Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Magyar Hidden Peak expedíció: Nem volt csúcstámadás

Kiss János a legidősebb magyar hegymászó lehetett volna, aki nyolcezer méter fölé mászik, az érvek azonban a biztonság mellett szóltak.

A napok óta folyamatosan tomboló hóvihar beszorította sátrukba a Magyar Hidden Peak expedíció tagjait. A „programot" megelégelve a hegymászók úgy döntöttek, sátorostul, felszerelésestül levonulnak az egyes táborba.

A soproni Kiss János (a felvételen jobbra) ugyan nem tudta meghódítani a csúcsot, de az expedícióban nyújtott teljesítménye kiváló példa lehet kortársai számára.
A soproni Kiss János (a felvételen jobbra) ugyan nem tudta meghódítani a csúcsot, de az expedícióban nyújtott teljesítménye kiváló példa lehet kortársai számára.


Tóth Csaba expedícióvezető beszámolója szerint ugyanis kiszámították, ha a tomboló időjárás abba is maradna, akkor is meg kell várniuk, amíg a hegyen feltorlódott irdatlan mennyiségű hó vagy lecsúszik, vagy összetöpped. A magyarok pedig nem akartak úgy járni, mint a kanadai–amerikai–lengyel–orosz–iráni ötös, akik szerencsésen ugyan, de lelkileg megtörve úszták meg a találkozást egy lavinával.

Ez a várakozás azonban legalább négy napig tartott volna, és ahhoz, hogy elkezdjék a csúcstámadást, a jó idő kitartása mellett újabb napok szükségeltettek. De a repülő indulása és az Iszlámábádba tartó hosszú út miatt nem állt rendelkezésre elegendő idő. A hegymászóknak sajnos be kellett látniuk, hogy „a Hidden Peak idén nem szándékozik fogadni őket".

Suhajda Szilárd és Tóth Csaba egy napig még az egyes táborban „leste" az időjárást, de még azon a szinten is folyamatosan havazott. A gödöllői Tóth Csaba az alaptáborba vonuláskor „rémálomba illő" helyzetről számolt be. A kásás hó hol térden felül beszakadt, hol pedig rejtett gleccserhasadékok nyíltak meg. Végül öt és fél óra múlva ért le az alaptáborba, a már felépült mászótársaihoz, a soproni Kiss Jánoshoz és a budapesti Babcsán Gáborhoz.

A békéscsabai Suhajda Szilárd úgy döntött, mivel egyedül neki van csúcsengedélye a Hidden Peak (Gasherbrum I.) szomszédja, a Gasherbrum II.-re (G2), megpróbálkozik ezzel a csúccsal.

Esélyeit arra alapozza, hogy ott már jóval nagyobb mértékben rögzítették a köteleket, így egy rövidebb ideig tartó, kedvező időjárás is elegendő, hogy néhány szövetségessel csúcstámadási helyzetbe kerüljön a következő napokban.

Mint megtudtuk, Kiss János, Tóth Csaba és Babcsán Gábor pedig elindult, hogy a világ egyik legszebb hágóján, a Gondogoro La érintésével eljussanak Skarduba, majd Iszlámábádba, végül pedig néhány nap múlva hazaérkezzenek. A fáradságos két hónap után, ha a csúcsot nem is sikerült meghódítaniuk, mindannyiuknak jár az elismerés, gratuláció.

Olvasóink írták

  • 3. 1x2=? 2012. július 25. 18:10
    „Szép volt FIUK!”
  • 2. soproni 2012. július 24. 14:03
    „Figyelemmel kísérem az expedíciót és örülök,hogy épségben hazatérnek .Büszkék lehetünk a soproni Kiss Jánosra,aki 63 évesen vágott neki a 8050 méteres csúcs meghódításának.Gratulálok mindegyiküknek!”
  • 1. bali00004 2012. július 24. 13:23
    „gratulálok nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kifehérednek a kormos falak

Barátaik és az önkormányzat segítségével már megkezdték a kiégett otthonuk felújítását Leczóék,… Tovább olvasom