Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Magyarul tanuló burgenlandiak

Amint közeleg Magyarország uniós csatlakozása, úgy kezd egyre több felnőtt magyarul tanulni a szomszédos Burgenlandban. Ma már nem divatról, hanem őszinte érdeklődésről beszélhetünk.
Az Osztrák Gazdaságfejlesztő Intézet szervezésében elsőként a GySEV Rt. ausztriai munkatársai vettek részt magyartanfolyamokon három évvel ezelőtt. A sikernek köszönhetően a Burgenlandi Tartományi Kormány munkatársainak azóta már három csoportot kellett szervezni.

Idővel Kismartonban (Eisenstadt), Nezsiderben (Neusiedl am See), Stoóban (Csáva) is elkezdődtek a tanfolyamok. Ezek általában 15 hétig tartó hagyományos kurzusok. Leglátogatottabbak a kezdőcsoportok, a haladó szint elérésére már jóval kevesebben vállalkoznak.

A divat hamar lecsengett

Az erdélyi származású Ciorba Melinda tizenhét éve él Ausztriában. Öt éve, miután elvégezte a bécsi egyetem tolmácsképző szakát, közeli kapcsolatba került a magyar nyelv tanításával is. Ma számos tanfolyam szervezője, szaktekintély, aki mind a gyermek-, mind a felnőttoktatásban komoly tapasztalatokat szerzett Burgenlandban. – A magyarnyelv-tanulás első hulláma 1989-et követően érkezett meg Ausztriába. Sajnos ez az inkább divat motiválta érdeklődés hamar lecsengett. Napjaink tanulói már sokkal határozottabbak. Tagjaik között mindenféle foglalkozást és iskolai végzettséget megtalálhatunk – magyarázza Ciorba Melinda.

Ismereteiket kamatoztatják

A tanárnő fő működési területe Kismarton, de szervezett már órákat Magyarországra is, a mihályi Dőry-kastélyba, a megszerzett ismereteiket a gyakorlatban is kamatoztatják. Így például kirándulásokon, borkóstolón vesznek részt.
– Tapasztalataim szerint a hozzám jelentkezők a magyar nyelvről azt képzelik, hogy úgy tudják majd tanulni, mint az angolt. Nyelvünk elsajátítása azonban számukra sokkal nagyobb nehézségekbe ütközik, mint amire számítanak. Így azután egyéni módszereket dolgoztam ki. Ha a számokról tanulunk, a hallgatók elmondják saját telefonszámukat, születési dátumukat. Amikor a családról beszélünk, saját famíliájukról meséltetem őket. Az órákon történelmi, földrajzi és aktuális adatokról is beszélek. Sőt, magyar ételek receptjeit is elsajátítjuk, mint a közkedvelt lángosét – avat be titkaiba Melinda asszony.

Egyre több üzlet

Az új kihívásokat azonban maga az élet szolgáltatja, egyre több burgenlandi áruház és üzlet érdeklődik magyarnyelv-oktatás után. A tanárnő öt kezdő tanfolyamából kettőt egy kismartoni bútorüzlet kötött le alkalmazottai számára. Októberben pedig a pándorfalui (Pandorf) Outlet Centerben tart intenzív kurzust.
Ciorba Melinda nem csupán az energiából, de az ötletekből is kifogyhatatlan. EU-projekttámogatással osztrák–magyar terminológiai szótárat, nyelvtanító naptárt, valamint Bécstől Sopronig a vonaton nyelvtanulást tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett részvényvásárlás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 30 napra felfüggesztette a Brau Union Hungária sörgyár… Tovább olvasom