Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

''Magyarország tanulhatna Ausztriától''

Gazdasági szempontból Ausztria–Magyarország 3–1, de ami különösen fájó, a különbség nem csökken...
Gazdasági szempontból Ausztria–Magyarország 3–1, de ami különösen fájó, a különbség nem csökken – mondta Paul Lendvai, az Európa-szerte ismert politikai elemző. Az osztrák rádió egykori főintendánsa Bécsben adott interjút munkatársunknak.

– Lendvai úr, mi a véleménye a magyar belpolitikai helyzetről, hiszen ön figyelemmel kíséri a magyarországi történéseket is.

– Talán nem meglepő, de az osztrák belpolitikai helyzet jobban tetszik nekem, mint a magyar, mert itt az ellenzék és a kormány beszél egymással, és azok is, akik vitatkoznak vagy a hatalomért harcolnak, civilizált módszerekkel és körülmények között teszik. A konfliktusok kezelésében Magyarország sokat tanulhatna Ausztriától, ahol  még a legszélső jobboldallal is beszélgetnek és leülnek egy asztalhoz. Nincs az a gyűlölet, amit a magyar sajtóban vagy a televízióban olvasok, látok. Úgyhogy ebből a szempontból jó lenne Magyarországon is egy kicsit lehűteni a kedélyeket. Ezenkívül  az osztrák gazdasági helyzet jobb, mert  megtanulták, nem szabad a lehetőségeken túl élni. Ez is tanulságos lehet, mert a gazdasági helyzet nagyon fontos tényező.

– Igen, a következő években az elmúlt évek könnyelmű gazdaságpolitikáját fizetjük meg.

– Így van, az igazság az, hogy gazdasági szempontból – némi jóindulattal – Ausztria–Magyarország 3–1, de ami különösen fájó, a különbség nem csökken. Ennek a magyarázata, hogy Magyarországon nem csináltak eléggé radikális reformokat. Meggyőződésem szerint az első és az utolsó nagy kísérlet a Bokros-csomag volt, amit aztán sajnos az Orbán és a Medgyessy-kormány – amelyek ebből profitáltak – „megettek". A feszültségek oka Magyarországon, hogy nagy a szociális távolság az új burzsoázia és az elszegényedő középrétegek között. Nem a külföldi tőkével van baj, hanem azzal, amit a közelmúltban egy japán szakember mondott: a külföldi menedzserek többet dolgoznak, mint a magyar menedzserek. Ebben az összefüggésben szó van a munka produktivitásáról és etikájáról is. Tehát azért, hogy ma Magyarországon bajok vannak, nem a külföldi tőkét és az Európai Uniót kell hibáztatni, hanem csak a saját kormányukat, kormányaikat, mert ez a folyamat már elkezdődött az Orbán-kormány alatt, de a legtöbb bűnt a következők követték el.

– Hogyan lehet kilábalni ebből a helyzetből?

– Nagyon kemény intézkedésekkel.

– Az uniónak benyújtott konvergenciaprogram erre alkalmas lehet?
– Alkalmas lenne, ha a tervezett intézkedéseket keresztülviszik, ha nem csak retorikai megoldások lesznek. Persze csökken majd népszerűségük, de  nincs más út. Ezeket az intézkedéseket már a korábbi kormányoknak meg kellett volna tenni, függetlenül a politikai színtől. A jövő útja összefoglalva: több munka, kevesebb demagógia. Ez egy kis eszköze lenne annak, hogy a gazdasági és politikai helyzet megváltozzon.

Egy kissé távolodjunk el Magyarországtól, és egy közelmúlt- beli itteni  könyvbemutató (Szita Szabolcs: Magyarok az SS ausztriai lágerbirodalmában) kapcsán térjünk át Ausztriára. Az osztrákok többsége 1938-ban nagy lelkesedéssel fogadta Hitlert. Aztán persze jött a kiábrándulás. Hol tart ma Ausztria a holokauszt feldolgozásában?

– Jóval előbbre, mint Magyarország, mert néhány esemény rádöbbentette őket, hogy korábban nem tettek eleget, de az elmúlt évtizedben nagyon sok minden történt.

Az osztrák könyvüzletekben például nem talál olyan könyveket, mint amilyeneket Magyarországon sajnos kiadnak, Ausztriában ugyanis betiltanák az ilyen írásokat. Úgy vélem, annak ellenére, hogy  1938-ban nagy volt a lelkesedés, az elmúlt másfél évtizedben az osztrákok sokat tettek, hogy megváltozzon a múlttal való kapcsolatuk. Azt sem szabad elfelejteni – amit Bruno Kreisky, az egykori kancellár  mondott nekem egy beszélgetésünk alkalmával –, hogy nem volt mindenki ott a tapsoló tömegben, mert akkor már elindultak az első vonatok...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a cukorrépakampány

Az idei szezonban a petőházi cukorgyárban mintegy 517 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel. Tovább olvasom