Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Magyarország végre hazatért Európába

Sopron - Díszközgyűlésen is megemlékeztek tegnap hazánk schengeni csatlakozásáról. Az önkormányzati és parlamenti képviselők egyaránt örömüknek adtak hangot: „Magyarország hazatért Európába."
A városházán díszközgyűlésen emlékeztek meg arról, hogy Magyarország a mai nappal csatlakozik a schengeni övezethez. „Jóllehet, hazánk 2004 óta az Európai Unió tagja, de a mai napig még nem került sor a határok megszüntetésére, az Európai Parlament azonban november 15-én jóváhagyta hazánk schengeni csatlakozását" – jelentette be Fodor Tamás polgármester. „Mától még szorosabbra fűzhetők azok a kapcsolatok, melyek az egykori vármegye lakóit összekötötték és meghatározták az itt élők életét." A polgármester visszaemlékezett az egykori határsáv történetére. Mint fogalmazott, 1989-ben történelem íródott Sopronpusztán, ahol pont került a jaltai világrend végére. Az ötödik schengeni bővítés következtében immár jogilag is része lettünk a modern Európának.

Kóczán Zoltán, a Páneurópai Piknik egykori szervezője beszédében elmondta, az akkori közös élmények köteléket képeznek az emberek között. 1989-ben egy maroknyi csapat hatalmasat alkotott. Hogy a piknikből világraszóló esemény lett, az az akkori NDK-s állampolgároknak köszönhető és azoknak a határőröknek, akik európai és emberi módon tudták kezelni az eseményeket. Most végre teljesül, amit akkor naiv módon elképzeltek a szervezők.

Sopron Fő terén a Határtalan Koncerten négy ország rendőrzenekarai léptek fel. Fotó: Magasi Dávid

Nagy Tamás hozzátette, a soproniak mellett Debrecen polgárairól is meg kell emlékezni. A képviselő köszönetét fejezte ki azoknak, akik részeseivé váltak annak a tettnek, hogy „hazatérhetünk Európába". Abdai Géza azokra a szervezőkre emlékezett, akik motorjai voltak Európa újraegyesítésének, de nem érhették meg a mai napot. Szájer József európai parlamenti képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés olyan szimbolikus hely van, mint Sopron, mely hűségével érdemelte ki az elismerést. „A határok ezután már nem elválasztanak, hanem összekötnek – fogalmazott Szájer József. – Itt, a leghűségesebb városban pontosan tudjuk, mit jelent ez a gondolat, hiszen új értelmet nyer a határ szó. A magyarok megdolgoztak a szabadságért." Firtl Mátyás országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Sopron elérkezett ahhoz a pillanathoz, hogy új vármegyeközponttá váljon. Othmar Karas osztrák európai parlamenti képviselő is szót kért. „A szabadság napja és történelmi nap a mai"– fogalmazott. Örömét fejezte ki, hogy Alois Mock egykori osztrák külügyminiszter is részt tudott venni a határátkelőnél tartott eseményen, ahol felidézték azokat a pillanatokat, mikor magyar kollégájával átvágták a szögesdrótot.

A közgyűlés – szocialista távolmaradással – elfogadta a határozati javaslatot, mely felidézte Európa népeinek elhatározását, hogy egymással mind szorosabb egységre lépve közös jövő megteremtésére törekednek.
A díszközgyűlés végén a képviselő-testület kivonult a Bécsi úti határkilépőhöz, ahol Szájer József és Othmar Karas méltatta az esemény jelentőségét.

Olvasóink írták

 • 4. joco 2007. december 22. 11:44
  „F. Matyika és Te ott- uj vármegyeközpontban- mi akarsz lenni? Föispán, vagy már ovid-mint leendö királyod neked igérte e posztott? Koczán Ur az a "nagycsapat" már hol van? Öket illetvolna még jobban megünnepelni, és ne olyanok "szonokoljanak", kik akkor még csak "elmerültek"és várták a jot, zsiros poziciokban, vagy komcsi apuka révén egyetemi hallgatoként, küzdött, na mi ellen?Hát nem a rendszer ellen?”
 • 3. FREDDY/S 2007. december 21. 11:00
  „A nyugdíjszámításnál még nem értünk el EURÓPÁBA, ott még lemaradtunk egy utcahosszal. Azt még nem lehet ünnepelni!!!”
 • 2. thurvj97 2007. december 21. 09:45
  „Indulhatsz barátom. Csak vidd magaddal imádott vezéredet is!”
 • 1. Vivát 2007. december 21. 08:04
  „Akkor ahogy mondani szokás: Vivát Las Vegas! Ha már az országot eljátszották...de legalább az utolsó gát is lebomlott, hogy minden gond nélkül meneküljünk ha eljő az idő...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy ország közös ünnepe volt

Sopron - "Szabadság és biztonság" - e jelszó jegyében ünnepelték Sopronban a schengeni övezethez… Tovább olvasom