Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Már csak papíron létezik a Sofa

Sopron - Lassan befejeződik a Sofa három éve tartó felszámolása. A zárómérleg a bíróság előtt van. Az 1 milliárd 80 millió forint adósságot felhalmozó cég értékesítése nem fedezte az adósságot és a felszámolási eljárást sem.
Három évig tartó procedúra után papíron is megszűnik létezni az 1952-ben alapított Sofa. Az ajtókat, ablakokat gyártó cég agóniája 1995 nyara óta húzódik, ekkor szüntette be termelését. A dolgozók nagy többsége a bérgarancia-alapból hozzájutott elmaradt munkabéréhez, de akadtak olyanok, akik egy fillért sem kaptak. Azok a dolgozók, akiknek a felszámolási eljárás során nem lehetett felmondani, mert védte őket a törvény, például a gyesen vagy gyeden lévő édesanyákat.

– Sajnos a bérgarancia-törvény módosítása őket már nem érintette, így néhányan a Sofa volt dolgozói közül nem jutottak hozzá elmaradt járandóságukhoz, s erre már nincs is semmilyen lehetőségük – tudtuk meg Ecsédi András felszámolóbiztostól. – A felszámolást követően elkészült zárómérleg már a bíróság előtt van, így várhatóan rövid időn belül papíron is megszűnik a cég, amelynek vagyonát – az ingatlanokat, gépeket, eszközöket – értékesítettük, azonban az értük kapott összeg nem fedezte a cég felhalmozott adósságát és a felszámolási eljárást se. A hitelezők nyolcszázhúszmillió forint veszteséget kénytelenek elkönyvelni.
A valamikori Sofa területén azóta különböző cégek találtak otthonra, a központi épületből pedig irodaházat alakított ki új tulajdonosa.

A valamikori Sofa területén különböző cégek találtak otthonra, a központi épületből pedig irodaházat alakított ki új tulajdonosa. Fotó: Magasi Dávid
A valamikori Sofa területén különböző cégek találtak otthonra, a központi épületből pedig irodaházat alakított ki új tulajdonosa. Fotó: Magasi Dávid
Ablakgyártásnak már nyoma sincs, csak a valamikori dolgozók nem felejtik el, hogy volt egyszer egy cég, amely a nyolcvanas években a legkorszerűbb fa nyílászárókat készítette az országban, de nem bírta a versenyt a műanyag ablakokkal és ajtókkal.

Olvasóink írták

 • 14. Jean 2008. április 28. 20:22
  „...ahogy mondod. Jólesett Veled ez az eszmecsere, további szép estét, Jean”
 • 13. FREDDY/S 2008. április 28. 11:04
  „Kedves Jean, én még az ÉPFÁban dolgoztam 1964-65-ben. Akkor sem volt minden rendben, mert nem a végzettség számított. 2001-ben azért nem kívántak alkalmazni, mert megfelelő szakmai tapasztalatom volt. Így bekövetkezett az ami várható volt a soproni iparfejlődés során. 1983-ban közvetett információm volt az akkori elpuskázott beruházásról. Az természetesen a város problémája, hogy megfelelő szellemi támogatást a cégek nem kaptak, igaz a város vezetőitől sem lehetett ezt elvárni, mert nem soproni érdekeltségűek voltak, nemde...”
 • 12. látó 2008. április 27. 21:21
  „Akkor a SOFA ,olyan mint az ország?”
 • 11. Jean 2008. április 27. 20:23
  „Kedves FREDDY/S, az elmúlt 2 évtized anomáliáit tulajdonképpen jól összefoglaltad, oké. Ennek ellenére az a véleményem, ha Te, vagy az informátorod dolgozott is a cégnél, vélhetően nem a "véghajrában". A 2000-es években a történések a cég kitervelt "hazavágásáról" szóltak. Ott lehetett volna bármilyen szuper-gépsor vagy technológia...”
 • 10. FREDDY/S 2008. április 26. 09:07
  „Kedves Jean, ha 86 azonos, szabványos ablakot kér a vásárló, akkor nem illik programozási okokra hivatkozni, ugyanis ez a programozás vezetett erre az eredményre. Ha 83-ban megfelelő ablakgyártó célgépeket vettek volna, mely a vásárló igénye szerint gyártott (Okoma, Unicontroll stb.), akkor lehetett volna fejlesztésről szó. Arról nem is beszélve, hogy egy nyolcelemis igazgató a 60-as években üldözte a faipari technikusokat, a 70-esben meg a faipari mérnököket, az eredmény nem is maradt el, nemde...”
 • 9. Jean 2008. április 26. 06:55
  „Kedves FREDDY/S, a hossztoldott felület szerintem sem szép, a hossztoldást takarékossági okokból találták ki a középréteg-anyag kiváltására, mi meg ebből szerettünk volna kiváló minőségű fedőréteget csinálni, persze, hogy voltak hibák.Mégsem a túlkínálat, hanem a hiány jellemezte a SOFA termékeket. /A 80-as évek végén az egyedi gyártás "bevállalása" persze okozott nehézségeket, de lentebbi adataidat túlzónak találom./
  Szerinted mi az oka, hogy mintegy 20 nyereséges év után /83-tól/ és a 2004-es EU piacnyitás hajnalán egy ilyen cég sitty-sutty tönkremegy? Az én véleményemet a korábbi hozzászólásaim végén jeleztem.”
 • 8. FREDDY/S 2008. április 26. 04:16
  „Kedves Jean, az alapvető hiba a hossztoldásban volt, mert ez egy elavult technológia volt 1983-ban. Az pedig gyártástechnológiai hiba volt, hogy 1988-ban három hónap alatt nem tudtak 86 azonos méretű ablakot legyártani. Ha egy cég ilyen vásárlói igényre alkalmatlan, akkor a hibát máshol kell keresni, nemde...”
 • 7. Jean 2008. április 25. 20:42
  „Kedves FREDDY/S, elég sokmindent egybemostál, nemde... Az a "kapkodó" lépés a műanyagablak irányába azért majdnem 20 évvel az első beruházás után valósúlt meg. A minőségről: a termékek jelentős része piaci és vevői ígény alapján készrefestés nélkül került forgalomba. Oka: a felületkezelési technológia nem volt bejáratott, drága volt, a vevő meg istenbizonyra beígérte, hogy beépítés előtt készrefesti ablakát. Aztán a festés nélkül beépített ablakok tényleg elrohadtak. A másik kritérium a szakszerű beépítés lett volna, ami a házilagos és kisipari technológiával szintén nem volt nyerő. A régifajta üveg nélküli ablakhoz szokott építőipari "szaktekintélyek" saját szakértetlenségüket álcázandó persze, hogy az új terméket szidták.
  Egyébként szakmai körökben a pinceablak kritériumai megegyeznek a ház többi ablakáéval.
  A műanyagtermék pedig éppen jól prosperált a piacon, de sajnos, pont ez nem kellett a saját managementünknek, a siker. Más volt a tervük.”
 • 6. FREDDY/S 2008. április 25. 20:16
  „Az 1983-as beruházási technológiának csak az volt a hibája, hogy a pinceablak minőségét sem érte el. Így a kapkodás iránya a műanyag ablakban látta a mentőövet, csak az volt a baj, hogy ez végképpen betette a kaput, nemde...”
 • 5. Don Kartács 2008. április 25. 19:53
  „A SOFA azért mert tönkre, mert a külföldi szenny után kellett menni és jött a műanyag ablak őrülete. A SOFA fa ablakaihoz nem volt semmi fogható, normális és valóban minőségiek voltak. És a műanyag? Ahova beépítik ott előbb utóbb a rothadás és a penész figyelhető meg. A magyar olyan hülye barom, hogy még mindig a műanyag, a műanyag, külföldön már rájöttek, hogy a legnagyobb hülyeség a műanyag nyílászáró és kezdenek visszatérni a fára. Ha valahova beszerelsz egy műanyagot, akkor állandóan nyitva kell tartanod, ellenkező esetben megfulladsz mert hermetikusan zár.”
 • 4. Jean 2008. április 25. 18:06
  „Mint a cégnél majd 30 évig alkalmazottként a termeléssel foglalkozó, szeretném az előttem hozzászólókat némiképp pontosítani, képbehozni.
  A 83-as fejlesztés szükséges volt, az addig gyártott egy síküveges /gerébtokos/ ablak felett addigra eljárt az idő, kellett a hőszigetelő üvegezésü termék a piacon, sőt ez a termék adott akkoriban újra rangot a cégnek.
  A fejlesztésről: a 83-as termékváltás tulajdonképpen fejlesztés volt. Az ujdonságokat pedig folyamatosan, a társcégeket megelőzve vezette be a SOFA. És - még ha kevesen tudják is - a 2000-es évtől MŰANYAG ABLAKOT /!/ is gyártottunk, és árnyékolástechnikával / ha csak forgalmazás szintjén is /, foglalkoztunk.
  Személyi ellentét nem volt meghatározó a cég sorsában. A tönkretétel -szerintem- egy egészen más szándékból fakadó "bulija" volt a gyármanagementnek, élén az elnökkel.”
 • 3. matriné 2008. április 25. 16:02
  „Szerintem az ország is igy megy tönkre, ahogy a termelő üzemek! Az alantas politika eredménye a hatalomváltogatás miatt!”
 • 2. bBurg 2008. április 25. 14:01
  „Nekem meggyőződésem, a mai napig is üzemelne a Sofa, ha annak idején,beálla sorba, és fejleszt. pl: elkezd a fa nyílászárók melett műanyag nyílászárókat is gyártani, ha egy alapjában más profillal indult, és rendelkező cég mint a Hevestherm (élelmiszerrel kezdtek) fantáziát láttak a műanyag nyílászárók gyártásában, és sikeresek. Akkor egy nagy múltal, és szakember gárdávall rendelkező nyílászárókat gyártó cég is megláthatta volna benne a jövőt!
  Azonban a Sofa - ban akkoriban, személyi ellentétek voltak, a vezetésben, és szándékosan tették tönkre, hordták szét a céget.”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 25. 06:39
  „Csak az a baj, hogy a 83-as "fejlesztés" vitte a céget a sírba, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új roma szervezet alakulhat

Sopron - Új roma érdekvédelmi szervezetet alapítanának Sopronban, hogy átvegyék a megszűnt… Tovább olvasom