Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Már biztos: költöztetik az iskolát Fertődön

Elköltözik a fertődi Esterházy-kastélyból az évtizedek óta ott működő Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ emlékeztet arra, hogy az Esterházy-kastély rehabilitációja a kormány kiemelt kulturális projektje. Ennek  folytatásához a nyugati épületszárnyból augusztus 15-ig ki kell  költöznie az ott működő oktatási intézménynek.  

Az iskola hosszú távú elhelyezésének megoldására decemberben  hozott határozatot a kormány, 251,8 millió forint átcsoportosítását  elrendelve erre a célra.  

Mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) írta, a tíz tantermes, tornateremmel ellátott iskola  megépítéséig ideiglenes elhelyezéssel működik az intézmény. "Ennek  időtartama várhatóan egy tanév lesz" - tették hozzá, így a  szakközépiskola a 2014/15-ös tanévet már az új helyén kezdené meg.

Addig a kastélyban folyó képzések átkerülnek a szomszédos általános  iskolai épületbe.

Korábban írtuk:

A fertődi Esterházy-kastélyban működő, több mint háromszáz diákot oktató Porpáczy-szakközépiskola elköltöztetése tervéről a Kisalföld még 2012. szeptember 5-én tudósított.

A kastélyrehabilitáció kapcsán született a döntés: a műemlékegyüttes nyugati szárnyát elfoglaló iskola helyén múzeumi egységeket hoznak létre. Az eredeti elképzelés szerint az iskola költöztetésének 2013 januárjáig be kellett volna fejeződni...

„Mindent megteszünk azért, hogy Fertődön működjék tovább az iskola
„Mindent megteszünk azért, hogy Fertődön működjék tovább az iskola" – tudatta Bognár Zoltán, több civil szervezet vezetője. Fotók: Magasi


Július végén járunk, ennek ellenére még senki nem tudja, hol kezdhetik el az új évet a diákok.

– A fiam is ott végzett, kisebbik lányom is a Porpáczyban tanul. Nagyon felháborít, hogy nem tudunk semmit, hová költözik az iskola – mondja Schreiner Katalin, aki több éve tagja az intézmény szülői munkaközösségének.


– Láttam, amikor a padokat, székeket elvitték a kastélyszárnyból az iskolabusz garázsába. Ez nem költöztetés, hanem kilakoltatás, hiszen nyilvánvalóvá vált, most még fogalmuk sincs az illetékeseknek, hová helyezzék el az iskolát. Az igazgatónőt sem sikerült elérnem, akit sajnálok, nehéz teher lehet a vállán. Elkeserítőnek találom a helyzetet.

Bognár Zoltán
Bognár Zoltán


– Úgy tudom, a Pálmajorba, sőt, fóliasátrakba is vittek a Porpáczy-iskola berendezéseiből. Miért nem a végleges helyszínre viszik a dolgokat? Az érintettek nem tudnak semmit. Egyesületünk feltétlenül ragaszkodik az iskola Fertődön maradásához – említi Horváth Zoltán, a Fertődért Egyesület elnöke.

– Másfél éve még arról volt szó, hogy új épületet emelnek az iskola részére, aminek örültünk, de ennek még semmi jele. A szülők kétségbeesettek, a diákok bizonytalanságban az évkezdést illetően. Csak szóbeszédek vannak, de senki nem tudja, miért kell kapkodni az iskola költöztetésével.
– A Porpáczy-szakközépiskola igen népszerű, hiszen osztrák–magyar gazdasági képzés is zajlik benne. Lányom osztálya is teljes létszámmal működik, 31-en vannak – teszi hozzá Kreiter János.

– Éppen ezért nehezményezem és hihetetlennek találom, hogy hosszú hónapok óta nem dőlt el, konkrétan hol legyen a szakközépiskola. Olyat is hallottunk, hogy a régi általános iskolában nyer elhelyezést, de olyat is, hogy egy része majd Fertőendrédre költözik. Egyelőre teljes még a bizonytalanság.

– A kihelyezett kormányülésen elhangzott, augusztus 15-ig ki kell költöztetni a Porpáczyt, erre 525 millió forint áll rendelkezésre. Ragaszkodunk ahhoz, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy Fertődön működjék tovább az iskola – jelentette ki Bognár Zoltán, több civil szervezet vezetője, a helyi közélet aktív tagja. – Nem feltétlenül kellene új épületet emelni, jó megoldás lehetne például az ÁFÉSZ épülete, amely csaknem teljesen üres. Felújítása, átalakítása megoldható lenne az adott keretből.

Szerettük volna megtudni az illetékesektől, hogy hova és mikor költözhet az iskola. A tankerület vezetője a jövő hétre ígért választ. A témára visszatérünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadótér, múzeum, sétaösvény a Barlangszínházban - fotók

A tervek szerint augusztusban írják alá a fertőrákosi Barlangszínház felújításának kivitelezői szerződését. Tovább olvasom