Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Magyarország jövőjéről

Dr. Lámfalussy Sándor közgazdászt, az euró szellemi atyját díszdoktorrá avatták a soproni egyetem közgazdaság-tudományi karának tegnapi tanácsülésén. Az eseményt követően Magyarország jövője címmel országos konferenciát rendeztek a Liszt-központban.
Párizsi, lyoni, bécsi és budapesti egyetemi díszdoktorság után a Nyugat-Magyarországi Egyetemen is tiszteletbeli doktori címmel tüntették ki dr. Lámfalussy Sándor világhírű közgazdászt, az egykori soproni bencés gimnazistát, Sopron díszpolgárát.

A professzor pályafutásának méltatásánál dr. Faragó Sándor rektor és a közgazdaság-tudományi kar dékánja, dr. Gidai Erzsébet hangsúlyozták a nemzetközileg elismert szaktekintély iskolateremtő egyetemi, illetve pénzpolitikai érdemeit, széles körű publikációs és közéleti tevékenységét, a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel való kapcsolatának jelentőségét. A kitüntetett családi szálakkal is kötődik a soproni egyetemhez, hiszen egykoron édesapja az erdőhasználati tanszék vezetője volt.

Lámfalussy Sándor nagyívű díszdoktori előadásában a világgazdaság elmúlt időszakának problémáit foglalta össze. Kifejtette: a második világháború utáni, leghosszabban tartó gazdasági veszélyperiódus elérte a mélypontot. A fellendülés megindult, s immár az unió gazdaságában is fejlődés tapasztalható.

A Magyarország jövője konferencián Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris politika időszerű kérdéseiről szólt. Mint mondta, a múlt hónapban 4,9 százalékos volt az infláció. Jövőre a megemelkedő áfakulcsok miatt 6,5, 2005-re 4, 2006-ra 2,5-3 százalékos inflációt prognosztizált. Hazánk jövőképével összefüggésben Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke a közigazgatás modernizációjának távlatairól, az MTA alelnöke, Hámori József a tudomány szerepéről osztotta meg gondolatait hallgatóságával. A „Magyarország jövője" ma folytatja munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuvarozók sikere

A soproni határátkelőn ismét soronkívüliséget élvezhetnek az üres tehergépkocsik – állapodtak… Tovább olvasom