Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Marad a káosz az átkelésnél

Sopron - Bár a határokon már nem kell megállnunk, elegendő lassítani, mégsem olyan egyszerű az átkelés, mint azt másfél hónappal ezelőtt vártuk. A forgalomirányító táblák nem egyértelműek, a felfestések teljesen elavultak, a terelések balesetveszélyesek.
A Bécsi úton a kifelé vezető oldalon kerülgetni kell az egykori útlevélkezelő fülkéket, a sávok pedig olyan kacifántosan terelik az autóst, hogy ember legyen a talpán, aki egyből kiigazodik rajtuk.

Ráadásul rutinból sem lehet vezetni, mert gyakran változtatnak a terelésen, ami különösen sötétben veszélyes. A bejövő oldalon sem sokkal jobb a helyzet. Míg Ausztriában két sávon engedik a forgalmat, addig a magyar oldalon egy sávra szűkül az átkelési lehetőség. A közlekedést sokszor a nem egyértelmű forgalomirányító táblák is nehezítik, a sávváltást például nem jelzik előre. A felfestések teljesen elavultak, ha valaki azokat venné figyelembe, könnyen balesetet okozhatna vagy betonkorlátnak ütközne.

Magyarországra jövet a sávváltást nem jelzik előre, ezért balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Fotó: Magasi Dávid

Az átalakítást a vám- és pénzügyőrség tervei alapján és annak megbízásából a Magyar Közútkezelő Kht. tavaly év végén alig tíz nap alatt végezte el. A sietség miatt előfordult, hogy a régi útburkolati jelek közül a feleslegeset nem távolították el. Zavaró továbbá, hogy ideiglenes eltereléseknél nem használják a sárga színű felfestést.

Hamarosan beindul a turistaszezon, s ha nem történik gyors változás, az itt áthaladó autósokat káosz és lehangoló látvány fogadja. A megoldás valószínűleg az lenne, ha az érintettek – közútkezelő, vám- és pénzügyőrség – együttesen vizsgálnák meg a helyzetet és döntenének az átalakításról.

Végleges megoldást az hoz majd, ha elbontják az útlevélkezelő fülkéket. A bontásra azonban biztosan nem kerül sor a közeljövőben, ahhoz ugyanis engedélyre van szükség. Ma pedig még azt sem lehet tudni, hogy melyik szervezet jogosult beadni a bontási kérelmet.

– Az épületek jelenleg a vám- és pénzügyőrség kezelésében vannak, ugyanakkor a tulajdoni jogot várhatóan még idén átveszi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – mondta el megkeresésünkre Sárer Ferenc, a VPOP regionális parancsnokságának szóvivője. – Amíg az átadás nem történik meg, addig az épületek sorsáról, esetleges hasznosításáról sem lehet dönteni.

Olvasóink írták

 • 17. joco 2008. február 25. 06:14
  „Hje: lehetsz Te szabályos, ha az aki azt gondolja, hogy neki mindent szabad és jobbrol előz. Tudod ez olyan, hogy tiltott helyeken is olyanok parkolnak akiknek "mindent szabad".Véleményem szerint az, hogy a magyar oldalon szinte naponta változik az "utvonal" ez nem azt jelenti, hogy csak szabálytalanság árán tudnánk ott közlekedni.”
 • 16. Hje 2008. február 24. 21:34
  „ingázó, ha szabályos vagy, hogy tudnak megelőzni jobbról?
  gyk: kötelező a jobbratartás.”
 • 15. ingázó 2008. február 23. 12:02
  „Didi.....ami lemaradt: "Magyar oldalon található gödrökre" + a vaskeretekre..”
 • 14. ingázó 2008. február 23. 11:55
  „iksz.Igaz,hogy Ausztria fele haladva a kétsávos úton közvetlenül a határ előtt még kint vannak a 70-es,50,es és 30-as táblák,de a bódék előtt már 40-es díszeleg és az Osztrák oldalra érve,kifele és befele is egyaránt 50-es táblákat tettek ki a szomszédok.Az új felfestéseket már rég megcsinálhatták volna,de úgy tűnik,hogy még várnak vele. Igaza van Didinek,mert jó lenne,ha valami módon felhívnák az autósok figyelmét a Magyar oldalon gyakran található gödrökre .Aki félti az autóját,annak ajánlom,hogy Magyar oldalon ne menjen többel mint 20-30,hogy időben észrevegye az úthibákat.Persze az is igaz,hogy előszeretettel előznek a sietős autósok szinte az útról letolva az előttük haladót ,vagy épp váratlanul jobbról .Volt már rá példa,hogy pár kilométerrel odébb az árokban láttam viszont a szabálytalankodót.Ausztriában viszont már jó előre figyelmeztető táblákat helyeznek ki ,így az autós már felkészülhet egy esetleges úthibára .Sokan szidják a "sógorokat",de sokat tanulhatnának tőlük a türelmetlenül,szabálytalanul ,száguldozó autósok.”
 • 13. iksz 2008. február 23. 10:54
  „Kedves titáni!Ne aggódj!:)12 év alatt egyszer nem büntettek meg,és szerintem ezután sem fognak.Főleg az emlitett helyen nem ,mert már nem arra járok Ausztriába.Ellenőrzés magyar oldalon,ellenőrzés osztrák oldalon,bonyolultabb átjutni mint amikor a határon volt az ellenőrzés.Ingázó is az 50km/h-s táblát irta,én is azt láttam,a 30-t nem.De majd ha arra járok jobban figyelek.Lehet hogy itt az ideje szemüveget csináltatni. :)”
 • 12. Didi 2008. február 23. 09:27
  „Oszkár!

  Ha betartod a szabályokat, és 40-el mész, sötétben akkor sem veszed észre a vas kereteket. Külömben is a kresz előírja, hogy a közuton minden akadályt ki kell világítani, vagy fényvisszaverövel el kell látni.
  Akkor minek kötelezö a fényvisszaverö mellény, ha kilépsz a kocsibol?

  A szépségháznál parkolo rendörre pedig ugyan ugy vonatkoznának a szabályok. Tilos helyen bobiskolnak a kocsiban éjjelente.Akadályozzák a be és kihajtástaz ott dolgozoknak és a vendégeknek egyaránt.”
 • 11. joco 2008. február 23. 08:27
  „Itt nem a korlátokkal van gond , hanem a naponta megváltoztatott "utvonalakkal"Oscar: már szoktak mérni a, rendörök. Itt talán fontosabb mérni, mint a bécsi uti "szépészeti" klinikánál.”
 • 10. Oscar 2008. február 23. 07:47
  „Tartsd be a sebesség korlátozást és látni fogod a korlátokat is . Hozzáteszem Én még nem közelítettem meg a kilépőt úgy hogy ezerrel ne előzzön meg legalább 3-4 jármű.Aki betartja a szabályokat letolják az útról.Ott kellene radaroznipillanatok alatt javulna a "rendőrség" anyagi helyzete.Szerinten tiz birságoló rendőr sem bírná a sok gyorshajót.”
 • 9. Gholki 2008. február 22. 21:14
  „¨Hát nem tudom. Én nap mint nap közlekedek a határon mivel kint dolgozok, de már viccszámba megy hogy egyszer az egyik bodéd máskor meg a másikat kerülgessük. Szerintemnem is a betonnal van a gond mert az egyértelmű, de amikor lezárják a bodék között az utatt fehér vasrudakkal, na az már annál inkább baj, mert az nincs semmiféle fényvisszaverővel lekezelve, és reggelente sötétben alig látszik.”
 • 8. titáti 2008. február 22. 19:13
  „Kedves iksz.
  aztán nehogy megbüntessenek az 50 km/h-ás sebességgel a
  30-as táblánál. Ugyanis az van kitéve.”
 • 7. csupor 2008. február 22. 16:50
  „Igaza van a "kj"-nek.Aki nem tarja be a sebességhatárt annak teljesen mindegy hogy mi van felfestve .Remélem néhányan nekimennek a betonkerítésnek és akkor felébrednek.Ez nálunk már bevett szokás :teljesem mindegy hogy mennyi a sebességhatár a nagy"ŐK"-nek ne mondják meg hogyan kell közlekedni,padlógázzal átlépni a határt ez a módi.”
 • 6. ingázó 2008. február 22. 16:45
  „kj. Egyszer autózz el arra és akkor megérted,hogy miről is van szó! Egyébként Magyar oldalon 40-es,Oszták oldalon 50-es tábla van! A szomszédok legalább táblákra kiírták,hogy a régi felfestések nem érvényesek,persze ezt nem mindenki tudja elolvasni.Magyar oldalon meg szinte naponta váltogatják az átkelési útvonalat és rutinból tényleg nem lehet vezetni,de szerintem ezt mindenkinek tudnia kell ,nem csak a határon átkelőknek. Az itteni felfestésekről csak annyit,hogy nagyon zavaró lesz,főleg a ritkán idelátogatók számára,mert azok alapján mindenkinek meg kell szegnie a közlekedési szabályokat,hisz amig nincs új terelés,addig marad a záróvonalon és forgalom elől elzárt területen való áthajtás.Az úthibákat is megemlíteném ,amik előtt nincsenek figyelmeztető táblák és bizony gyakorta kerülgetni kell a gödröket.Szerencse,hogy a "határt" átlépve már nem kell bosszankodnunk ,mert ott nincs miért.”
 • 5. iksz 2008. február 22. 16:36
  „50km/h a megengedett.”
 • 4. kj 2008. február 22. 15:22
  „Mennyi is a határon a megengedett sebesség? 30km/h?
  aki 30nál nem veszi észre a terelést, az hülye. Aki meg nem 30cal megy, annak úgykellett.”
 • 3. lora 2008. február 22. 11:50
  „A betonkorlatokat szerintem Ausztriatol kaptuk, oda talan nem kellettek mar. Ausztriaban azt hallani, hogy az epületeket iden vagy jövöre bontjak. De addig is törtenhetnek tenyleg balesetek.”
 • 2. Kukac 2008. február 22. 11:03
  „Szerintem ez a betonketrec egyértelmübb mint ami az osztrákoknál van felfestve már mint közlekedés szempontjából.
  De ez az én véleményem. szépnek nem szép ez igaz!”
 • 1. Didi 2008. február 22. 08:50
  „Nehéz megérteni, hogy Mi miért mindig a nehezebb, és drágább utat választjuk. Ausztriában meghagyják a régi megszokott utvonalat, addig nálunk, drága pénzen kialakitott beton labirintuson kell közlekednünk. Kiszámitotta már valaki, hogy mibe került ez az országnak.Azzal fizettetném meg, aki ezt megtervezte. Ha meg gokártverseny akarnak rendezni, akkor miért titkoloznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

550 gyereket íratnak iskolába

Sopron - Rövidesen sor kerül az óvodások általános iskolai beíratására. Körülbelül 550 kisgyerek… Tovább olvasom