Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Marad az azbeszt a panelben

Úgy tűnik, magukra maradnak azoknak a panelházaknak a lakói, amelyek hő- és hangszigetelését azbesztcementtel oldották meg. Sem országos, sem pedig önkormányzati alap nincs az esetleges pályázatokhoz.
Sopronban eddig csak az Ibolya úti házakat mentesítették – önerőből – az egészségre ártalmas anyagtól.

– A házgyári lakásokban élőket elsősorban az energiaköltségek érdeklik – mondja Keresztes Mária, több Jereván-lakótelepi társasház közös képviselője. – Érthető, hiszen nem mindegy, hogy mennyit fizetnek fűtésre, villanyra. Ezért vált elsőrangú kérdéssé a házak hőszigetelése, nyílászárócseréje.

A hőszigetelésre, nyílászárócserére van központi program és helyi támogatás, az azbesztmentesítésre nincs, legalábbis nem tudok róla. A panelházakban élők többsége véleményem szerint nem is tudja, hogy az alagsori helyiségek hő- és hangszigetelése annak idején egészségre ártalmas anyagból készült.

Betegséget okoz

Amikor a hatvanas–hetvenes években azbesztcementtel szigetelték a paneltechnológiával épült házakat, még kevesen gondolták, hogy évtizedek múlva milliárdokra lesz szükség, hogy a porózussá váló anyagot – amely a tüdőbe jutva az úgynevezett azbesztózist okozza – mással helyettesítsék. A szakemberek szerint ugyan nincs szó közvetlen veszélyről, ennek ellenére sürgősen lépni kellene.

Milliárdok kellenének

Egyes felmérések szerint országosan mintegy hét–nyolc milliárd forintra lenne szükség, de ennyi pénz nincs a lakosság zsebében, országos pályázatot pedig már két éve nem írtak ki. A Környezetvédelmi Minisztériumban érdeklődésünkre még nem tudtak információt adni, hogy a következő évben pályázhatnak-e a társasházak azbesztmentesítésre. Marad tehát az önerő, illetve elvben önkormányzati támogatás. Azért csak elvben, mert a gyakorlatban egy fillér sincs erre, hiszen az önkormányzatok is központi forrásra várnak.

3,5 millió házanként

Sopronban eddig csak az Ibolya úti tömböket „szabadították meg" az egészségkárosító szigeteléstől, a lakók által összeadott pénzből, illetve a közös költségekből. Hogy milyen nagyságrendű összegekről lehet szó, azt jól példázza, hogy 400 négyzetméter azbeszthabarcs eltávolítása, elszállítása veszélyes hulladéklerakóba és az új szigetelőanyag felhordása közel 3,5 millió forintba került. Persze annál kevesebb az egy lakásra jutó összeg, minél többen laknak a házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csér, az unokáktól kölcsönkapott falu

Csér csendes ezen a szombat délutánon, mintha kihalt lenne a falu, egy teremtett lélek sincs az… Tovább olvasom