Kisalföld logö

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 12°C | 22°C Még több cikk.

Másfél milliárdos aláírás az Esterházy-kastélyra

Fertőd - A fertődi Esterházy-kastélyban kedden aláírták az Eszterháza Közép-európai Kulturális Központ I. fejlesztési ütemtervének csaknem 1,6 milliárd forintos támogatási szerződését, amelyből több mint 1,3 milliárdot az unió finanszíroz. Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója – Csák Ferenc kulturális államtitkár és Fülöp Géza fertődi polgármester jelenlétében – Horváth Jácinttal, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjével írta alá az első ütemről szóló dokumentumot.
– A tavalyi 144 ezres látogatószám várhatóan 350–400 ezerre növekszik, ha 2016-ban befejeződik az Esterházy-kastély „Közép-európai Kulturális Központ" projektjének első és második üteme – összegzett dr. Varga Kálmán.

Az első ütem most aláírt, csaknem 1,6 milliárdos támogatási szerződése turisztikai, egyszersmind homlokzatfelújítási, belső díszudvari beruházásokat takar, továbbá a bábszínház tetőrekonstrukcióját és parkolóépítést.

A négy év múlva induló, mintegy 2,5 milliárdos második ütem a kastély környékének komplex térségfejlesztését tűzi ki célul, modern fogadóépülettel, további kastélyépületek rekonstrukciójával. Ezek megvalósulását követően a kastély valóban a Fertő-táj világörökség európai színvonalú központjává válik. A munkák során nem zár be a műemlékegyüttes, ellenkezőleg: bizonyos restaurálási munkákat a közönség is nyomon követhet egy üvegfolyosóról.

Esterházy-kastély: Az utóbbi években a díszudvar felőli homlokzatot újították fel. Kedden aláírták a támogatási szerződést, amely lehetővé teszi a munkák folytatását is az épületegyüttes park felőli oldalán.

Gergely Zsolt építész, a projekt vezetője részletezte: az első ütem restaurálási feladatai májusban, majd a további munkák a tendereztetést követően szeptemberben kezdődnek.

Olvasóink írták

  • 3. mézgaaladár 2009. március 11. 20:08
    „A kastély teljes felújítása legalább 20 milliárd. Miről beszélünk akkor? Ez a pénz arra lesz elegendő. hogy újabb optikai tuningon esen át a kastély. Valódi változás nem lesz.”
  • 2. 13.István 2009. március 11. 18:20
    „A lovakat meg lelövik? ugye!!!!”
  • 1. pampus 2009. március 11. 10:43
    „Pampa is lesz a nyomorékoknak,vagy a hárommillió koldusnak valami alamizsna moslék osztó vályú?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik az autóbuszok útvonala

Soproni és térsége - A Csatkai Endre, Csengery utca sarkán az Égáz hibaelhárítási munkálatokat… Tovább olvasom