Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Már a 15. évadra készülnek

Sopronban a karcsúsítás jegyében zajlik a következő színházi évad tervezése.
Sopronban a karcsúsítás jegyében zajlik a következő színházi évad tervezése. A 2006/2007-es műsorterv kiadványa már önmagában is sokatmondó. A hat nagyszínházi bemutatót ősztől csak két kisszínházi premier kíséri, s a színtársulatnál is látványos a változás. A 2005/2006-os évadban a színtársulat 26 tagból állt, mellettük 11 vendégművészt tüntettek fel a szórólapon. A következő évad ismertetője már csak 20 tagot sorol fel, s csak egy vendégművész – Iglódi István – szereplésére számíthatunk. A tizenötödik szezon darabjainak bemutatását is az idei szezon 30 millió forintjánál kevesebből kell megoldani.

Hogy mennyivel, azt egyelőre még nem lehet megmondani. Ám mint azt Szilágyi Tibor színigazgató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a 2006/2007-es soproni programban világhírű művekkel (Ray Cooney: Páratlan páros; Reginald Rose: Tizenkét dühös ember, Csehov: Három nővér) éppúgy találkozhat a közönség, mint a budapesti Thália Színházzal közös produkcióként előadandó Somerset Maugham Szerelmi körutazás című szórakoztatóan elgondolkodtató színművével; Gyurkovics Tibor Nagyvizit című tragikomédiájával, Lajtai–Békeffi A régi nyár című operettjével.

A kisszínházi előadásokat (Arthur Miller Lefelé a hegyről című színművét és Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című vígjátékát) a Liszt-központ Petőfi Termében játsszák, a Budapesti Kamaraszínházzal közös produkcióként. Ami pedig a színtársulatot illeti, új, most végzett fiatal tehetségek is kaphatnak feladatokat a soproni színpadon, már megkezdődtek a válogatások.

Mint azt a sajtótájékoztatón elmondták, a bérletvásárlók hatezres száma évek óta nagyjából változatlan. Sopronban az elmúlt öt év alatt a szóló jegyvásárlások a felére estek vissza. Viszont az is igaz, hogy a színházi előadások közönségét 90–95 százalékban a bérletesek alkotják. A színigazgató elmondta: a továbbiakban is a színvonalas sokrétűség, illetve a széles műfaji megjelenítés híve. Az élesben menő főpróbák továbbra is ingyenesen látogathatók.

– A 15. évad alkalmából kiállítás nyílik majd a Festőteremben, s egy igényes kiadvány összegzi a Petőfi Színházban eddig zajlott művészeti munkát – fogalmazott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója, aki elmondta: a jubileumi szezonban újra felelevenítik a színházi bál hagyományát, amely tíz alkalommal volt Sopron társasági életének egyik fénypontja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérés hatvan év után

Fertőrákos a kitelepítés során lakosainak kilencven százalékát, háromezer-ötszáz embert veszített el. Az akkor száműzöttek már több mint húsz éve rendszeresen segítik, támogatják a települést. A németországi Steinheimből nyolcvanöten érkeztek a szombati megemlékezésre. Évtizedek óta rendszeresen megtartják a „rákosi búcsút”, egyik évben itthon, a másikban Steinheimben, ahova egykor kerültek. Tovább olvasom