Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Magyarország volt a díszvendég Lipcsében - fotók

Az 1989-es békés forradalomra és a kelet-európai átalakulásokra emlékeztek október 9-én, kedden a Fények ünnepén Lipcsében. Az idei megemlékezések középpontjában Magyarország állt.

- Ebben az évben Magyarország áll az évfordulós ünnepségek középpontjában. Történelmi szerepe elvitathatatlan a határok megnyitásában, a vasfüggöny lebontásban.  Az 1980-as években Közép- és Kelet-Európában Magyarország demokratikus ellenzéke példaképpé vált és reményt adott a diktatúrák felszámolásához – mondta el a Fények ünnepén megnyitó beszédében Burkhard Jung, Lipcse főpolgármestere.

30 000 ember nézte végig a lipcsei balett különleges előadását a fények ünnpén az Augusztusplatzon kedd este. Fotó: LTM/Westend-PR
30 000 ember nézte végig a lipcsei balett különleges előadását a fények ünnpén az Augusztusplatzon kedd este. Fotó: LTM/Westend-PR


Az Augustusplatzon az 1989 október 9-i lipcsei békés tüntetésre emlékeztek, amikor is hetvenezer ember demonstrált a kommunista diktatúra ellen. Ezt az eseményt tekintik az 1989-es németországi békés forradalom kiindulópontjának. A Fények ünnepe elnevezést a húsz éves évfordulón, 2009-ben kapta, amikor is az ünneplő tömeg gyertyákat tartva a kezében formázta meg a 89-es számot.

A szervezők célja, hogy visszatekintsenek a kelet-európai békés átalakulásokra.
A szervezők célja, hogy visszatekintsenek a kelet-európai békés átalakulásokra.


Az évenkénti megemlékezésen mindig fontos esemény a békeimádság és a beszéd a demokráciáról. Az állandóan ismétlődő motívumok mellett azonban minden évben új központi témát határoznak meg. 2009-ben a békés forradalom, 2010-ben a német egység 20. évfordulója, tavaly a lengyelországi események, idén Magyarország, jövőre pedig az egykori Csehszlovákia kerül a középpontba. A szervezők célja, hogy visszatekintsenek a kelet-európai békés átalakulásokra, részletezte Marit Schulz, a Fények ünnepe vezetője.

1989 október 9-re, a békés forradalomra emlékeztek. Fotó:  LTM/Westend-PR
1989 október 9-re, a békés forradalomra emlékeztek. Fotó: LTM/Westend-PR


 Volker Brenner, az egyik főszervező, a Lipcsei Turizmus és Marketing iroda vezetője hangsúlyozta, a rendezvénysorozatnak elsődlegesen a város történelemben betöltött fontos szerepének, a lipcsei identitásnak az erősítésében van jelentősége, de az idegenforgalmi szempontok sem elhanyagolhatók. A programok egyre messzebb viszik jó hírüket.
Az idei ünnepség is a St. Nikolai templomban kezdődött a békeimádsággal. Christian Führer tiszteletes szentbeszéde arról szólt, hogy a változtatáshoz bátorság kell.

Magyarország volt a díszvendég Lipcsében. Fotó: LTM/Westend-PR


A demokráciáról Dalos György magyar író és történész beszélt. Az író az 1970-es években részt vett a demokratikus ellenzéki mozgalomban, később egy művészeti program révén Nyugat-Berlinbe került. 2010-ben Az európai népek közötti megértésért díjjal tüntették ki.  A rendezvény az Augustusplatzon folytatódott, ahol Burkhard Jung főpolgármester üdvözlő szavait követően Magyarország képviseletében Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője mondta el köszöntőjét.

Ezt követően egy különleges tánc, zenei és videó kompozíció bontakozott ki, melynek címe: Válaszd a te krónikádat! Az operaház homlokzatára vetített alkotás és a lipcsei balett művészeinek előadása aktuális társadalmi és politikai eseményeket, a szabadság és a felelősség témáját boncolgatta. Mindeközben a Fények ünnepének résztvevői egy 89-est formáltak meg gyertyákból. Láthattunk még filmkockákat különböző épületek homlokzatán Budapest utcáiról az 1956-os forradalom idején, a legendás balatoni német-német találkozókról és a magyar-osztrák határ 1989-es megnyitásáról is.

A rendezvény szervezői az 1989-es Páneurópai Piknikre is felhívták a figyelmet. Hangsúlyozták, Németország újraegyesítésben mérföldkő volt a piknik, ahol NDK-s polgárok százainak sikerült Ausztriába menekülnie, valamint szeptember 11-e, amikor a magyar kormány lehetővé tette több tízezer keletnémet menekülését.

A keleti blokk országai számára motiváló volt a magyarok határnyitása. Az NDK-ban, ahol a vezetők hosszú ideig megtagadták az új külpolitikai gondolkodást, ezek az események a békés forradalomhoz vezettek. Magyarország érdemei között említették, hogy 1989 után is követte a határozott utat a demokrácia és Európa felé. A jelenlegi kormányt viszont kritikával illettek, mondván, több újonnan meghozott törvény nincs összhangban az európai értékekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni LMP aggódik a turizmus jövőjéért

Aggodalmának adott hangot sajtótájékoztatóján Bebesi József, az LMP önkormányzati képviselője. A… Tovább olvasom