Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Maratoni közgyűlés sok vitával

A döntések szerint emelkedik a távhő, a víz és csatorna, a hulladék, a temetői sírhely és a tömegközlekedés ára.
Különböző díjemelkedések körüli vitákkal telt Sopronban az év utolsó képviselő-testületi ülése. A díjak közül legdrasztikusabban, 112 százalékkal a távhő támogatás nélküli hődíja emelkedik, de a temetők sírhelydíja is 65 százalékkal magasabb lesz januártól.

– Mi indokolja és ki kezdeményezte a helymegváltás díjának emelését? – tette fel a kérdést Kóczán Zoltán (SZDSZ). Simon István alpolgármester magyarázatában elmondta, a bánfalvi és a balfi köztemetőket az Írisz kft. tartja fenn, a cég részére a feladat ellátásáért évente 3,6 millió forintot fizet. – A sírhelyek megváltásának ára azonban nem fedezi ezt az összeget, az önkormányzat jelentős kompenzációt fizet. Ezért döntöttünk úgy, hogy emeljük az árakat – mondta el Simon István.

Kóczán Zoltán arra is rávilágított, túl drasztikusnak tartja a gyászolók ilyen formában történő megsarcolását, ezenkívül a céggel a balfi temető látogatói gyakran elégedetlenek a gaz, vagy hóval borított, le nem takarított utak miatt. Az alpolgármester szerint a valóban jelentős emelés ilyen módon már megközelíti a reális, költségeket fedező szintet. Az ellenzék nemmel szavazott, de végül így is „átment" a közgyűlésen a javaslat. A sírhelydíjak 65, a temetői szolgáltatások 45 százalékkal emelkednek.

A távhő díjszabását érintő vitánál Vida László, a Sopron Holding távhődivíziójának vezetője úgy nyilatkozott, az alapdíjemelés elkerülhetetlen, enélkül már nem biztosított a működés. Hruby József (MSZP) kérte fideszes képviselőtársait, a Jereván-lakótelepen élőket képviselő Varga Szabolcsot és Balogh Juditot, hogy a minősített többség ne teljesüljön, ők ketten – a lakótelepiek érdekeit szem előtt tartva – ne szavazzák meg a díjemelés határozati javaslatát. Kérése nem teljesült, a döntés értelmében az alapdíj közel 11, a hődíj – támogatás nélküli ára – 112 százalékkal nő. Hasonló vitákkal tarkítottan telt az ivóvíz és csatorna áremelésének kérdése. Itt összességében 16,5 százalékos emelkedés várható, a kéményseprő-szolgáltatás 6, a helyi tömegközlekedés ára 6,2 százalékkal emelkedik. A hulladékdíjat pedig 5 százalékkal magasabb összegben állapítják meg.

Az áremelkedéseken kívül – zárt ülésen – téma volt a Sopron Holding Zrt. első háromnegyed évi beszámolója is, amit nem fogadtak el. Kalmár István (MSZP) a Pro Kultúra Kht.-ről szóló napirend tárgyalásánál feltette a kérdést, az idegenforgalmi igazgatói poszt megszüntetésével ki felel a város turizmusáért. Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató elmondta, az igazgatóság utófeladatait a kht. végzi, a döntéseket pedig a város hagyja jóvá.

A tegnapi testületi ülésen döntés született többek között a Pócsi utcai vízi közművek rekonstrukciójáról és az aszfaltburkolat helyreállításáról. A feladat ellátására az önkormányzat közbeszerzési eljárást ír ki. Egyes városi intézményekbe – bölcsődébe, óvodákba, általános és középiskolákba, valamint a tűzoltóság élére – vezetői pályázat kiírásáról is döntöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szintvizsgát tartottak a Lippai-iskolában

A Lippai-iskola ISO 9001 minőségirányítási rendszerrel működik, melyben kiemelt minőségi célként… Tovább olvasom