Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Marad a kerítés, most már a bíróság dönt

Fertőd - Le is zárult, meg nem is a fertődi kempingtulajdonos által kért birtokvédelmi eljárás. Az 1500 négyzetméteres terület tulajdoni vitája a bíróságra került.

A bíróságon folytatódik Horváth-Dori Zoltán kempingtulajdonos és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) közötti vita, melyről korábban beszámoltunk. Tétje mintegy 1500 négyzetméteres terület. A fertődi kempingtulajdonos birtokvédelmi eljárást kért a városházán, mivel szerinte az MNG jogtalanul kerítette körbe cölöpökkel és dróthálóval az addig parkolóként használt ingatlant.

– A birtokvédelmi eljárás időközben befejeződött – mondta érdeklődésünkre dr. Tulok Viktor fertődi aljegyző. – Ennek során a tényleges birtoklást néztük, nem a tulajdonjogot, hogy ki hogyan és milyen jogcímen jutott az ingatlanhoz. Ugyanis ennek eldöntése nem a jegyzői hatáskörbe, hanem a bíróságra tartozik. A területet bő másfél évtizede a kemping használta, ezért részben igazat adtunk Horváth-Dori Zoltánnak. Felemás a helyzet: álláspontunk szerint a kempingtulajdonos továbbra is használhatja az ingatlant, ugyanakkor a kerítést sem szabad elbontani. A másfél ezer négyzetmétert az MNG ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével kerítette el.

Az ügyet az MNG a bíróságra vitte, ahol a tulajdonjog tisztázása is napirendre kerül.

Az MNG 2001-ben kapta meg a kastélyhoz tartozó állami tulajdonú ingatlanok kezelői jogát. A több mint kétszáz hektáros terület negyvennél is több használójával, bérlőjével, haszonélvezőjével sikerült rendezni a jogi, földhivatali helyzetet, egy kivételével. A földmérő a kempingnél mintegy 1500 négyzetméteres, a kastélyegyütteshez tartozó állami területet mért, amelyet a kempingtulajdonos használt. Többéves eredménytelen tárgyalások után folyamodott a terület elkerítéséhez az MNG.

A birtokvédelmi eljárás eredményével kapcsolatban Horváth-Dori Zoltán kifejtette: az adott területet továbbra is jogos tulajdonának tekinti, ez ügyben döntsön a bíróság.

Dr. Varga Kálmán, az MNG igazgatója úgy véli, szégyen, hogy ma Magyarországon egy közösségi tulajdon körül ennyi tortúra előfordulhat. A kerítést hetente megrongálják, rendre feljelentést is tesznek a rendőrségen. Egyelőre eredmény nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzért tájékoztatott a hivatal

Sopron - Díjköteles előadáson tájékoztatták a vállalkozókat a rájuk vonatkozó legfontosabb… Tovább olvasom