Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Magyarként hirdették, de mégis külföldi a Soproni sör?

Megtévesztő hirdetések miatt indított eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal hazai kereskedelmi láncokkal szemben. A Soproni sör is érintett.


Megtévesztő hirdetések miatt indított eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal hazai kereskedelmi láncokkal szemben, miután azok úgy hirdetettek meg "magyar termék"-ként fogyasztási cikkeket, hogy az előállításukhoz használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek, illetve származási helyük több esetben nem is Magyarország.

A GVH csütörtöki, az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a CBA franchise-rendszer tagja, a Hansa-Kontakt Kft. egyik reklámkiadványban olyan termékeket is magyar termékként hirdetett, amelyek származási helye nem Magyarország volt. A példák közé sorolják a Szerencsi Party étbevonót, illetve a Tomi Kristály mosóport is.

Az Aldi "Magyar minőség" felirattal látja el nagy számú, a forgalmazásában lévő termékeket. A feliratot nemzeti színű háttér előtt kiemelten jeleníti meg az áruházi polccímkéken, televíziós reklámokban, reklámkiadványaiban, utcai plakátokon. A "Magyar minőség" szlogennek a magyar nemzeti színekkel való együtt alkalmazása - valószínűsíthetően tévesen - azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol, annak ellenére, hogy egyes ilyen szlogennel hirdetett termékek ugyan Magyarországon nyerték el forgalomba hozatali végső formájukat, ám a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

Az Auchan egyik reklámkiadványában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe és azt a látszatot kelthetik, hogy 100 százalékban magyar termékről van szó. E termékek között azonban vannak olyanok, amelyeket 100 százalékban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítanak elő, és a felhasznált alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek. Ide sorolták a Rama margarint, az Omnia kávét, a Sió rostos őszibarackot, de a Borsodi és a Soproni sört is.

A SPAR, a Spar, Interspar és Kaiserís üzlethálózatokat érintő országos reklámkiadványaiban is úgy hirdetett meg "magyar termék"-ként termékeket, hogy azok származási helye nem Magyarország.

A GVH ezért a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a versenyfelügyeleti eljárást indít.

A nyitókép illusztráció. Fotó: nyugatmagyar.hu archívum

Olvasóink írták

 • 9. Miértmagyar? 2011. március 26. 10:53
  „8# Abban mi a magyar, hogy itt üvegezik és itt teszik rá a kupakot az üvegre?Ezenkívül még magyar a mosáshoz felhasznált víz....”
 • 8. SPAN 2011. március 26. 10:09
  „Az elkészítéséhez használt anyagok közt van külföldi termék is ez miatt nem magyar egészében ....azért jól keverik a kártyát akik ebbe belekötnek !!!!”
 • 7. SZILAJ 2011. március 26. 09:04
  „Ha a Soproni sör nem magyar, akkor a sörgyárunk csak kamu ?”
 • 6. csompi1 2011. március 25. 17:04
  „sic. Heineken Hungária Sörgyárak zrt...bocs”
 • 5. csompi1 2011. március 25. 17:02
  „4. banfitoto 2011.03.25. 16:48
  Nem tudom, lehet, hogy lemaradtam vmiről, de olvasgatás közben épp egy Sopronit iszogattam, és azon sehol nincs rajta, hogy Martfűn készülne.... egyébként Martfű is Magyarország. (Heinekken Magyarország zrt. , ami ugye Magyar cég)”
 • 4. banfitoto 2011. március 25. 16:48
  „Már több mint 100 éve gyártják Magyarországon (még ha Martfűn is), így szerintem teljes joggal lehet Hungarikumnak nevezni...”
 • 3. csompi1 2011. március 25. 16:39
  „Még mindig magyarabb, mint a trikolorba öltöztetett kínai fokagyma....”
 • 2. pistika 2011. március 25. 16:27
  „még ha magyar is, de soproni helyett sokszor csak martfűi...”
 • 1. titáti 2011. március 25. 15:39
  „mi van a soproni sörrel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzikével lett díjnyertes a soproni Alexandra

Visszahúzódó, szerény lány a 17 éves soproni fodrásztanuló, Orsós Alexandra, aki megnyerte a… Tovább olvasom