Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Már a helyhatósági voksolásra készülnek

Sopronban a civil szervezetek összefogása miatt idén ősszel érdekesen alakulhat a választások kimenetele.
Vadon László, a soproni Védegylet elnöke lapunknak elmondta, polgármesterjelöltjüket hivatalosan jövő héten hozzák nyilvánosságra. (A Kisalföld továbbra is úgy tudja, Németh Árpád a jelölt.) Ezt követően alakítják ki az induló képviselők névsorát. Információink szerint már készen van a választási együttműködés tervezete a Szövetség Sopronért Egyesülettel, amelyet napokon belül véglegesítenek.

– Az átpolitizált társadalomban megnőtt a kizárólag közpolitikával foglalkozó civilek ereje. Úgy véljük, jó polgármester- és egyéni képviselőjelöltekkel, valamint a programunkkal komoly győzelmi esélyeink vannak a választásokon. Amennyiben nyerünk, kizárólag velünk tud akár nagykoalíciót is kötni a két nagy párt, így a képviselő-testület egységesen vezethetné a várost. Ha más nyeri a választást, hajlandóak vagyunk a város érdekében koalíciót kötni bármelyik párttal, amely azonosulni tud programunkkal.

Nem szövetkeznek

– Még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzuk, hogy az egyes körzetekben kit indítunk képviselőjelöltnek – nyilatkozta lapunknak Abdai Géza, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség soproni elnöke. – A választások előtt nem törekszünk egyik párttal, civil szervezettel sem szövetséget kötni. A parlamenti választásokon kialakult szövetségeseinkkel kívánunk nekivágni az önkormányzati voksolásnak. Célunk, hogy következetesen végrehajtsuk a választási programunkat. Így a politikai ellenfelekkel sem foglalkozunk. Természetesen a szavazás után hajlandók vagyunk együttműködni azokkal, akik szintén fontosnak tartják a mi értékeinket. (Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a párt Fodor Tamás egyetemi tanárt indítja polgármesternek.)

A szocialista párt soproni szervezete múlt pénteken jelentette be, hogy polgármesterjelöltként ismét Walter Dezsőt indítják. Már az is tudható, kik a képviselőjelöltek. Kránitz László elnök bízik abban, hogy a választók el tudják dönteni, fejlődött-e az elmúlt négy évben a város. – Továbbra is üdvözöljük a civil szervezetek megjelenését, színesedett ugyanis ezáltal a politikai paletta. Ugyanakkor nem kívánunk foglalkozni politikai riválisainkkal és újabb koalíciós partnerben sem gondolkodunk. A legfontosabb számunkra a programunk ismertetése. Egyebek mellett úgy, hogy személyesen is felkeressük a választópolgárokat.

Koalícióról tárgyalnak

Az SZDSZ soproni elnökétől, Kóczán Zoltántól megtudtuk, még ebben a hónapban véglegesítik az együttműködést az MSZP-vel, és bejelentik, hogy kik lesznek a képviselőjelöltek. Gőzerővel folynak a tárgyalások, azt viszont már eldöntötték, hogy mely körzetben kit indítanak. – Meglátásom szerint kizárólag azok a pártok, szerveződések képesek hosszú távon fennmaradni, amelyeknek van országos hálózatuk – fejtette ki az elnök.

– Nekik sokkal nagyobb az érdekérvényesítő képességük, legyen szó politikáról vagy gazdaságról. Legjobb helyzetben a kormányzó pártok vannak, de még az ellenzék is hatékonyabban tud fellépni, mint egy háttér nélküli helyi szervezet.

Minden körzetben indulnak

Holnap hozza nyilvánosságra választási névsorát az MDF helyi szervezete. Információink szerint választási koalícióra nem készülnek, minden körzetben lesz saját jelöltjük. Nagy Tamás elnök véleménye szerint a pártja már bizonyított a tavaszi országgyűlési választásokon. – Ugyanazt a visszafogott, normális párbeszédet fogjuk folytatni, amit akkor elkezdtünk. A tényeket nem elhallgatni kell, hanem szembenézni velük. A pártunk volt az egyetlen, amely a választási sikerek érdekében nem ígérgetett, hanem a problémákra valóságos megoldást javasolt – tette hozzá az elnök. – Véleményem szerint a Védegyletben a két nagy párthoz közeli személyek jelennek meg. Ezért úgy látom, elsősorban nem tőlünk, hanem tőlük visz majd el voksokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától VOLT Fesztivál

Több mint tíz napja közel ezerötszázan dolgoznak azon, hogy holnap délben megnyithassa kapuit a 14. VOLT Fesztivál. A Lövér kemping és Sopron négy teljes napig nemcsak Magyarország, de a környező országok könnyűzenei központjává is válik. A szervezők minden eddiginél több látogatóra készülve az eddiginél jobb látvány- és hangtechnikát, még több helyszínt, sztárt és kényelmet ígérnek. Tovább olvasom