az máris kétszer annyi. A lábazat és a kőmunka se olcsó mulatság és szerintem ebben benne lehet talán a tető is.”
 • 10. bobo 2010. november 05. 00:33
  „kb. 60 négyzetméter lehet a homlokzat
  6.000.000/60=100.000 Ft/négyzetméter

  Miből készült ez, aranyból?”
 • 9. Hozzászóló 2010. november 04. 21:59
  „#2. Nagyon nagy szerencse, hogy 2010-ben még láthatunk 100 éves ablakokat (szerencsére még régebbieket is), a kapu is inkább legyen korhadt, minthogy a sok ökör lakó felaprítsa tüzelőnek, már bocs.”
 • 8. xen 2010. november 04. 21:25
  „Meg a jó nagy oszlopaitok a szegény Fodor reklámmal....”
 • 7. Csetneky 2010. november 04. 20:35
  „A hölgyet megértem, mert valóban sokkal szebb lett. Viszont felmerül néhány kérdés. A felújítás megkezdése előtt tisztában volt-e a tulajdoni viszonyokkal? Született-e valamilyen megegyezés a tulajdonostársak között a felújítással kapcsolatban, illetve ennek van-e írásos nyoma? Ha nincs konkrét szerződés - természetesen papíron - akkor komolyan gondolja-e, hogy ebből pénze lesz? Mármint a 2 millión kívül, mert azt elvileg meg kellene kapnia.”
 • 6. SzImike 2010. november 04. 18:17
  „Ha a hölgynek kellene fizetnie, akkor lenne rá 8 napja. Vicc”
 • 5. NoBo 2010. november 04. 15:48
  „Nem baj, a lényeg, hogy a NyME-nek lassan minden része új és szép...
  Sopron város lakossága meg le van sz*va.”
 • 4. eskorpio 2010. november 04. 12:58
  „Orbán V. : Ilyen egy gondoskodó állam.”
 • 3. hehe08 2010. november 04. 12:53
  „és ha véletlenül önerőből megcsinálnád akkor lehetetlen helyzetbe hoznak a műemlékesek.......”
 • 2. soproni 2010. november 04. 12:43
  „Egyáltalán nem meglepő,hogy az önkormányzat nem akar fizetni,mert nincs pénz a felújításokra.Hihetetlen,hogy 2010-ben közel 100 éves ablakokat,korhadt kapukat láthatunk a belvárosi épületeken és nagyon sok helyen omladozó falak,elavult tetőszerkezetek csúfitják a városképet. Természetesen virágból idén is volt bőven.”
 • 1. naplopo 2010. november 04. 10:32
  „Amennyiért többért el tudja adni az önkormányzat a lakásokat a szépen felújított homlokzat miatt a házat, a különbözetből fizethetne a felújítónak pénz, természetesen ha mindent számlával tud igazolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Róza néni kerek száz esztendeje

Tóth Józsefné Róza nénit 100. születésnapja alkalmából a nagycenkiek nevében Ivánkovics Ottó polgármester és Horváth Jenőné polgármesteri hivatali munkatárs köszöntötte fel. Tovább olvasom