Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Magyar vérplazmából osztrák gyógyszer

Magyarországi hirdetéseken keresztül próbál vérplazmaadó donorokat toborozni egy ausztriai vállalkozás.
Térségünkben a legközelebbi ilyen centrum Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) található. A cég 15 eurót ad egy „beavatkozásért".

– A piac bővülése indokolta, hogy Magyarországról is szervezzünk, fogadjunk véradókat – magyarázza dr. Varró Gyula, a bécsújhelyi központ alkalmazottja.

– Pontosabban egyre több baleset történik és nő azon betegségek száma, amelyeket vérplazmából készült készítményekkel lehet gyógyítani. A centrumban elegendő bemutatni az útlevelet vagy a személyi igazolványt, majd a szükséges vizsgálatok után megkezdődhet az egyórás művelet és a magyar páciensekkel anyanyelvükön kommunikálnak.

Varró doktor szerint egyelőre nem várható, hogy a 15 eurós fizetséget felemeljék. Hosszú távon azzal számolnak, hogy kialakul egy magyar csoport, akik rendszeresen átjárnak majd Ausztriába. Számításai alapján éves szinten heti egyórás „munkával" 300 ezer forintot is meg lehet keresni.

Dr. Prs Judit, a soproni területi vérellátó megbízott vezetője az ügyben egyeztetett a budapesti központtal. – A hivatalos állásfoglalás szerint nem kell tartani attól, hogy a véradók tömegesen átmennének Ausztriába – jelentette ki a főorvos. – A 15 euró nem olyan nagy összeg, hogy megérné kiutazni Bécsújhelyre. Figyeljük a változásokat, de egyelőre jogi lépést nem tervezünk, mivel a vállalkozás eljárása törvényes. Budapesten egyébként az ehhez hasonló plazmagyűjtések alkalmával 1500 forintot fizetnek egy-egy alkalommal. Igaz, vérplazmát akár hetente is lehet adni.

A főorvos elmondta még: kétféle véradás létezik, az egyik a teljesvér-adás, amikor meghatározott mennyiségű vért vesznek le a donortól, ez a Vöröskereszt szervezésében, térítésmentesen zajlik Magyarországon és Ausztriában egyaránt. A másik esetben egy egyórás beavatkozás alkalmával kigyűjtik a plazmát a vérből. Ez úgy történik, hogy az egyik kézből leveszik a vért, egy berendezés segítségével elválasztják a plazmát, majd a vérsejteket a másik kézen visszajuttatják a szervezetbe. Az eljárás az egészségre veszélytelen. Ez utóbbi véradástípus alkalmazásakor Magyarországon is és Ausztriában is készpénz adásával igyekszenek a véradót a plazmaadásra fordított idejéért kárpótolni.

Más, mint a véradás

A plazmaadás azért más, mint a hagyományos véradás, mert itt visszakapja a donor a sejteket, a vörösvérsejtet, a fehérvérsejtet, vérlemezkéket, mindazt, amit a csontvelő termel. A plazmát pedig – ez a vér folyékony része – a szervezet néhány nap alatt visszapótolja. A plazmalevétel során egy biztonságos, automata készülék szakaszosan veszi a vért, közben szétválasztja a sejteket és a plazmát. A sejteket visszajuttatja a donor vérkeringésébe, a plazmát pedig egy zárt rendszerbe gyűjti, egy alkalommal 600 millilitert. A plazma vétele egyszer használatos eszközök segítségével történik, a donornak tehát nem kell tartania attól, hogy bármilyen betegséget kap, miközben a gép visszajuttatja szervezetébe a vér többi alkotórészét.

Aki plazmaadásra vállalkozik, egészségesnek kell lennie, tehát a HIV, hepatitis és más egyéb, fertőző betegségeket kimutató teszteket itt ugyanúgy elvégzik, mint a véradásnál. Míg vért a véradók csak három-négyhavonta adhatnak, plazmát akár hetente is lehet. A plazmát ugyanis a szervezet sokkal könnyebben és gyorsabban pótolja, mint a vér sejtes elemeit. A teljesvér-adásokból nyerhető plazmán felüli mennyiségre azért van szükség, mert a plazmából életmentő gyógyszereket lehet előállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály napjára készült az újbor

Az idei év első soproni újborát a napokban palackozták a soproni Vinex Pincészetben, hogy Szent Mihály napján már megkóstolhassák az ínyencek. Dr. Szita Miklós igazgató szeretne hagyományt teremteni. – Franciaországban már nagy hagyománya van az újbor készítésének, amely ott természetesen vörös szőlőből készül – mondotta az igazgató. Tovább olvasom