Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Már dolgoznak - Gyorsforgalmi helyett főút épül a határig

Felsőpulya és Kőszeg között, az ausztriai szakaszon elkezdődött az útépítés. A meghosszabbításra közös magyar-osztrák pályázatban bíznak.
  
Az eredeti tervekkel ellentétben nem gyorsforgalmi-, hanem kétszer egysávos főút épül Felsőpulya (Oberpullendorf) és a magyar határ között. A kivitelezés pár hetes csúszással a napokban kezdődött el. Az út a határ előtt egy kilométerrel Rőtfalvánál (Rattersdorf) véget ér.

Az, hogy nem gyorsforgalmi utat építenek azzal indokolták az ausztriai szakemberek, hogy ezen a szakaszon 7000 autó halad ár naponta. S ekkora forgalmat egy főút is elbír. Az S31-es folytatása B61a jelet kapta - számolt be a burgenland.orf.at.

A költségvetés mintegy 37 millió eurót tesz ki, amelyet teljes egészében a burgenlandi tartomány finanszíroz.

- A határ menti térségekben fontos a két ország közötti jó kapcsolat. Ehhez a szükség van a jó minőségű úthálózatra is - hangsúlyozta a fejlesztés fontosságát Alois Stoeger (Szociáldemokrata Párt), közlekedési miniszter.

Az új nyomvonal piros színnel szerepel. Forrás: burgenland.orf.at
Az új nyomvonal piros színnel szerepel. Forrás: burgenland.orf.at


A hiányzó egy kilométeres szakasszal, valamint a folytatással kapcsolatban Helmut Bieler tartományi tanácsos kifejtette: létre kell hozni egy osztrák-magyar közös projektet. S uniós forrást lehet megpályázni. A megállapodás azért is szükséges, mert ki kell jelölni azt a pontot, ahol az út átlépi majd a határt.

A módosított tervek szerint 2017 nyarára készül el az új út, amin keresztül Kőszeg és Szombathely közvetlen Bécs felé menő gyorsforgalmi útkapcsolatot kaphat.

Tanulmánytól a megvalósításig

2012-ben készült el, az akkor még S31-es gyorsforgalmi út folytatásaként tervezett Felsőpulya (Oberpullendorf) és a magyar határ közti szakaszának környezettanulmánya.

Másfél évvel később már megjelentek a területen a munkagépek.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati választás 2014 - Megyénkben is erősödik a Jobbik

Igaz, a megyei jogú városok között a Jobbik Sopronban és Győrben volt legjobban lemaradva az… Tovább olvasom