Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Magyarul tanulnak az osztrák csendőrök

Tizennyolc osztrák csendőr és rendőr tanul magyarul a soproni Rendészeti Szakközépiskolában. Az egyhetes tanfolyam a két ország belügyi tárcái közötti képzési együttműködés eredményeként jöhetett létre.
A hét elejétől tizennyolc osztrák csendőr, illetve rendőr tanul magyarul a soproni Rendészeti Szakközépiskolában. Többségük magyar származású, de akadnak olyanok is, akik Ausztriában magyar nyelvtanfolyamokon alapozták meg tudásukat.

– A szaknyelvi tanfolyam résztvevői elsősorban a magyar terminológiával ismerkednek meg, ami után magyarul is tudnak majd intézkedni, illetve segítséget nyújtani bajba jutott honfitársainknak – tudta meg a Kisalföld Juhász Jánostól, a szakközépiskola oktatási igazgatóhelyettesétől. A tanulás mellett a városi rendőrkapitányságra és a Bécsi úti határátkelőhelyre is ellátogatnak a tanfolyam hallgatói.


– Alsóőrön (Unterwart) nőttem fel, szüleim magyar származásúak – mondja Emmerich Szabo bécsi rendőrtiszt. – Gyerekkoromban csak az idős falubeliekkel beszélgettünk magyarul, még otthon is a német szó járta, de a magyarországi rendszerváltás után felértékelődött nyelvtudásom. Egyre többen utaztak hozzánk Magyarországról, sokszor kellett segíteni ügyes-bajos dolgaikban. Ma pedig már Bécs egyik kerületében próbálok a magyaroknak segíteni.

„ Egyre jobban beszélek a gyökereim szerinti anyanyelvemen, sőt, már a fiam is így tanul."

Stefan Meszlényi ugyancsak az osztrák főváros Favoriten elnevezésű kerületében dolgozik. P Miklóshalmán (Nickelsdorf) született és 28 éve a testület tagja. Otthon, családi körben tanult meg magyarul. Tudását akkor kezdte hasznosítani, amikor kismartoni (Eisenstadt) nyomozóként embercsempészügyekkel kellett foglalkoznia. Napjainkban már tolmácsolásra is képes. Járőrvezetőként gyakran találkozik honfitársainkkal a bécsi utcák forgatagában. Három gyermeke közül egy szintén jól beszél magyarul. Mint elmondta, elégedett az itteni képzés színvonalával és gyakorlatias felfogásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költséges a kijózanítás

Sopronban évente közel háromszázan kerülnek különböző fokú alkoholmérgezéssel az Erzsébet Kórházba.… Tovább olvasom