Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Magyarok lepték el a bécsi hajléktalanszállót

A bécsi, nemzetközi hajléktalanszállón minden második ember beszél magyarul, és fekete munkáról, kifosztható boltokról, Nyugat-Európáról álmodnak.

- Tudod, hogy hívják a messziről jött hajléktalant?" - kérdezi Pista, a kecskeszakállas székely, miközben megkeveri a pakli magyar kártyát az emeletes vaságyak között álló asztalkánál. "Hát távcsöves!" - böki ki kis hatásszünet után, a köré gyűlt 4-5 hajléktalan pedig visszafogott nevetéssel jutalmazza. A föld alatti teremben mindenkire ráillik a kifejezés, a bécsi VinziPort nemzetközi hajléktalanszállón ugyanis csak külföldről Ausztriába szakadt hajléktalanok kapnak helyet - írja az origo.hu.

Ötven kilométerre a magyar határtól úgy élünk, mint a királyok!" - lelkendezik vaságyának támaszkodva a láthatóan jó erőben lévő magyar férfi, aki Szabolcsból jött szerencsét próbálni a bécsi utcákra. "Itt én meg soha nem voltam éhes" - mondja. "Bemegyek a boltba, hogy vásárolok, de aztán nem találok semmit, úgyhogy kijövök... egy rúd szalámival, kenyérrel" - nevet, miközben heves gesztusokkal mutatja, hogy szokta a kabátjába rejteni a lopott élelmiszert. "Lopásból élek én is" - teszi hozzá egy 30 körüli cingár roma fiú. Két gyereket hagyott Magyarországon, mert rendszerinformatikusként nem talált munkát.

Egyvalamiből van bőven: az időből. Ki, ahogy tudja el is üti a hajléktalanszállóm. Fotó: origo.hu.
Egyvalamiből van bőven: az időből. Ki, ahogy tudja el is üti a hajléktalanszállóm. Fotó: origo.hu.


Azért nem kell mindenképpen lopni, hogy a magyarok jóllakjanak Bécsben: egy másik fiú tárcájából elővett, gyűrött fecnin mutatja a listát, hogy mikor hol lehet ingyen ételt szerezni a városban. Különböző apácáktól három különböző időpontban lehet főtt ételt kapni, és a belvárosban este is osztanak vacsorát kisbuszokról. "Két hete vagyok a városban, de már tudom, hol zabáljak, hol szarjak, hol aludjak" - dicsekszik. Tárcájából közben egy zacskó marihuána is kiesik, amit mosolyogva visszatesz, és a társához fordul: "Tekerünk egy dzsonit?" "Hát persze".

A magyarok között is vannak azért páran, akik eredetileg dolgozni akartak Bécsben, csak nem jött össze nekik. Most rendszeresen járnak a "munkapiacra", ahol feketemunkára viszik el őket alkalmanként 1-2 napra. Van, aki egy osztrák szobafestő helyett dolgozik heti 1 napot 100 euróért, van, aki egy román építkezésére járt: a munkáról azonban inkább csak negatív történeteik vannak, rég nem az tartja itt őket.

A teljes írás, és fotók>>

Olvasóink írták

 • 6. csabrab 2010. december 08. 18:38
  „Kedves hajléktalanok gyertek haza.A mi Viktorunk tavasszal még 1 millió munkahelyet ígért.Gyertek kérjétek számon.(persze a szekfűsök is ígérteg,csak meglógtak a zsozsóval)”
 • 5. quaestor 2010. december 08. 15:32
  „Bocsi, mindegyik hozzászólónak igaza van, de én a 2-re (SC) gondoltam.”
 • 4. quaestor 2010. december 08. 15:30
  „Ez nagyon gáz...
  Igaza van az első hozzászólónak, a cikkben írtak öregbítik a "jó" hírünket. Undorító a sok lopós dög, hát még a kinyilatkozásuk.”
 • 3. öröksoproni 2010. december 08. 13:46
  „Építőipari cégünk van. Egyszer két hajléktalant (30-35 évesek, egészségesek, jó erőben) megkérdeztünk, akarnak-e dolgozni? "Persze főnök,bármit, de nincs munka." Adtunk nekik. Sittet kellett lehordani egy ház második emeletéről. Otthagytuk őket dolgozni. Egy óra múlva mentünk vissza, lapát beleállítva a konténerbe, emberek sehol. Visszamentünk a parkolóba, ahol addig az autókat irányítgatták (nélkülük aztán senki nem tudta volna megtalálni a szabad helyeket), és kérdeztük, mi van? Röhögtek egyet, hogy az nehéz munka, ennyit megkeresnek a parkolóban is, majd hülyék lesznek elfáradni. Amíg valamilyen rendszer nem bírja kiszűrni a heréket és elzavarni őket közmunkára és azokon segíteni, akik tényleg önhibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe, addig nem sokat lehet tenni.”
 • 2. SC 2010. december 08. 11:40
  „"Köszönjük" ezt a cikket."Öregbítik hírnevünket" erősen ezek a kétes alakok...
  Rendszer informatikus/sci-fi/ cigány gyerek,aki lopásból él Ausztriában,és füvezik.Nem a hajléktalanszállón lenne a helye,hanem börtönben!!! Persze a pereputty meg otthon...Jó erőben lévő férfi,aki el sem gondolkodott azon,hogy így vagy úgy,itt vagy ott munkával keresné a pénzt,inkább lop...
  Na és ez a csodás mondat,akár egy papucsállatka is mondhatta volna,annyira primitív:
  "Két hete vagyok a városban, de már tudom, hol zabáljak, hol szarjak, hol aludjak" - dicsekszik."”
 • 1. Csetneky 2010. december 08. 11:33
  „Azért annak szívből örülök, hogy a derék hajléktalanoknak fűre még akad pénzük. Ez a lényeg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi és új képzések Sopronban

Új szakmák is megjelennek a soproni képzési palettán a 2011–2012-es tanévben. A közgyűlés… Tovább olvasom