Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Magyar katonasírokat találtak

Újabb második világháborús magyar katonasírokat találtak Ausztriában és Németországban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai. Bús János igazgató szerint a kétszáz elesett között valószínűsíthetően megyénkbeliek is akadnak.
Bús János a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárának igazgatója kutató társaival együtt több hetet töltött el Németországban és Ausztriában az elmúlt hónapokban. Dokumentumokat gyűjtöttek a „Béke poraikra" című könyv harmadik kötetéhez, amely kizárólag a második világháborúban a nyugati hadszíntéren elesett magyar katonák és hadifoglyok történetét dolgozza fel.
– Számos gondozott katonatemetőt és helyi levéltárat felkerestünk utunk során – mondta Bús János. – Jártunk Passau, Hoffkirchen és Bocking városában.
A Győr-Moson-Sopron megyéből besorozott katonákról újabb adalékokat is találtak a hadtörténészek. Ezek szerint nem egyedüli eset, ami a volt győri 16-os gyalogezred 84/I-es zászlóaljának újoncaival történt. A 116 megyénkbeli katona Hannover mellett esett el egy légibombázás során, amikor szerelvényüket amerikai repülőgép-támadás érte.

A soproni bánfalvi katonatemetőben nyugvók sírhelyeit évek óta gondosan ápolják.
Idén derült fény arra, hogy a csehországi Cheb városánál (Franzesbad) 1945 februárjában több mint kétszáz újoncnak kellett hasonló sorsban osztoznia. Köztük a levéltári adatok szerint valószínűleg győriek és soproniak is akadnak. A katonatemető felkutatása azonban még hátravan, mert azt nem gondozták úgy az elmúlt évtizedekben, mint a Hannover melletti magyar sírkertet.

– A nyugati hadszíntéren elesettek sorsával foglalkozó könyvünk már nagyobbrészt elkészült – folytatta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Levéltárának igazgatója. – Ez a kötet várhatóan csaknem ötszáz oldalas lesz. Lezárásához azonban még néhány németországi, csehországi, franciaországi, belgiumi kutatásra szükség van. Óriási eredmény azonban, hogy ma már összesen százharmincezer nevet tartalmaz az irattár számítógépes rendszere. Birtokunkban van ötvenezer zsoldkönyv, számos korabeli dokumentum, levelezés és jegyzőkönyv. Naponta előfordul, hogy valaki rajtunk keresztül fedezi fel régóta keresett édesapjának, férjének, testvérének sírját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdőjelek a GySEV jövője körül

A GySEV Rt. felülvizsgálja a szervezet felépítését az irányítástól a létszámon át a… Tovább olvasom