Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Már készül Sopron pályázata is

Sopron pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre. A projekt kidolgozása már folyamatban.
Fórumon várják a lakosság ötleteit

A soproni városvezetés szükségesnek tartja, hogy a pályázat végleges tartalmának összeállításához kikérje a lakosság, különösen a kulturális és a turizmus területén tevékenykedő szakemberek javaslatait is. Ezért pályázati fórumot rendeznek hétfőn 17 órai kezdettel a Liszt-központ Petőfi Termében, melyre várják a javaslattevőket és érdeklődőket.
Májusban, a soproni borünnep megnyitóján jelentette be Hiller István kultuszminiszter, hogy az Európai Unió 2010-ben az eddigi egy helyett két – egy magyar és egy német – városnak adományoz kulturális főváros címet. A miniszter kifejtette: esélyesnek tartja Sopront a cím elnyerésére. Azóta megindult a munka. A polgármesteri hivatalban több csoport dolgozik a város pályázatának négy fő alappillérén és a számtalan alpont kidolgozásán, tudtuk meg Kalmár István alpolgármestertől.
– Vannak szkeptikusok, akik tartanak ettől a megmérettetéstől. Való igaz, Európa mostani kulturális fővárosa, Graz, 58 millió eurós ráfordítással valósította meg projektjét – mondta Kalmár István, azt hangsúlyozva: a pályázó magyar városok ennek az összegnek csak töredékében gondolkodnak.

Sopron
– Mi magunk hét-nyolc milliárd forintot fordítanánk a pályázatban megfogalmazottak kivitelezésére. Ez reális összeg, annak ismeretében, hogy Sopron évente egyébként is több mint egymilliárd forintot fordít kulturális kiadásokra. A projekt kapcsán pedig olyan épületfejlesztésben gondolkodunk, mely 2010 után is a város javát szolgálná – vázolta a terveket Kalmár István alpolgármester.
Sopronnak már van egy elfogadott könyvtárfejlesztési terve. Eszerint a Pázmány Péter utcai tömbnél létesítendő épület egyik felében az egyetemi, másik felében a városi könyvtár foglalna helyet. Az elképzelések szerint – kiállító- és előadótermekkel – ez lenne a kulturális főváros központja.

A városvezető az anyagiakról kifejtette: – Számításaink alapján mindez ötmilliárd forintból valósulhatna meg. Az összeg felét a Nyugat-Magyarországi Egyetem már beépítette saját fejlesztési tervébe, a másik felét az önkormányzatnak kell hozzápályáznia. Ha elkészül, és a város elnyeri a címet, az épület 2010-ben nem mint könyvtár, hanem mint soproni „csodák palotája" működne.

Maga a pályázat négy fő pilléren nyugszik. Mivel Liszt Ferenc ezer szállal kötődött Sopronhoz, a projektben kiemelt szerepet kap a soproni Liszt-kultusz megteremtésének szándéka. További fő csapásvonal a Páneurópai Piknik „kidomborítása", illetve Sopron közigazgatási területének, Balfnak mint a Fertő-táj világörökség részének hangsúlyozása. Negyedik pillér az idegenforgalom. A potenciális pályázók 5500 vendégággyal rendelkeznek. Ennyi már van Sopronban is, de további cél a vendégágyak számának és színvonalának növelése. Kalmár István végül hozzátette: a város szellemi, kulturális és anyagi lehetőségeinek ismeretében úgy véli, hogy Európa kulturális fővárosává válásával Sopron nem csupán utópiát kerget. Van helye és jövője a pályázatnak.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai lövések

Lövések dördültek Sopronban szerdára virradó éjjel a Vadász utcában: ismeretlenek tüzet nyitottak egy családi házra. A golyók az utcafronti ablakon keresztül hatoltak be a szobába. A soproni Vadász utcaiak feltételezése szerint az egykori soproni rendőrkapitánynak, Tellesz Endrének szánták azokat a golyókat, amelyekkel éjjel belőttek Telleszék szomszédjának ablakán. Tovább olvasom