Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Magyarok jogait védik Ausztriában

Az ausztriai magyar munkavállalók jogsérelmeit orvosolja az a kismartoni (Eisenstadt) iroda, amely az osztrák szakszervezeti szövetség székházában működik. Az irodát gyakran kiszolgáltatott helyzetben lévő hazánkfiai egyre nagyobb számban keresik fel.

G. Tibor soproni festő szakmunkás három évvel ezelőtt gerincsérülést szenvedett egy bécsi építőipari cég felvonulási területén, munkavégzés közben. Itthon négy hónapig betegállományba vették, majd három hónapig szanatóriumi utókezelésen vett részt. Amikor gyógyultan és egészségesen ismét munkára jelentkezett az osztrák cégnél, azt mondták neki, hogy már nem tartanak igényt rá.

Eva Müller projektvezető szerint az iroda munkájára egyre nagyobb szükség lesz. – Jelenleg csak Burgenlandban 4083 hivatalos engedéllyel rendelkező magyar munkavállalót tartanak nyilván – mondja. – Számuk az uniós csatlakozás után bizonyára növekedni fog. Sok gondjuk akad az itt dolgozó magyaroknak, főként azért, mert nincsenek tisztában jogaikkal. Munkaadójuk gyakorta nem téríti meg számukra a fizetett szabadságot, a túlóradíjat, a 13. és 14. havi juttatásokat, különféle pótlékokat. Nem is beszélve a kacifántosabb munkaügyi bonyodalmakról, amelyekhez már ügyvéd segítségére is szükség van.

Elfelejtett szabadságpénz

– Megkeresett bennünket egy magyar pedagógusnő, aki tíz évig felszolgálóként dolgozott Ausztriában, de az étterem tulajdonosa, igaz, engedéllyel alkalmazta, mégis elfelejtette kifizetni számára a munkával töltött szabadságot és a tizenharmadik-tizennegyedik havi bérét is – folytatja a projektvezető. – Sajnos neki már nem tudtunk segíteni, mert ügye elévült, de másoknak gyakorta adtunk hasznos tanácsot, sőt, olyanok is akadtak, akiket munkaügyi perükben is sikerrel támogattunk.

Járási székhelyeken is működjön

A kismartoni irodát egyébként egy uniós projekt eredményeként hozhatták létre alapítói. Ma már a burgenlandi tartományi kormány is támogatja. Eva Mülleren kívül egy jogásznő, Eszter Tóth és egy tanácsadó, Rosa Wusits is ott dolgozik, mindhárman kiválóan beszélnek magyarul. Az ügyfélfogadáson túl rendszeres összejöveteleket szerveznek a kinn dolgozó magyarok számára, kétnyelvű jogi tanácsadó kiadványt szerkesztenek. Legújabb célkitűzésük, hogy ne csupán a tartományi központban, de a járási székhelyeken is működjön tanácsadó szolgálat.

– Sokan még ódzkodnak attól, hogy felkeressenek bennünket – mondja Eva Müller. – Attól félnek, ha a cégük ellen panasszal élnek, akkor bosszút állnak rajtuk, esetleg ki is dobják őket munkahelyükről. A példák azonban azt bizonyítják, hogy a 2007-ig tartó EU-projektre egyre nagyobb igény lesz. Az irodát naponta felkeresők száma folyamatosan nő.

Kiszolgáltatott életforma

– Jómagam is latolgattam, hogy gondjaimmal megkeressem-e a jogvédő szolgálatot, mert a mostani munkahelyemen is akad bőven probléma – mondja G. Tibor. – Tizennégy éve dolgozom Ausztriában, sok mindenen keresztülmentem. Nagyon is igaz, a magyar alkalmazottak kiszolgáltatott helyzetekbe kerülhetnek. A reményünk az, hogy az unióban minden a helyére kerül, és a külföldiek, akik az uniós országok állampolgárai lesznek, az osztrákokéval tökéletesen azonos jogokat élvezhetnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felindultságból magánlaksértés

A Soproni Városi Bíróság napokban hozott ítéletével egy évre próbára bocsátotta azt a bécsi… Tovább olvasom