Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Marad minden a régiben?

A soproni mentők hetente négy–öt alkalommal szállítanak súlyosan ittas embert az Erzsébet-kórház detoxikálójába. A mentő kivonulásának és a kórházi ellátásnak a költsége ilyen esetekben a kijózanítandókat terheli. Az érintettek által ki nem fizetett összeg Sopronban milliós nagyságrendű.
Sokba kerülő mulatság manapság a sárga földig lerészegedni: ha az illuminált állapotban lévő személyhez mentőt kell hívni, a mentőszolgálat kilométerenként hatszáz forintot számláz a szállításért, plusz ezerötszázat az ápolói felügyeletért. A mentő tisztításáért, fertőtlenítéséért ugyancsak ezerötszáz forintot kell fizetni.
Az ittas egyén kórházi ellátása szintén pénzbe kerül, a költségek megközelítik a nyolcezer forintot. A jelenlegi szabályozás szerint ez az összeg is a kijózanítottak pénztárcáját terheli. Ugyanakkor komoly gondot jelent az, hogy az esetek nagy részében olyan személyekről van szó, akik rossz szociális körülményeik miatt nem tudnak fizetni, és a behajtás is teljességgel reménytelennek látszik.

A kórház pszichiátriai osztályán működő detoxikáló behajthatatlan követelései immár meghaladják a 2,5 millió forintot – tudtuk meg dr. Vargha Pétertől, az Erzsébet-kórház főigazgató-főorvosától.
Dr. Payer Erzsébet, a kórház pszichiátriai osztályának megbízott osztályvezető főorvosa tájékoztatása szerint ellentmondásos a helyzet: a detoxikáló feladatainak ellátása szolgáltatói oldalról komoly ráfordítást igényel, viszont az e területen végzett munka nem számít bele a tb általi finanszírozásba. A kijózanítottak részéről felgyülemlett tartozások tükrében ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a kórház költségvetését terhelő detoxikáló kiadásait nem téríti meg sem az igénybevevő, sem a tb, sem az önkormányzat, amely mint fenntartó, legfeljebb csak elengedheti a két éven túli kintlévőséget. Ellenben az sem vitatható, hogy a társadalom perifériájára – s onnan rendszeresen a detoxikálóba – került egyéneken segíteni kell. Ha az ilyen esetekben is megvalósulna a tb-finanszírozás, akkor a létrejövő kedvezőbb személyi és tárgyi feltételek hozzájárulnának ahhoz, hogy az érintetteket a megfelelő egészségvédő terápia igénybevételére lehessen ösztönözni. Ha ennek révén akárcsak egy ember életét is más irányba fordíthatnák, már eredményről beszélhetnénk.

Dr. Sütő Teréz, a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője mindehhez hozzátette: a jelenlegi jogszabályok a kijózanítás miatti ápolási díjak elengedését nem teszik lehetővé, a behajthatatlan követelések más kategóriába tartoznak. A detoxikáló jövőbeni ingyenességére vonatkozóan egyelőre nincs jogszabályi megerősítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszült hangulatú kópházi közgyűlés

Viharos közgyűlésre számítottak kredden este Kópházán. Ehhez képest bár feszült hangulatban, de… Tovább olvasom