Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Magyarok Ausztriában: 2012 tele küzdelmekkel

Az Ausztriai Magyarok Központi Szövetsége is sikeresen zárta a 2012-es évet. Számos közismert rendezvényt tartottak, kiadványok jelentek meg.

"Ember küzdj és bízva bízzál" idézte Madách-ot, a peresztegi származású Deák Ernő, a Központi Szövetség elnöke. "A magyarok körében lábra kapott a meghasonlás, megmozdulások történtek a szövetség ellen," mondta Deák. Vannak akik megkérdőjelezik a Központi Szövetség szerepét, ez nagyon sajnálatos.

"A másik pont a magyar népcsoport érdekeinek a védelme, ami nagyon fontos", mondta Deák. Vannak akik minden egyes magyart népcsoportinak akarnak tekinteni Ausztriában, de ez nem így van, mert hol is maradnak a népcsoportok jogai ez esetben", vélte az elnök.

"A népcsoportpolitika másik aggodalmas oldala a népcsoport pénzi támogatása és a népcsoporttörvény módosítása a kancelláriai hivatal által, ami nem kielégítő", mondja Deák.

A támogatások problémája: a 30 magyar népcsoporti egyesület 800.000 euró támogatást igényelt, de a keret csak 417.000 euró volt és feszültségek jöttek létre.

A népcsoporttanács próbálta elosztani a pénzt, a kancellária bár elfogadta az ajánlást, de nem tartotta be. A támogatásokat nagyon későn fizették ki.

A szokásos pozitív mérleget jelenti a Bécsi Napló kiadása, az Őrség naptár megjelentetése és a Kufstein Konferencia megszervezése és megtartása Felsőpulyán. "A Kufstein Konferencián 13 országból volt 300 résztvevő - ez nagy sikert jelent, de az anyagi háttere mégis nagyon szomorú", mondta Deák Ernő, "mert hiányoznak a támogatások."

Forrás: burgenland.orf.at.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserny Réka újra a Sopron játékosa

Újra a soproni női kosárlabdacsapatot erősíti Cserny Réka. Szerződése a szezon végéig szól. Tovább olvasom