Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Márkák versenye a piacon

Sopronban az elmúlt évben összességében több új autót adtak el a kereskedők, mint 2001-ben. A növekedést a szakemberek a kínálat bővülésének és a különböző hitelkonstrukcióknak tulajdonítják.
Új kocsik: A vásárlók döntő többsége valamilyen hitelkonstrukciót vesz igénybe.
Hol vannak már azok az idők, amikor a soproniak rendszeresen kijártak az ausztriai használtautó-telepekre, egy jó vétel reményében. A bátrabbak Németországban, Svájcban és Hollandiában is próbálkoztak, nem kis kockázatot vállalva, mert ha nem vált be a viszonylag olcsón vásárolt autó, akkor nem volt hol reklamálniuk. És a szabályozás is változott, mert félő volt, hogy a Trabantok, a Wartburgok és a Zsigulik országa után a roncsautók országa leszünk.
Az elmúlt években Sopronban sorra nyíltak a különböző autószalonok, és a folyamatnak még nincs vége. Szinte minden márka megtalálható ma már, de a legkedveltebbek mindegyike. A kereskedők saját bőrükön érzik a konkurenciát, ezért – lehetőségeik függvényében – mindent elkövetnek a vásárlókért. Számukra mindegy, hogy készpénzben vagy hitelre kérik az új autót, a lényeg, hogy minél többen vásároljanak. A potenciális vevőket különböző akciókkal csábítják, és nem ritka, hogy azonos árért extrafelszerelést biztosítanak. Ma már egy-egy akció keretében akár tíz százalék befizetése mellett is kiadják az autót. És persze alkudni is lehet. No nem az árból – bár ilyen is előfordul –, hanem a pluszfelszerelésért.
A kereskedők statisztikái szerint a vásárlók döntő többsége – 60–80 százaléka – valamilyen hitelkonstrukciót vesz igénybe.

A legkeresettebbek a kis- és középkategóriás kocsik, de már egyre többen keresik a nagyobb és luxusautókat is. Míg korábban elsősorban a német autók iránt volt nagyobb a bizalom, ma már népszerűek a francia, az olasz és a japán autók is. A keleti márkák gyakorlatilag megszűntek, csak a Skoda támadt fel hamvaiból.

Az általunk véletlenszerűen felkeresett soproni kereskedések közül az elmúlt évben a legtöbb új autó az Opel különböző típusaiból fogyott. Összesen 384-et értékesítettek. A képzeletbeli dobogó második helyét a Peugeot foglalja el 340 darabbal. A legkevesebbet – harmincat – viszont a Honda értékesített. Igaz, ez utóbbi márka nem az olcsóságáról híres.

Szépen fogyott a Volkswagen (267), a Seat (187) és a Skoda (102) is. Jól teljesített a Suzuki is, hiszen egy híján kétszáz kocsijuk talált gazdára.
Sopronban a kereskedők 2003-ban a piac bővülésével számolnak. Elmondásuk szerint optimizmusra ad okot, hogy a gyártók újabb és újabb típusokat dobnak piacra, hogy ismét megszigorították a használt autók behozatalát, és egyre szélesebb az a kör, amelyik megengedheti magának, hogy új autót vegyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt az összeférhetetlenség

A megyei közigazgatási hivatal felülbírálta a soproni képviselő-testület döntését, miszerint Havas… Tovább olvasom