Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magyar zászló a Lenin-csúcson

Sopron - A közelmúltban a Székesfehérvári Hegymászó Sportklub (SzHSK) expedíciót szervezett a Pamír-hegységben található Lenin-csúcs meghódítására. Az ötfős csapat tagja volt a soproni Wetzer Antal is. Egy vírusos hasmenés miatt végül a 7134 méter magasan lévő csúcsra csak Gál László jutott fel.

"Moszkvai átszállással, hatórás repülőút után jutottunk el Kirgizisztán második legnagyobb városába, Oshba. Itt egy napunk volt a mászáshoz szükséges élelem beszerzésére. A következő teljes napunk elment arra, hogy autóval eljussunk a háromezerhatszáz méteren lévő alaptáborhoz, ahol étkezést is biztosítottak a házigazdák.

Wetzer Antal
Gál László

A helyi gasztronómia hamarosan meg is hozta eredményét, egyik társunk, Nagy Norbi ugyanis gyomorrontást kapott, s emiatt már nem is jött velünk az egyes táborba. Nekem útközben jöttek az első panaszaim, s ugyanígy járt Petrás József is. Ezért két nap után visszamentünk az alaptáborba" – meséli a kezdeti nehézségeket Gál László, aki a többiekhez hasonlóan életében először próbálkozott hétezer méter feletti csúcsra feljutni.

"Nem tettem le a hódításról"

A soproni Wetzer Antalon jött ki utoljára a vírusos hasmenés tünete, így ő végül "csak" 5200 méterig jutott.

"Másodszor jártam Ázsiában, s csakúgy mint először, most sem úsztam meg a hasmenést. Sajnálom, mert szerettem volna felérni a csúcsra, de már nem volt erre idő. Tíz éve foglalkozom hegymászással, ötezer méter felett többször jártam, az expedíció előtt a Mount Blanc-on voltunk akklimatizációs túrán. Nem tettem le arról, hogy egyszer meghódítsam ezt a csúcsot, igaz, anyagilag nem egyszerű mutatvány. Két-három év múlva tartom újra reálisnak ezt, addig maradnak az Alpok sziklái, ahol szintén vannak még meghódítatlan ormok" – folytatta Wetzer Antal.

A budapesti repülőtéren.
A csapat a budapesti repülőtéren.

A csapatnak nemcsak a hasmenéssel kellett megküzdenie, azokban a napokban nyolcan haltak meg a hegyen, közülük két halott leszállítását saját szemükkel követték végig a magyar hegymászók.

Könyörgött a csúcstámadásért

"A betegség és a tragédia látványa morálisan és fizikálisan is nagyon megviselt bennünket. Ekkora már mindenkin kijött a betegség. Én elkezdtem számolni, egy nap pihenés az alaptáborban, így ha továbbra is jól bírom a magasságot, akkor ugyan egy kicsit rohanós stílusban, ami miatt a mászás nehezebb lesz, két napom lesz a csúcstámadásra. A hármas táborban 6100 méteren egy éjszakát töltöttem. A vacsorát alig bírtam megenni. Éjszaka a légszomj miatt óránként felébredtem, de más problémát nem éreztem. Az égiek meghallgatták könyörgésem, gyönyörű tiszta idő volt" – emlékezett vissza a csúcstámadásra Laci, aki egy orosz társasághoz csatlakozott. Azon a napon egyébként nyolcan indultak a csúcs felé, ebből négyen fel is értek.

"Szenvedéseim lassacskán eltörpülnek"

"Felérni nagyon kemény harc volt. Ötven-hetven centis friss havon kellett haladni, a lábujjaim teljesen lefagytak, a szél a legkisebb réseken is befújt a ruhám alá. A nap égetett, de mégis fáztam. Minél közelebb jártunk a csúcshoz, annál erősebben kellett küzdenem a visszafordulás ellen. Az utolsó méterekben egy lépés után tíz levegővétel kellett, hogy újabbat tudjak lépni. Ha csak egy pillanatra elfeledkeztem róla, hogy levegőt kell vennem, a szervezetem által diktált automatikus levegővételek messze nem fedezték a szükségletemet, azonnal légszomj tört rám.

Délután négy órára azonban megérkeztünk a csúcsra, s ez minden addigi nehézséget feledtetett. Kitűztük a magyar zászlót, pár gyors fotót készítettünk emlékbe. A nehezén túlvoltunk, de még hátra volt a visszaút. Este nyolcra azért a hármas táborban voltam. Óriási élmény volt az egész expedíció, de ennél már csak az volt szebb, amikor Ferihegyen megérkeztünk a családunkhoz. Ahogy telnek a napok, az élmények egyre szebbek lesznek, a küzdelmeim, szenvedéseim lassacskán eltörpülnek mellettük..." – mondta végezetül Gál László.

Élménybeszámló Sopronban


Wetzer Antal szervezésében az expedícióról nyilvános, vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartanak a résztvevők – Wetzer Antal (Sopron),  Gál László (Ajka) – november 25-én, kedden 19 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem E épületében.

Olvasóink írták

 • 4. bobo 2008. november 17. 00:20
  „Kicsit gáz, hogy a "Nap Szépe" rovatban még a forrást sem sikerült kiretusálni.

  Ezt hazudja a Kisalföld:
  Farkas Anna Galéria
  2008.11.17.
  Anna nehezen vette rá magát a fotózásra, pedig rutinosan mozgott a kamera előtt. A 24 éves budapesti lány barátaival sokszor látogat Győrbe, mert szereti a várost és a "kisvárosi" éjszakai bulikat. Anna hobbija a motorozás, megőrül a gyorsaságikért. Álma, egy ezer köbcentis sportmotor, amivel körbeutazná az országot.

  Ezt meg a photo111.com írja róla:
  Full name: Leah Donna Dizon | Birthday: September 24, 1986 | Birth place: Las Vegas, Nevada, United States | Blood type: O | Height: 167cm / 5´6" | Weight: 52kgs | Bra size: C | Shoe size: 24cm | Nationality: American | Spoken languages: English, a little Japanese, spoke a bit of Tagalog when she was little |”
 • 3. vonLichthofen 2008. november 16. 16:49
  „A szakállas Alpinista csudára hasonlít az egykori tehetséges győri hegymászóra, aki a nyolcvanas években volt tagja a Győri Mászóklubnak. A neve Varga Árpi, és tényleg kisértetiesen hasonlít a képen látható illetőre.


  Berg Heil!”
 • 2. SAmu 2008. november 16. 15:28
  „Kösz a javítást, tehát G.L. az ősz szakállas!”
 • 1. SAmu 2008. november 16. 07:46
  „Csodálom Wetzer Tónit, akit a Civitasból ismerek, de a szakállas férfi - a képaláírás ellenére - nem ő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás a 84-esen: meghalt egy 31 éves nagycenki férfi

Nagycenk - Halálra gázoltak szombat hajnalban egy 31 éves férfit a 84-es főúton Nagycenk és Kópháza… Tovább olvasom