Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Magyar és osztrák tűzoltók első együttműködése

A Fertő tavon olajszennyezés, illetve a parti épületekben fellobbanó lángok adtak munkát a magyar és osztrák tűzoltóknak szombaton. Az első alkalommal megrendezett közös gyakorlat tapasztalatait elemzik a szakértők.
A soproni tűzoltóság és a fertőrákosi önkéntesek járművei szombaton 3 órakor száguldottak a Fertő partjára. A bejelentés szerint egy hajó elromlott, s nagy mennyiségű olaj ömlött a tóba. Tetézte a bajt, hogy ezzel egy időben lángra kapott az egyik épület nádfedele, továbbá egy félkész faház is kigyulladt.

Hegedüs László őrnagy, szolgálatvezető irányításával a soproni hivatásosok és a fertőrákosi önkéntesek néhány perc alatt megteremtették a parti mentés feltételeit. Időközben a Fertő osztrák oldalának lánglovagjai is megjelentek. A látvány magáért beszélt: az okai (Oggau), a feketevárosi (Purbach), a ruszti (Rust) és a védenyi (Weiden) önkéntesek vízágyúval felszerelt tűzoltóhajói mellett a soproni hivatásosok mindössze egy rocsót tudtak felvonultatni a Fertő tavi műveletekhez. Összefogva aztán lokalizálták, majd felitatták a képzeletbeli olajfoltot, a parti épületeknél a piros zászlókkal jelzett tüzet is eloltották, a magyar–osztrák közös vezetési törzs pedig kiértékelhette az elvégzett munkát.

– A Fertő tavon első alkalommal rendezett magyar–osztrák közös tűzvédelmi gyakorlat tapasztalatai jól hasznosíthatók a további munkában, amikor esetleg élesben kell megküzdenünk a pusztító elemekkel – nyilatkozta lapunknak Pesztenlehrer Lajos tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság első embere. – Kiütköztek a kommunikációs nehézségek, miként az együttműködés hatékonyságát az is csökkentette, hogy nem volt átfogó képünk egymás bevethető technikáiról sem.

A tapasztalatokból adódó feladatok számbavételével és együttes megoldásával párhuzamosan folytatjuk az osztrákokkal a megkezdett munkát. A Fertő nádégetésével kapcsolatban szakemberek beszélik meg a tűzvédelmi tennivalókat, ősszel pedig újoncaink Kismartonban képzik tovább magukat. Az osztrák tűzoltók még idén Győrben, egy négyszintes épületben szituációs gyakorlaton vesznek részt.

Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka hozzátette: pályázatokon vesznek részt, hogy rocsójuk mellett mielőbb korszerű tűzoltóhajó is a rendelkezésükre állhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi hetek Sopronban

Sopronban ha borongósan, esősen is kezdődött tegnap a 47. ünnepi hetek rendezvénysorozata, a… Tovább olvasom