Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Már roboghat a szemétvonat

Az ország talán legnagyobb hulladékgazdálkodási konzorciumi szerződését írták alá tegnap a soproni városházán. Ezzel mintegy húszmilliárd forintos beruházásra nyert nagy esélyt a Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron térségében élő közel ötszázezer lakos.
Sopronban évek óta tárgyalások, viták, háttérlobbik igyekeztek megoldást találni a jövő nagy kérdésére: hová tegyék a város és a térség szemetét, ha betelik a Harkai úti lerakó? A politikai és szakmai kérdőjeleket tegnap eltörölhették: Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron polgármesterei aláírták azt hulladékgazdálkodási konzorciumi szerződést, ami nagy eséllyel pályázhat uniós forrásra, s amelynek eredményeként közel ötszázezer itt élő hulladékelhelyezési gondja oldódik meg évtizedekre.

A történelminek nevezett pillanat Walter Dezsőnek, Sopron polgármesterének arra is alkalmat adott, hogy a nagy nyilvánosság előtt tisztázza: lám, Sopron és Győr nem rivalizál, együtt mennek az unióba.
Győrnek kész hulladékkezelési programja volt, amihez először a Lajta-parti város csatlakozott.

„Robogó vonatra kellett felszállnunk, de sikerült" – mondta el Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár első embere. „Vehetjük úgy, hogy Győr az anyaprojekt, s ez esetben mi vagyunk az elsőszülöttek, Sopron pedig a nehéz szülés után agyonkényeztetett kis testvér." Találónak érezte a hasonlatot Balogh József győri polgármester, aki szintén a három város összefogását hangsúlyozta. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a programban érintett terület nem azonos a megyehatárokkal, hiszen Veszprém megye számos települése is ide csatlakozott. A program szakmai irányítója, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, Kovács Barnabás, aki – saját bevallása szerint – „fűtő a vonaton".
Az Európai Unió kohéziós alapjából elnyert támogatási összeg olyan modern, környezetbarát hulladékkezelést tesz majd lehetővé, amiben nem lesz különbség falusi és városi, lakótelepen vagy családi házban élők szemétkezelésében.

Az embereket persze az is érdekli, hová kerül a régió szemete. Győr és környéke a sashegyi lerakóba szállít majd, amit rendkívül szigorú környezetvédelmi követelmények szerint építettek. A szigetközi és a rábaközi települések a jánossomorjai szeméttelepet használják majd, a soproniak pedig Fertőszentmiklóson tervezik kialakítani a lerakótelepet. Hogy milyen módon, az a további tárgyalásokon dől el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérelni is lehet felszerelést

Manapság a téli sportokban is megvan a trend. A síelésben a carving a divat, a snowboardozást inkább… Tovább olvasom